24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHunedoara: Dezisteres pentru deşeuri

Hunedoara: Dezisteres pentru deşeuri

Deşi până la sfârşitul anului 2007 ar trebui ca fiecare cetăţean să depună în centrele de colectare 3 kg deşeuri de electronice sau electrocasnice pe an, până în prezent s-au depus doar 1,41 grame/ locuitor. Neconformarea la Directiva 22 Mediu care stipulează acest fapt duce la amenzi uriaşe pentru România din partea UE.

Cantitatea de 3 kg/ locuitor în 2007 şi cea de 4 kg/ locuitor în 2008 este o cifră greu de atins chiar şi pentru ţările Uniunii Europene, considerate ţări cu un grad ridicat de civilizaţie. În prezent, în judeţul Hunedoara există şapte centre de colectare a acestor materiale, însă cantitatea colectată de ei însumează o cifră infimă pentru 2006 – 0,079 kg/ locuitor. Anul 2007 a dublat cantitatea colectată de la populaţia la 1,41 grame. „Populaţia ar trebui să ştie că orice firmă care importă şi desface produse electronice şi electrocasnice are obligaţia să preia aparatele ieşite din uz în momentul în care cetăţeanul îşi cumpără un aparat nou. Amenzile celor care nu respectă legea este între 2.500 şi 5.000 lei pentru agenţii economici care desfac aceste produse şi între 5.000 şi 7.500 lei pentru producători şi importatori. Este necesar ca populaţia să ştie că are obligaţia să ducă aceste deşeuri la centre speciale şi nu în containerele de gunoi pentru că, dacă nu se conformează, riscă şi ei amenzi de până la 1.000 de lei”, declară Elena Bădescu, director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara.
Până la crearea celor două deponeuri ecologice de la Petrila şi Simeria-Bârcea, deşeurile electronice şi electrocasnice vor fi depuse în continuare la cele neconforme Directivei 22 de Mediu, care se găsesc în oraşele cu peste 20.000 de locuitori. APM a făcut lobby pentru crearea a două centre ecologice de colectare în judeţ. „Dacă ar fi fost deschis un deponeu doar la Petrila, costurile cu transportul ar fi fost uriaşe pentru deservirea întregului judeţ”, concluzionează Elena Bădescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS