10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasele sinistraţilor din Câmpu Mare, invadate de şoareci

Casele sinistraţilor din Câmpu Mare, invadate de şoareci

Sinistraţii gorjeni care s-au mutat în satul Câmpu Mare, din comuna Albeni, suferă din cauza lipsei de apă şi a frigului. Mai mult decât atât, locuinţele acestora sunt invadate de şoareci.

 

Familiile afectate de alunecările de teren din judeţul Gorj care locuiesc acum în satul Câmpu Mare, în casele construite de guvern, se plâng de condiţiile inumane în care sunt nevoiţi să trăiască. Locuinţele le sunt invadate de şoareci, care şi-au găsit un adăpost în spatele pereţilor din rigips. Sinistraţii spun că nu mai suportă zgomotul făcut de aceştia şi nu pot să închidă un ochi toată noaptea. „Cu şoarecii e dezastru. Când începe să se însereze şi sting becul, umblă şi să chiţăie din spatele rigipsului. Cred că au început să-l roadă. Nu putem să închidem un ochi toată noaptea“, s-a plâns o localnică din Câmpu Mare.

Merg mai mulţi kilometri pentru a lua apă

Oamenii nu au o sursă de apă şi sunt nevoiţi să meargă mai mulţi kilometri pentru a se aproviziona de la cea mai apropiată fântână. „Nu este apă de băut. Trebuie să mergem la câţiva kilometri să luăm. Cărăm cu bidoanele“, a spus un sinistrat.

Emil Mitru, primarul comunei Albeni, de care aparţine satul Câmpu Mare, susţine că au fost realizate două puţuri, care nu au fost însă echipate: „Au fost forate două puţuri, dar nu au fost echipate corespunzător. S-a făcut o fântână, însă am înţeles de la sinistraţi că apa nu este potabilă, deşi în urma analizelor a reieşit că aceasta corespunde“.

Reprezentanţii Prefecturii Gorj precizează că o sumă de 30 de miliarde de lei vechi alocată pentru realizarea alimentării cu apă a fost restituită de Primăria Albeni la bugetul de stat, pentru că nu a fost folosită la timp.

Sobele nu încălzesc

În locuinţele din satul de sinistraţi este foarte frig, pentru că sobele nu încălzesc suficient. „Asta e soba. Bag lemne încontinuu şi nu face deloc căldură. Lemne aduc cu maşina. Am dărâmat casa pe care o aveam în Seciuri şi am adus grinzile ca să fac focul. Tremur noaptea de nu mai pot“, a afirmat o sinistrată care s-a mutat la Câmpu Mare.

La unele case sunt deficienţe grave de construcţie. De exemplu, tocul e din aluminiu şi uşa din lemn şi nu se închide bine, iar frigul pătrunde în locuinţe. Prin acoperiş se infiltrează apa, pentru că tabla nu a fost montată bine.

Corpul de Control al prefectului de Gorj a constatat, în urma unei verificări, mai multe deficienţe de construcţie. „Acoperişul din tablă prezintă în unele locuri străpungeri, ca urmare a montării defectuoase a tablei ondulate. În urma ploilor de la sfârşitul lunii martie, apa a pătruns prin acoperişul din tablă în pod şi s-a scurs prin tavan şi pe pereţi, ajungând în unele cazuri să se infiltreze sub parchet. Tavanul şi pereţii, fiind din plăci de rigips, la umezeală s-au deformat“, se precizează în raportul întocmit de Corpul de Control.

Nu există drumuri şi nici iluminat public

În Câmpu Mare s-au mutat puţine familii de sinistraţi, pentru că aici nu sunt condiţii de locuit. Dumul nu este nici măcar pietruit, iar toată zona este cuprinsă de beznă după lăsarea întunericului, pentru că nu există reţea de iluminat public. O parte din sinistraţi au făcut împrumuturi în bănci pentru a-şi construi un gard în jurul casei şi pentru a-şi procura cele necesare traiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU