10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRău-platnicii, evacuaţi

Rău-platnicii, evacuaţi

Restanţierii la întreţinere cu debite vechi de cel puţin trei luni sunt la mâna asociaţiilor de proprietari. Ei pot rămâne fără apartamente sau fără bunurile mobile, dacă nu-şi plătesc datoriile către asociaţie.

Recentele reglementări ale activităţii asociaţiilor de proprietari sunt la un pas de aplicare, normele metodologice elaborate de guvern fiind în prezent supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Potrivit acestor prevederi, asociaţia de proprietari poate scoate la vânzare apartamentul sau bunurile rău-platnicului pentru restanţe mai vechi de trei luni. Procedura nu este nouă, statul acordând organizaţiilor deţinătorilor de locuinţe această cale de recuperare a debitelor încă din 2003. Între timp, ordonanţa din 2001, în temeiul căreia putea fi derulată această procedură, a fost abrogată printr-o lege de funcţionare a asociaţiilor de proprietari.

Ion Dinu, preşedintele Asociaţiei 15 Rovine, una dintre cele mai active la capitolul încasare creanţe, consideră că oficializarea dreptului asociaţiei la un privilegiu imobiliar de rang prioritar asupra casei şi celorlalte bunuri ale rău-platnicului este binevenită. „Acestea sunt prevederi care vin în sprijinul recuperării creanţelor de către asociaţii. Aşa cum sunt elaborate, ele dau prilej asociaţiilor să se îndrepte şi asupra averilor datronicilor. Este foarte important acest aspect, fiindcă, de regulă, cei mai mulţi rău-platnici sunt chiriaşi, astfel că executarea asupra apartamentului nu este posibilă, pe când cea asupra bunurilor mobile – da. De asemenea, sunt şi cazuri în care descoperim că locuinţele care fac obiectul unei acţiuni de recuperare sunt deja gajate şi atunci singura posibilitate rămâne tot vânzarea unor obiecte de valoare care sunt proprietatea datornicului“, a spus Ion Dinu.

La nivelul Craiovei, executările silite ale rău-platnicilor constituie o raritate în raport cu numărul celor care nu-şi plătesc întreţinerea luni în şir. Din comoditate sau din cauza necunoaşterii legilor, puţine dintre asociaţiile care au întreprins astfel de demersuri au şi avut câştig de cauză. Şi în aceste situaţii, procesele au durat ani. „Noi am preluat câteva titluri de executare de la asociaţiile care au reuşit să ducă la capăt astfel de acţiuni. Însă nu am avut şi nici nu vom avea dreptul să chemăm în instanţă rău-platnicii din cadrul asociaţiilor, fiindcă nu avem contract cu ei“, a spus Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova. El este de părere că noile norme metodologice de aplicare a Legii asociaţiilor de proprietari, 230 din 2007, vin în sprijinul asociaţiilor în domeniul recuperării creanţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII