Rău-platnicii, evacuaţi

Autori


Restanţierii la întreţinere cu debite vechi de cel puţin trei luni sunt la mâna asociaţiilor de proprietari. Ei pot rămâne fără apartamente sau fără bunurile mobile, dacă nu-şi plătesc datoriile către asociaţie.

Recentele reglementări ale activităţii asociaţiilor de proprietari sunt la un pas de aplicare, normele metodologice elaborate de guvern fiind în prezent supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Potrivit acestor prevederi, asociaţia de proprietari poate scoate la vânzare apartamentul sau bunurile rău-platnicului pentru restanţe mai vechi de trei luni. Procedura nu este nouă, statul acordând organizaţiilor deţinătorilor de locuinţe această cale de recuperare a debitelor încă din 2003. Între timp, ordonanţa din 2001, în temeiul căreia putea fi derulată această procedură, a fost abrogată printr-o lege de funcţionare a asociaţiilor de proprietari.


Ion Dinu, preşedintele Asociaţiei 15 Rovine, una dintre cele mai active la capitolul încasare creanţe, consideră că oficializarea dreptului asociaţiei la un privilegiu imobiliar de rang prioritar asupra casei şi celorlalte bunuri ale rău-platnicului este binevenită. „Acestea sunt prevederi care vin în sprijinul recuperării creanţelor de către asociaţii. Aşa cum sunt elaborate, ele dau prilej asociaţiilor să se îndrepte şi asupra averilor datronicilor. Este foarte important acest aspect, fiindcă, de regulă, cei mai mulţi rău-platnici sunt chiriaşi, astfel că executarea asupra apartamentului nu este posibilă, pe când cea asupra bunurilor mobile – da. De asemenea, sunt şi cazuri în care descoperim că locuinţele care fac obiectul unei acţiuni de recuperare sunt deja gajate şi atunci singura posibilitate rămâne tot vânzarea unor obiecte de valoare care sunt proprietatea datornicului“, a spus Ion Dinu.

La nivelul Craiovei, executările silite ale rău-platnicilor constituie o raritate în raport cu numărul celor care nu-şi plătesc întreţinerea luni în şir. Din comoditate sau din cauza necunoaşterii legilor, puţine dintre asociaţiile care au întreprins astfel de demersuri au şi avut câştig de cauză. Şi în aceste situaţii, procesele au durat ani. „Noi am preluat câteva titluri de executare de la asociaţiile care au reuşit să ducă la capăt astfel de acţiuni. Însă nu am avut şi nici nu vom avea dreptul să chemăm în instanţă rău-platnicii din cadrul asociaţiilor, fiindcă nu avem contract cu ei“, a spus Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova. El este de părere că noile norme metodologice de aplicare a Legii asociaţiilor de proprietari, 230 din 2007, vin în sprijinul asociaţiilor în domeniul recuperării creanţelor.Comenteaza acum

8 Comentarii

 1. imbecilii said:

  e cea mai mare prosti! atunci cand sumele la intretinere vor fi calculate corect si va exista transparenta de abia atunci mi se pare indreptatit sa se faca asa ceva! dar cum intretinerea la un apartament de 3 camere ajunge la 5 milioane cum cred ei ca poate plati un om>????si apoi sa il dea afara din casa?

 2. carcotas said:

  Aceste capuse,numite asociatii de locatari,in loc sa fie desfintate primesc noi arme de teroare.Atata timp cat nu este clar modul de calcul al facturii de intretinere si al aplicarii penalitatilor,nu mi-se pare normal sa se dea astfel de drepturi asociatiilor.Nimeni nu le controleaza,nimeni nu le obliga sa afiseze sumele ce trebuie platite la regii,fac ce vor.Daca s-ar obosii cineva,cu putere de control,sa compare numai sumele datorate la regii cu sumele de incasat de la locatari,ar avea o mare surpriza.Suma de incasat este de 2-3 ori mai mare decat cea datorata.Asta este oglinda hotiei,dar numeni nu vrea s-o vada.

 3. Teroarea said:

  In sfirsit, distrusii si prabusitii care haladuie prin blocuri in apartamente de zeci de mii de euro fara sa-si permita sa plateasca o intretinere de citeva milioane, sa se care!

  Puneti mina si munciti parazitilor, faceti bani si nu ne mai trageti in spate pe noi ce ducem inainte jaful asta de tara. Platiti ce datorati sau vindeti cocioaba. Luati cu voi mobila mucegaita, mirosul de prajeala, boarfele jegoase, semintele si gunoaiele de pe scara, sunetul de manele.

  Faceti loc celor ce ce isi permit o intretinere, fac renovari, pun termopane si aer conditionat.

  Poat e asa se vor stringe suficienti locatari decenti si se vor putea izola blocurile, pune acoperisuri, reface casele scarilor. Pentru ca unii oameni VOR sa plateasca pentru a trai mai bine. Si pentru a scapa de voi, paduchii si capusele.

 4. blabla said:

  Mai “teroare”! Din felul in care scrii, ai probabil vreo 5-6 ani. Nu ai muncit niciodata, altfel nu ai avea tupeul sa spui ca acei oameni nu muncesc. Dintr-un salariu mizer ce sa faca mai intai???? Tu Iti permiti o intretinere asa cum spui tu????????/ Probabil ai niste “afaceri” care………spun da. Distrusii si prabusitii?????? Nici nu stiu de ce ma obosesc sa scriu aceste randuri cand se vede clar ca esti un impostor care habar nu are pe ce lume traieste. “Duci inainte jaful asta de tara”? Tu?????????? Hai sictir!!!!!!!!!

 5. CORVIN said:

  MAI DOMNULE BLABLA SA STII CA DOMNUL TEROARE ARE DREPTATE!!! CUNOSC LOCATARI CARE NU PLATESC INTRETINEREA DE ANI DE ZILE , SI AU VENITURI REZONABILE!!! SI NU SUNT PUTINI LA NUMAR!!!! MAI CUNOSC LOCATARI ( CHIAR LA MINE PE SCARA ) CARE SUNT PENSIONARI CU O PENSIE DE 400-500 LEI CARE NU AU SI NU AU AVUT NICIODATA RESTANTE LA INTRETINERE!!! MAI CUNOSC LOCATARI CARE AU ACELAS VENIT CA PENSIONARII RESPECTIVI SI AU RESTANTE DE ZECI DE MII DE RONI!!! INSA ACESTI LOCATARI SE TIN NUMAI DE BETII , DE MANELE ETC. ETC. DECI ESTE BINEVENITA ACEASTA LEGE!!!! RESTANTIERII SA FIE OBLIGATI LA PLATA DATORIILOR PRIN LEGE SI DACA NU PLATESC SA FIE EXECUTATI!!!!

 6. COMODA said:

  DA…POATE ASA MA GRABESC SI EU SA ACHIT LA TIMP… COMODITATEA…PLATES C ODATA LA 5-6 LUNI
  ….ACUM DACA NE AMENINTA CRED CA E MAI BINE…MAI USOR PLATESTI LA ZI DECAT ODATA TOT DIN URMA
  …POATE TOT RAUL SPRE BINE PT UNII CA MINE..UITUCI
  CAND NE ADUCEM AMINTE…HOP NU MAI SUNT BANI DIN SALARII…LASA CA LE PLATIM LUNA VIIT PE MANDOUA LUNILE SI OTO ASA SE FAC 6 LUNI
  …ASTA E….SUNTEM SI DIN ASTIA

 7. AUR said:

  platiti dracului intretierea la timp si nu vorbiti prostii despre presedinti si administratori ca va fura voua bani atita timp cit vi se da o chitanta aveti tot dreptul sa faceti o cerere catre presedinte sa va dea desfasurat toate celtuielile pe luna care considerati ca sinteti nelamuriti .REFERITOR LA PRETURI VOI PE CE LUME TRAITI NU VEDETI CUM STAU TREBURILE IN TARA ASTA?
  ADMINISTRATORII NU FAC DECIT SA IMPARTA VALOAREA FACTURILOR EMISE DE FURNIZORI CONFORM LEGILOR IN VIGOARE ( PE COTA INDIVIZA, PE NR. PERSOANE, PE SUPRAFATA LOCUIBILA) HAI SA TRAITII BINE ****ARILOR MAI PLATITI SI CE VINE PE TEVA NU DOAR CU BURTILE PLINE

 8. NELI said:

  CE SE POATE FACE ATUNCI CAND PRESEDINTELE DE BLOC PROSTESTE TOTI PESNIONARII DIN BLOC PTR. O SUMA MODIFICA , SA AIBE ACCEPTULOR PTR. A SEMONTA O ANTENA GSM PE BLOC ?

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 16 octombrie 2007

Actualitate

» Preţurile alimentelor au luat-o razna
» Rău-platnicii, evacuaţi
» Spitalul de Urgenţă nu ia în serios programul Ministerului Sănătăţii

Local

» Boerică rămâne după gratii
» Prins când făcea mulaj după un bancomat
» Bărbat ucis de maşină la Stoeneşti
» A încercat să se sinucidă
» A doua licitaţie măsluită la Vâlcea nu s-a mai ţinut
» Mâciu, donator şi recuperator în cazul Georgescu
» Demersuri pentru reţinerea pistolarilor
» Micu’ Harlem
» De câte ori în viaţă ne putem întâlni dragostea?
» Psihoterapie în cuplu
» Învăţaţi să spuneţi NU
» Termoficarea ar putea da căldură de mâine
» Zilele Craiovei, un festival multiart
» A angajat minori
» Hoţi de lemne în Prunişor
» Tir bulgăresc răsturnat în punctul Balota
» Spitalul Judeţean Târgu Jiu are nevoie de un incinerator modern
» Scurte ştiri

Dolj

» Fiica şefului Poliţiei Băileşti a accidentat un biciclist

Gorj

» Sute de pachete de ţigări de contrabandă, confiscate
» 18.000 de familii au nevoie de ajutor

Sport

» Scurte ştiri
» România, învinsă la scor de tenis
» Duel decisiv cu cocoşii
» Absenţii din preliminarii
» Pe urmele Germaniei
» Mutu, locul doi la şuturi pe poartă
» Tricolorii i-au băgat în şedinţă pe batavi
» Toacsen deplânge soarta pandurilor
» Meci întrerupt din cauza spectatorilor
» România ia startul cu Suedia
» Bondrea, un antrenor inspirat
» Condescu se teme de arbitraje
» GP vinde la AS Roma
» Mulţescu vine mâine în Craiova
» Juveţii mici au fost amendaţi
» Prepeliţă aşteaptă să joace
» Vânătorii de puncte

Bani & Afaceri

» Pădurile private, ale nimănui
» Fabricat în România
» Apel parlamentar pentru conducta Craiova – Calafat
» Dispensar medical la Cârna, donat de Rotary Club
» 13.000 de euro ca să scapi de OTP BANK

Magazin

» Pofta de mâncare, moştenire genetică
» Horoscop

Opinii

» E soare şi pe strada noastră
» Ambuscada

Top