12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte ştiri

Apeluri în străinătate cu 50% mai ieftine
Romtelecom a redus, de la 1 octombrie, cu 50% tariful pentru apelurile internaţionale efectuate de clienţii persoane juridice către orice reţea de telefonie fixă din Uniunea Europeană, SUA şi Canada, la 0,0999 euro/minut (fără TVA), a anunţat operatorul de telecomunicaţii. La acelaşi tarif, clienţii persoane juridice ai Romtelecom pot efectua convorbiri telefonice externe către reţele mobile din SUA şi Canada.
Clienţii companiei care apelează reţele de telefonie mobilă din ţările UE vor plăti 0,3 euro/minut (fără TVA). Tarifele aplicate pentru statele din Europa care nu aparţin UE sunt de 0,22 euro/minut (fără TVA) pentru reţelele de telefonie fixă, respectiv 0,35 euro/minut (fără TVA) pentru cele de telefonie mobilă. Pentru alte zone ale lumii, tariful variază între 0,12 euro şi 0,9 euro/minut (fără TVA), pentru telefonia fixă, şi 0,19 euro şi 1 euro/minut (fără TVA) pentru reţelele mobile.

Românii preferă autoturismele diesel
Cumpărătorii de maşini second hand din Europa Centrală şi de Est caută, de cele mai multe ori, un model hatchback, cu motor pe benzină, de culoare argintie sau gri, la un preţ sub 6.000 de euro, cele mai cerute mărci fiind Skoda, Renault, Ford, Opel şi Peugeot, potrivit unui studiu realizat de dealerul AAA Auto. Există diferenţe de la o ţară la alta, referitoare la marca sau culoarea maşinii. În Ungaria, de exemplu, cea mai populară maşină este Suzuki, produsă local, iar în mod similar, în România, mărcile Skoda, Renault, Ford, Opel şi Peugeot sunt depăşite de Dacia în ceea ce priveşte volumul vânzărilor. În Cehia şi Slovacia, culoarea roşie este la modă, pe lângă argintiu, însă în Ungaria roşul nu este foarte popular, fiind foarte căutată, în schimb, culoarea neagră. Polonezilor şi românilor le place albastrul, a doua opţiune după argintiu sau gri în topul popularităţii.

Soia modificată genetic în Bihor
O nouă cultură de soia modificată genetic a fost descoperită în judeţul Bihor, informează printr-un comunicat de presă Greenpeace. Organizaţia cere Gărzii Naţionale de Mediu să distrugă imediat soia modificată genetic, cultivată pe 290 ha, avertizând din nou asupra pericolului acestor plante modificate asupra mediului şi sănătăţii oamenilor.
Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS