13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul ministru Ioan Avram Mureşan, cercetat în libertate

Fostul ministru Ioan Avram Mureşan, cercetat în libertate

Ioan Avram Mureşan va fi cercetat în stare de libertate, Curtea de Apel Bucureşti menţinând astăzi decizia instanţei inferioare de respingere a cererii procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a fostului ministru al Agriculturii. Totodată, instanţa a respins şi recursul făcut de Mureşan la decizia Tribunalului Bucureşti.
Pentru respingerea recursului procurorilor anticorupţie s-au pronunţat doi din cei trei judecători ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorul de şedinţă l-a acuzat astăzi pe Ioan Avram Mureşan că, prin apariţia cu o seară în urmă la o emisiune televizată, a încălcat obligaţia legală de a nu lua legătura cu persoanele implicate, direct sau indirect, în dosar.
"Domnul Mureşan trebuia să stea la el acasă, nu la Bucureşti. Aseară a participat la o emisiune, încălcând dispoziţiile judecătorului în ceea ce priveşte interdicţia. Trebuia să respecte obligaţia de a nu se apropia de persoanele implicate în acest dosar şi de a nu comunica cu acestea în mod direct sau indirect. Or domnul Mureşan a transmis, în mod indirect, mesaje către aceştia, sugerându-le persoanelor din dosar ce au de spus şi, în final, a terminat cu mici ameninţări. Aşadar, prezintă un pericol public", a susţinut procurorul în faţa instanţei.

Ioan Avram Mureşan a participat, luni seară, la o emisiune de la Antena 3 în cadrul căreia, alături de avocatul său, Gheorghiţă Mateuţ, a dat informaţii legate de dosarul în care este cercetat de procurorii anticorupţie.
Procurorul a mai spus că are imagini filmate în 23 septembrie, în care Mureşan îi înmânează lui Decebal Traian Remeş, pe lângă acel dosar în care, potrivit fostului ministru al Agriculturii, ar fi fost documente referitoare la biserica din Blaj şi la Arhiepiscopia Greco-Catolică din Baia Mare, şi un plic.
În legătură cu acest fapt, Mureşan a susţinut că nu i-a dat lui Remeş decât acel dosar cu acte, nefiind vorba de niciun alt plic. "Am venit la Bucureşti cu domnul Ciorbă. Apoi, m-am întâlnit cu domnul Remeş la o terasă. În timpul întâlnirii a sunat domnul Ciorbă să îmi spună că uitasem plicul la el în maşină. Am luat plicul şi i l-am dat lui Remeş", a precizat Ioan Avram Mureşan.
Anterior, Mureşan le-a spus magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti că plicul pe care i l-a dat ministrului Agriculturii Decebal Traian Remeş conţinea mai multe documente referitoare la biserica din Blaj şi la Arhiepiscopia Greco-Catolică din Baia Mare. Avram Mureşan a negat că plicul despre care procurorii anticorupţie susţin că i l-ar fi dat lui Remeş ar fi conţinut bani.
De asemenea, fostul ministru a negat că într-o discuţie ulterioară cu Gheorghe Ciorbă i-ar fi spus acestuia că, de fapt, în plic se aflau 15.000 de euro. "Am văzut transcrierea dintre Ciorbă şi mine referitor la bani, dar nu este reală", a susţinut Mureşan.

Procurorul a depus la dosar o nouă transcriere a unei convorbiri telefonice dintre soţia lui Mureşan şi fiul acestuia din care reiese că fostul ministru ar fi intenţionat să plece din ţară. "Fiul întreabă: Unde este paşaportul? Soţia răspunde că acasă. Fiul îi spune: Ascunde-l", potrivit transcrierii respective.
Totodată, procurorul a făcut referire şi la un alt dosar în care fostul ministru al Agriculturii este judecat, procesul fiind în faza de fond la Tribunalul Bucureşti, după mai multe amânări. Acesta a subliniat că amânarea cauzei îi este imputabilă lui Mureşan, care găseşte mereu motive să lipsească de la proces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS