Acasă Actualitate Guvernul aruncă justiţia în aer

Guvernul aruncă justiţia în aer

Zeiţa Justiţiei nu mai este doar legată la ochi. Guvernul Tăriceanu a legat-o şi de mâini, împiedicând organele de anchetă să investigheze cazurile de corupţie la nivel înalt. Şi totul, printr-o ordonanţă de urgenţă fulgerătoare, iniţiată chiar de ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, şi publicată după doar câteva ore în Monitorul Oficial.

Comisia de la Cotroceni care urma să decidă asupra avizului de cercetare penală a doi miniştri din actualul guvern şi-a încetat activitatea joi seară, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, la câteva ore de la adoptare, a ordonanţei prin care s-a modificat Legea privind răspunderea ministerială. Comisia avea în lucru dosarele miniştrilor justiţiei şi muncii, Tudor Chiuariu şi Paul Păcuraru, ale foştilor miniştri Miron Mitrea, Zsolt Nagy, Victor Babiuc şi Codruţ Şereş, precum şi cel al lui Adrian Năstase.

Ancheta ia o pauză

Ordonanţa de urgenţă adoptată joi de cabinetul Tăriceanu II, la propunerea ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, prevede că, la data intrării ei în vigoare, actuala comisie de la Cotroceni, în formula în care lucrează, îşi încetează activitatea. Noua ordonanţă prevede ca abia peste 30 de zile de la data la care intră în vigoare ordonanţa, CSM să înainteze preşedintelui ţării propunerile pentru noua comisie, care ar urma să fie alcătuită doar din judecători. Prin urmare, anchetarea a doi miniştri în funcţie – cel al justiţiei, Tudor Chiuariu, şi cel al muncii, Paul Păcuraru – va fi îngheţată în acest interval.

O altă prevedere a ordonanţei adoptate joi de cabinetul Tăriceanu II, tot la propunerea ministrului Chiuariu, se referă la scoaterea DNA dintre instituţiile care pot cere aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva actualilor sau foştilor miniştri. Potrivit noii legi, numai procurorul general al României sau primul-ministru îi pot solicita preşedintelui acest lucru. Este nou şi faptul că preşedintele ţării, în cazul în care respinge concluziile raportului comisiei, este obligat să-şi argumenteze decizia în fapt şi în drept. Avizul comisiei de la Cotroceni rămâne consultativ pentru decizia preşedintelui în acceptarea sau nu a începerii urmăririi penale a unui ministru.

„Abuz de putere“

Preşedintele Traian Băsescu a criticat aspru ieri ordonanţa cu pricina, susţinând că actul normativ a fost promovat de ministrul justiţiei în interes personal.

„S-a profitat de zgomotul din jurul moţiunii pentru a trece ordonanţa de urgenţă care are toate elementele unui abuz de putere“, a susţinut şeful statului, adăugând că, exceptând guvernele de dinainte de revoluţie, nu a văzut nici un cabinet care să sfideze astfel justiţia şi opinia publică.

În opinia şefului statului, guvernul încearcă blocarea luptei împotriva corupţiei pe termen lung. El a adăugat că guvernul îşi doreşte ca demnitarii să nu poată nici măcar ajunge în faţa procurorilor, în timp ce cetăţenii obişnuiţi sunt egali în faţa legii.

„Schimbarea structurii comisiei s-a făcut în perioada analizei dosarelor care priveau foşti şi actuali miniştri, astfel s-a blocat anchetarea de către magistraţi a celor suspectaţi de săvârşirea unor fapte penale în timpul mandatului“, a spus Băsescu. Potrivit acestuia, „blocajul nu este la comisie, ci este cauzat de faptul că magistraţii nu mai au acces pentru o bună bucată de vreme la continuarea anchetelor“.

„Mă întreb dacă guvernul, când a emis această ordonanţă, şi-a imaginat că a suspendat şi acel articol din Constituţie conform căruia preşedintele este obligat să analizeze, să dea sau să nu dea aviz pentru urmărirea în instanţă a unui actual sau fost ministru. Practic, Domniile lor au impresia că au suspendat preşedintelui această atribuţiune constituţională printr-o oordonanţă de urgenţă. Pe când modificarea Constituţiei prin ordonanţe simple?“, a spus Traian Băsescu.

Un pas înapoi în lupta anticorupţie

Ordonanţa de modificare a Legii răspunderii ministeriale este un pas înapoi în lupta anticorupţie din România, care demonstrează că reţeaua corupţiei la nivel înalt nu a fost eradicată, a declarat, pentru NewsIn, eurodeputatul Markus Ferber, liderul delegaţiei germane din PPE-DE.

„Voi cere comisarului Frattini să recomande activarea clauzei de salvgardare pe justiţie. Este inacceptabil să cheltuim banii contribuabililor europeni pe o ţară care nu îşi respectă angajamentele de luptă împotriva corupţiei. Ordonanţa de joi a guvernului român este un clar pas înapoi în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Comisia va trebui să demonstreze foarte clar în următorul raport că România îşi îndeplineşte angajamentele asumate în acest domeniu“, a spus germanul Ferber.

„Dacă însuşi ministrul justiţiei propune o astfel de ordonanţă este o dovadă că întreaga reţea de corupţi la nivel înalt este încă vie“, a mai spus Ferber.

Ponta aşteaptă desfiinţarea justiţiei

Vicepreşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri că ordonanţa guvernului pentru modificarea Legii răspunderii ministeriale este doar un gest politic şi s-a arătat neîncrezător că actul normativ nu va fi votat de parlament. Deputatul PSD a precizat că se aşteaptă ca executivul să desfiinţeze cu totul chiar justiţia.

Exit mobile version