Acasă Actualitate Prea puţini poliţişti pentru siguranţa noastră

Prea puţini poliţişti pentru siguranţa noastră

La nivelul municipiului Craiova, siguranţa cetăţenilor stă pe umerii a 300 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj şi 300 de poliţişti comunitari, completaţi de jandarmi. Este nevoie de cadre, însă acest lucru depinde de fonduri. În Deva, patrulele de stradă sunt monitorizate dacă îşi fac treaba sau nu printr-un sistem electronic, în timp ce, la noi, monitorizarea se face prin staţii de emisie-recepţie ori prin control efectuat de şefi.

Poliţia municipiului Deva a trecut de curând la un nou sistem de monitorizare a patrulelor care lucrează pe timp de noapte. Sistemul este unic la nivel naţional. Patrulele de poliţie poartă un dispozitiv electronic în formă de baston care funcţionează pe bază de baterie şi care citeşte informaţiile oferite de nişte cheiţe montate în mai multe puncte ale oraşului. Investiţia s-a ridicat la suma de 3.200 de euro, fiind achiziţionate 15 dispozitive de citire şi peste 80 de cheiţe, amplasate în locuri vizibile.

În Craiova, poliţiştii care patrulează noaptea pentru sporirea siguranţei cetăţenilor sunt controlaţi de şefii serviciilor conform unor grafice prestabilite, această metodă fiind aplicată şi în ceea ce priveşte patrulele de Poliţie Comunitară. Acestea au de parcurs un traseu într-un interval şi sunt monitorizate prin staţii de emisie-recepţie. Nu de fiecare dată îşi fac treaba. De la începutul anului 2007 au fost sancţionaţi disciplinar 16 lucrători din cadrul Poliţiei Comunitare.

 

Dispozitivele electronice costă

 

Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, îmbunătăţirea sistemului de control al patrulelor de noapte necesită fonduri, a căror disponibilitate rămâne însă o necunoscută. „Se are în vedere un sistem de patrulare bazat pe GPS, dar este o investiţie destul de costisitoare şi depindem de fonduri“, a declarat Nicuşor Badea, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Dispozitivele GPS ar permite ca locul fiecărei patrule să fie cunoscut, astfel că, în cazul unui incident, cea mai apropiată patrulă ar putea fi trimisă la faţa locului într-un timp mai scurt. Comisarul-şef Mihai Stoian, şeful Serviciului Siguranţă Publică din cadrul IPJ Dolj, spune că în 90% din intervenţii, poliţiştii ajung la faţa locului în primele cinci minute, chiar şi fără astfel de dispozitive electronice.

 

Sistem integrat de patrulare

 

Siguranţa cetăţenilor care locuiesc în Craiova este asigurată de 300 de poliţişti din patrule din cadrul IPJ. Această cifră se completează cu alţi 300 de poliţişti comunitari şi patrule din cadrul Jandarmeriei Dolj într-un sistem integrat de patrulare. Aceste efective nu sunt însă suficiente. „Am mai avea nevoie de 150-200 de poliţişti pentru acoperirea sectoarelor întregului oraş“, a declarat Mihai Stoian. „Dacă efectivele s-ar completa cu 100 de oameni pentru stradă, ne-am descurca mai bine. Depindem însă de bugetul local“, a declarat şi Constantin Petrescu, şeful Poliţiei Comunitare Craiova. Problema banilor pentru echipamente şi cadre este prezentă şi la Inspectorat. „Nu este o perspectivă prea îndepărtată, însă depinde de fondurile care se alocă“, a spus Nicuşor Badea.

Exit mobile version