16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnghesuială la cazare

Înghesuială la cazare

Căminele au fost luate cu asalt ieri, în prima zi de cazare. Cu bagajele în stradă sau în maşini, sute de studenţi au aşteptat ore întregi să plătească prima taxă şi să completeze formularul de cazare.

Încă de la primele ore ale dimineţii, complexurile studenţeşti din Craiova s-au umplut de maşini cu bagaje, de tineri nerăbdători să-şi ia în primire camerele şi de părinţi care au venit de la zeci sau sute de kilometri ca să-şi ajute copiii la aranjatul camerelor. Cei care nu au venit cu maşinile şi-au depozitat mica lor avere pe jos. Calculatoarele, televizoarele, păturile, covoarele, lenjeriile sau obiectele de mobilier au fost păzite cu vigilenţă de câte un părinte sau un frate în timp ce viitorul căminist aştepta să i se predea camera.

„Stăm aici cu lucrurile în stradă ca ţiganii şi aşteptăm să îl instalăm în cameră. Nu vedeţi ce greu merg? Aşa e în fiecare an şi nu cred că lucrurile se vor schimba pe aici, pe la noi. Le plătim taxe peste taxe şi copiii noştri tot prost trataţi sunt“, a spus Alin Oprescu, tatăl unui student. Alţi tineri au profitat de mulţimea de oameni ca să îşi etaleze maşinile scumpe sau ultimele fiţe în materie de motoare, motoscuterele. „Face furori pe aici o chestie ca asta. De fapt, acesta e unul dintre avantajele căminului. Toată lumea vede ce ai şi poţi să ieşi în evidenţă“, a spus un student în timp ce îşi scotea mopedul din portbagajul maşinii.

 

„Ne apucă dimineaţa“

 

Dacă primele ore de aşteptare au trecut repede, studenţii povestind despre vacanţa lor de vară, despre restanţele din toamnă şi punându-se la curent cu ultimele bârfe, în apropierea prânzului, spiritele s-au încins şi uşile închise ale căminelor au început să îi enerveze. „Haideţi odată, deschideţi, că stăm de patru ore aici! Pierdem şi meciul Pandurilor, ne apucă dimineaţa! Ştim în ce camere suntem, ce atâtea formalităţi?“, a ţipat un student aflat la capătul cozii. „Nu mai ţipa, băi, că nu te aude nimeni! Ăştia au intrat în pauză de masă. Cică de la 12.00 la 14.00 mănâncă, aşa că ne apucă seara şi nu mai intrăm“, i-a explicat altul aflat mai în faţă. Mircea şi Ionuţ sunt din Teleorman şi au venit de la şapte dimineaţa ca să se cazeze repede, dar nici după patru ore nu au ajuns în faţa geamului unde se fac cazările. „Suntem şi din altă parte şi degeaba am venit de dimineaţă. Cred că o să stăm aici până seara şi, dacă nu ne cazăm azi, nu ştiu unde o să dormim“, a spus Ionuţ, student în anul II la Facultatea de Electromecanică din cadrul Universităţii din Craiova.

 

Bobocii, principalii vinovaţi

 

Reprezentanţii Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova au declarat că de aglomeraţia de la cămine vinovaţi sunt studenţii şi în special bobocii, care au venit cu bagaje cu tot în prima zi de cazare, cu toate că ei vor fi cazaţi pe 29. „Aşa se întâmplă în fiecare an. Toţi vor să se cazeze în prima zi şi nu înţeleg că locurile lor nu vor fi ocupate de nimeni. Cei din alte judeţe vin toţi să se cazeze dimineaţa. Nu se poate organiza altfel ca să poată fi evitată aglomeraţia. La fiecare 50 de persoane este un membru al comisiei care face cazările, dar studenţii mai mari ajung cu greu la geam pentru că lângă uşă stau cu tot cu bagaje bobocii care vor şi ei să se cazeze în prima zi“, a explicat Dana Prună, preşedinta COS Craiova. Cazările în căminele studenţeşti vor continua şi azi pentru studenţii din anii I, II, III şi IV, în timp ce bobocii vor fi cazaţi pe 29 septembrie. La căminele noi 6 şi 7, cazările vor începe pe 2 octombrie, aici fiind cazaţi toţi studenţii integralişti care au depus cerere. În plus, studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Craiova se vor caza pe cele 800 de locuri din căminele UMF sâmbătă, 29 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS