10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContribuţiile sociale, calculate la veniturile totale obţinute de un angajat

Contribuţiile sociale, calculate la veniturile totale obţinute de un angajat

Firmele vor plăti, începând de anul viitor, contribuţii sociale în funcţie de toate veniturile realizate de un angajat, adăugându-se la salariu şi sumele provenite din prime, stimulente sau alte beneficii băneşti, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate, miercuri, de Guvern.
"În vederea urgentării stabilirii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008, actul normativ lărgeşte baza de calcul a contribuţiilor sociale datorate de angajatori şi angajaţi, prin includerea tuturor veniturilor brute, realizate lunar", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Comunicatul nu precizează dacă există anumite venituri care nu vor fi incluse în baza de calcul pentru determinarea contribuţiilor sociale datorate.
În prevederile anterioare baza de calcul pentru contribuţiile sociale era salariul de bază plus sporurile cu caracter permanent. Noile prevederi extind baza la toate veniturile brute realizate.
Pentru angajatori, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale va fi suma veniturilor care constituie baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale
Lărgirea bazei de calcul pentru contribuţiile sociale constituie şi o bază pentru o viitoare reducere a cotelor de contribuţii de asigurări sociale datorate de angajatori şi angajaţi la bugetul asigurărilor pentru şomaj, se mai spune în comunicatul Guvernului.
Contribuţiile sociale sunt în prezent de 45,5% din salariul brut, cumulat pentru angajat şi angajator. Autorităţile au redus nivelul cu două puncte procentuale, la începutul acestui an, din cota plătită de companii şi au anunţat o reducere cu 6 puncte pe parcursul anului viitor. Prima scădere va fi aplicată chiar de la 1 ianuarie 2008, cel mai probabil de la fondul de şomaj.
Pentru lărgirea bazei de impozitare au fost deja eliminate pragurile superioare pentru calculul contribuţiilor sociale plătite de angajaţii cu venituri mari.
De asmenea, pensia medie va urca cu 40% la începutul anului viitor, după ce punctul de pensie va creşte de la 31% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut. Legea pensiilor stabileşte o nouă majorare a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5% la 45% din salariul mediu brut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS