14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicii artişti de azi, marile vedete de mâine

Micii artişti de azi, marile vedete de mâine


Scena Teatrului Liric „Elena Teodorini“ a fost, timp de trei zile, plină de culoare. Reflectoarele, jocurile de lumini, baloanele, florile şi jucăriile au constituit decorul pentru Festivalul Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii „Micul Artist“, Craiova, ediţia a IV-a.

Anul acesta, au participat 52 de concurenţi din toate colţurile ţării, Craiova fiind reprezentată de 12 copii. Organizarea festivalului a demarat în luna martie, iar primii paşi au fost contactarea participanţilor şi preselecţiile. „Micul artist“ a fost pus la cale de Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă, în parteneriat cu Primăria municipiului Craiova şi Casa de Cultură a Studenţilor. Acest festival a oferit un cadru de afirmare pentru micile talente, dar, mai ales, s-a încurajat schimbul de experienţă şi cultural-artistic între participanţi.

Echipa de organizare a fost formată din opt persoane, care au fost ajutate şi de reprezentanţii Palatului Copiilor. Profesoarele de dans Liana Crăciunoiu-Duţă şi Ana-Maria Traşcă au mobilizat 60 de copii care au lucrat pe toata perioada vacanţei cam două ore pe zi, de trei ori pe săptămână. „Am abordat toate categoriile de dans, de la modern la sportiv, cu categoriile standard şi latino şi am adaptat coregrafia pentru paşii respectivi şi pentru concurenţii alături de care dansăm“, a declarat Liana Crăciunoiu-Duţă.

Festivalul-concurs s-a desfăşurat pe trei categorii de vârstă: 6-9 ani, unde au fost înscrişi 17 copii, 10-13 ani, cu 23 de participanţi, şi 14-17 ani, cu 12 competitori.

Trăistariu face din copii vedete

Juriul a fost format din Lelia Vais, Mihai Trăistariu şi Mini-k, Dan Vană, Nikos Temistocle şi Emeric Imre. „Sunt pentru a cincea oară în juriul unui festival al micilor artişti. Personal, îmi face plăcere, mai ales că asta îmi ocupă mult timp din activitatea mea zilnică. De cele mai multe ori, copiii sunt foarte buni interpreţi pentru că sunt sinceri şi puri pe scenă. Ca membru al juriului la un altfel de festival, trebuie să faci în aşa fel încât să nu se simtă nedreptăţiţi cei care nu vor fi pe podium. Oricum, nu trebuie să se supere nimeni. S-au văzut nenumărate cazuri în care copiii premiaţi s-au stins încet şi cei care nu au luat premii s-au ridicat şi sunt astăzi vedete“, a menţionat Dan Vană. Alt membru al juriului, Mihai Trăistariu, a declarat că juriul nu o să fie foarte critic şi foarte strict. „Am mai fost în juriu la festivalurile pentru copii şi îmi face plăcere să îi ascult pe cei mici. Sunt mulţi copii talentaţi şi vreau să văd mereu copii şi mai talentaţi decât Cleopatra Stratan. Sunt poate copii talentaţi care nu au posibilităţi financiare să se promoveze, dar uite că, la asemenea festivaluri, participanţii au parte de reclamă. Orice concurs de acest fel este o amintire plăcută pentru ei. Nu am fost exigenţi, dar unde a fost nevoie am făcut şi departajări. Am încercat să fiu cât mai corect posibil pentru că ştiu, din propria experienţă, cum este să fii discrimat de membrii juriului. Nu am vrut să le fac asta copiilor de aici“, a specificat cântăreţul. În premieră, la Craiova, cântăreţul a inaugurat un premiu pe care îl vrea cu tradiţie de acum încolo. Este vorba despre Premiul Special „Mihai Trăistariu“. „Mi-a venit această idee pentru că mie mi-a plăcut foarte mult o fetiţă şi consider că este foarte talentată. Se numeşte Alexandra Stanciu şi a cântat foarte bine. Premiul acesta constă în suma de 200 de lei, apariţii la emisiunile de televiziune alături de mine şi o voi lua cu mine la un spectacol de-al meu“, a declarat Mihai Trăistariu.

Moni-k a declarat că este pentru prima dată într-un juriu şi este o mare responsabilitate, dar consideră că a dat notele care s-au meritat. Şi ea a ales să acorde un premiu special tot concurentei din Focşani, Alexandra Stanciu. „Este un copil care s-a prezentat bine şi pe care eu l-am văzut câştigând trofeul. De altfel, nici nu am crezut că nu o să urce pe podium. M-au impresionat prezenţa ei scenică şi melodia pe care a interpretat-o“, a declarat cântăreaţa Moni-k.

Concurenta Stanciu Alexandra, de zece ani, şi mama acesteia au fost foarte bucuroase la aflarea veştii. „Este foarte frumos ce se întâmplă şi mă simt foarte bine. Vreau să mulţumesc juriului, profesoarei mele, Aurelia Vaida, şi, mai ales, lui Dumnezeu“, a declarat Alexandra.

Bilanţul festivalului

Toţi concurenţii au primit câte o diplomă de participare. Organizatorii au luat această decizie pentru că toţi cei prezenţi s-au descurcat foarte bine şi au fost aleşi cei mai buni în urma unei preselecţii foarte strânse.

„Ediţia de anul acesta a festivalului a adus nou un spectacol de lumini şi culoare, fum şi sonorizare de înaltă calitate. Avem jucării pe scenă, două arcade de baloane şi competitori foarte buni“, a spus Harry Andrei, unul dintre organizatori.

„În momentul în care am fost chemată pe scenă pentru a mi se înmâna marele trofeu am fost foarte bucuroasă şi nu mai ştiam ce să fac. În ultimul an am muncit foarte mult şi premiul a venit ca o încununare a muncii mele. Sper ca de acum încolo să mă pregătesc mai mult şi să ajung acolo unde vreau eu, pe marile scene“, a mărturisit Maria Lorena Muntenaş, care a interpretat melodia „Pedepseşte-mă, dar nu pleca“.

Copiii s-au bucurat pentru fiecare concurent care a urcat pe scenă să ia un premiu. S-au legat relaţii de prietenie şi sigur se vor mai vedea pe scenele altor festivaluri pentru copii sau la ediţia a V-a a festivalului din Bănie.

Câştigători

Categoria I ( 6-9 ani): Locul I – Bianca Niţă (Constanţa); Locul II – Mara Corlade (Piatra-Neamţ); Locul III – Andra Vişan (Giurgiu) şi Maria Alexie (Craiova);

Categoria a II-a (10-13 ani): Locul I – Francisca Pârvănescu (Craiova); Locul II – Moise Bădulescu (Mioveni); Locul III – Oana Radu (Craiova) şi Andreea Vasile Oltea (Craiova); Premiul „Radio Oltenia Craiova“- Anastasia Croitorescu (Craiova); Premiul „Mihai Trăistariu“ – Alexandra Stanciu (Focşani); Premiul „Moni-K“ -Alexandra Stanciu; Menţiuni – Silvia Valentina Ciora (Petroşani); Sergiu Botezatu (Hunedoara); Diana Ceană (Craiova);

Categoria a III-a (14-17 ani): Premiul II – Emanuela Ceauşu (Focşani); Aurora Băran (Craiova); Premiul III – Ilona Brezoianu (Giurgiu);

Marele Premiu: Maria Muntenaş (Focşani)

Câştigătorii locurilor trei au primit un premiu de 400 de lei, cei de pe locul doi- 600 de lei, iar ocupanţii locurilor întâi – 800 de lei. Marele Trofeu al festivalului a însemnat un premiu de 1.500 de lei, în timp ce premiile speciale au fost de 200 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII