22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn simplu plasture ar putea înlocui injecţiile

Un simplu plasture ar putea înlocui injecţiile

Un simplu plasture care, după ce este lipit pe piele, trimite medicamentul în corp, fără a provoca dureri, ar putea înlocui curând neplăcutele injecţii tradiţionale, potrivit unei echipe de cercetători din Irlanda, informează BBC. Plasturele a fost dezvoltat după modelul cartuşelor cu cerneală utilizate de compania de computere Hewlett Packard.
Plasturele conţine 150 de ace de seringă minuscule, care acţionează asupra receptorilor de durere din piele, eliminând disconfortul. Plasturele mai conţine 400 de rezervoare cilindrice care pot fi umplute cu medicamentele necesare pacientului. Un microcip ataşat dispozitivului reglează cantitatea de medicamente necesară persoanei bolnave.
Cercetătorii cred că dispozitivul ar putea fi folosit cu succes pentru administrarea zilnică de insulină la bolnavii de diabet de tipul I sau pentru înlocuirea inhalatoarelor utilizate de bolnavii de astm. Pe viitor, plasturele ar putea fi utilizat pentru a administra pacienţilor mai multe tipuri de medicamente, la ore diferite din zi.
Pe piaţă există deja câteva tipuri de plasturi, care conţin calmante şi nicotină, acestea din urmă fiind destinate să-i ajute pe fumători să renunţe la tutun. În cazul acestor plasturi, medicamentele sunt destul de fine pentru a putea trece în organism fără a fi nevoie de ace.
În cazul medicamentelor mai mari sau a moleculelor solubile în apă sunt necesare ace care să străpungă pielea.
Firma irlandeză care produce aceşti noi plasturi, Crospon, a indicat că dispozitivele vor fi disponibile pe piaţă înainte de 2010, informează Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS