17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAu venit americanii, urmează britanicii

Au venit americanii, urmează britanicii

O delegaţie de oameni de afaceri englezi, din districtul Wakefield, a avut ieri o întâlnire de lucru cu o serie de întreprinzători doljeni. Aceasta s-a desfăşurat la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“.

„Discuţiile se poartă individual. Noi le-am transmis oamenilor de afaceri componenţa delegaţiei engleze şi domeniile de interes. Intenţia acestor întâlniri este de a se stabili contacte de afaceri“, a declarat Victor Răducănoiu, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) „Oltenia“, care a explicat că englezii „tatonează terenul“.

Perspectivele de dezvoltare a afacerilor şi a parteneriatelor între firmele engleze (12 la număr) şi operatorii economici din judeţul Dolj (la eveniment au fost invitaţi 45 de agenţi economici, trei pentru fiecare domeniu) au vizat diverse domenii precum dezvoltarea imobiliară (în sectoarele rezidenţial, comercial şi industrial, atât în proiecte independente substanţiale, cât şi în proiecte de regenerare urbană complete) sau IT (construcţii de site-uri şi pagini de internet de interfaţă cu clienţii; sisteme de comerţ electronic integrate în sistemele back-office; produse software cu aplicaţii în recrutare, resurse umane şi legislaţie; consultaţă în intranet, extranet, dezvoltare de software de internet, reţele, servicii de telefonie VOIP).

Domeniile de activitate vizate de englezi

Englezii au fost interesaţi şi de stabilirea de contacte pentru activităţi de export/import (au urmărit o evaluare a produselor şi serviciilor româneşti în vederea formării de parteneriate pentru distribuţie pe plan internaţional). La acestea s-au adăugat parteneri pentru activităţi de proiectare şi consultanţă juridică, precum şi parteneri şi clienţi pentru furnizarea de servicii şi oferirea de calificări recunoscute în Marea Britanie şi în UE. Astfel spus, s-a încercat formarea unui parteneriat (tip joint-venture) în vederea înfiinţării unui centru regional de excelenţă în domeniul instruirii şi formării profesionale; înfiinţarea unui centru specializat în predarea limbii engleze. Potrivit unui comunicat emis de CCI „Oltenia“, alt element vizat de englezi a fost „operarea sub licenţă în domeniul: proiectarea, construirea, instalarea şi operarea sistemelor de epurare a apelor uzate“.

„Ne-am propus stabilirea unor relaţii de lungă durată“

„Am venit la Craiova pentru că este un loc unde merită să vii. Ne-am propus nu atât încheierea unui contract, cât stabilirea unor relaţii de lungă durată, care sperăm că se vor concretiza. Suntem interesaţi de investiţia în parcuri industriale şi tehnologie, precum şi în tratamente de epurare a apelor poluate“, a declarat, pentru GdS, Mohan de Silva, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională First din Wakefield.

Acesta a explicat că delegaţia britanică va vizita România timp de trei zile. Înainte de Craiova, delegaţia a întreprins o vizită şi la Slatina, unde a avut parte de o surpriză plăcută, în sensul că a reuşit să stabilească deja o afacere acolo în domeniul instruirii medicale şi al serviciilor de siguranţă (health and safety training). „Suntem foarte încrezători în ceea ce priveşte întâlnirile cu oamenii de afaceri de aici şi credem că mai multe persoane din Marea Britanie ar trebui să înţeleagă potenţialul zonei“, a adăugat Mohan de Silva. Acesta a mai spus că pe parcursul vizitei a rămas plăcut surprins de mâncarea tradiţională, precum şi de istoria şi cultura românilor.

„Întâlnirile de lucru au rămas la stadiul de discuţie“

Întâlnirea de ieri, de la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“, nu s-a soldat cu semnarea nici unui contract. „Discuţiile au fost individuale, pe domenii de activitate.

Întreprinzătorii doljeni le-au prezentat reprezentanţilor englezi proiecte concrete de investiţii şi au încercat să găsească parteneri. Întâlnirile de lucru au rămas însă la stadiul de discuţie“, a declarat Marilena Drăgan, purtătoarea de cuvânt a CCI „Oltenia“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU