17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou sarcofag la Cernobîl

Un nou sarcofag la Cernobîl

Companiile franceze Bouygues şi Vinci au semnat astăzi, la Kiev, un contract în valoare de 430 de milioane de euro, pentru construirea unui nou sarcofag în jurul reactorului de la Cernobîl, care a explodat în 1986, relatează AFP.
Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko şi secretarul de stat francez pentru Întreprinderi şi Comerţ Exterior, Herve Novelli, au asistat la semnarea contractului între adminsitraţia centralei şi cele două companii franceze, reunite în cadrul consorţiului Novarka.
Înainte de ceremonia de semnare, Novelli a efectuat o vizită la reactorul de la Cernobîl, situat la circa 100 de kilometri nord de Kiev, pentru a adresa Ucrainei,  "un mesaj de amintire, de solidaritate şi compasiune". "Încercuind centrala, închidem o etapă pentru a deschide o alta, cea a energiei nucleare securizate", a adăugat Herve Novelli, primul ministru francez care a efectuat o vizită la Cernobîl, de la producerea catastrofei.
Lucrările vor începe în octombrie şi se vor încheia în 2012. Construcţia va fi din oţel şi va avea o greutate de 18.000 de tone, o înălţime de 105 metri şi o lungime de 150 metri, au anunţat companiile.
Structura va fi ulterior acoperită cu plăci etanşe. Elementele componente vor fi asamblate în exteriorul centralei, din motive de securitate. Aproximativ o mie de persoane vor lucra la această construcţie în perioada de vârf, dintre care 900 de ucraineni. Durata de viaţă a noii protecţii este estimată la circa 100 de ani, potrivit companiilor de construcţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS