10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul din Săcelu, trimis în judecată de DNA

Primarul din Săcelu, trimis în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Craiova – Biroul Teritorial Târgu Jiu au dispus trimiterea în judecată a lui RENTEA DĂNUŢ,  primarului comunei Săcelu (jud Gorj) şi a altor şapte inculpaţi pentru fraudarea bugetului general al Comunităţilor Europene cu suma  de 589.505, 97 RON (aproximativ 175.000 euro). Astfel următorii inculpaţi urmează să fie judecaţi pentru:

  RENTEA DĂNUŢ, primar al comunei Săcelu, jud. Gorj, în stare de arest preventiv,  pentru săvârşirea infracţiunilor de :
– luare de mită,
– primire de foloase necuvenite,
-complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, săvârşită în formă continuată,
–  uz de fals ;
– fals intelectual în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale,
–  folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul  general al Comunităţilor Europene, în formă calificată, cu consecinţe deosebit de grave,
– abuz în serviciu contra intereselor publice, în legătură directă cu fapte de corupţie ;     

MIHĂILĂ ALEXIE, administrator al S.C. Hiral Exim S.R.L. Bumbeşti – Jiu, în stare de arest preventiv,  pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– dare de mită,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– fals în declaraţii,
– complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave,
-instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată,

CIMPOIERU CORNEL, inspector şef adjunct în cadrul Inspectoratului Judeţean de Construcţii Gorj,  pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– primire de foloase necuvenite,
– trafic de influenţă,
– fals intelectual în formă continuată,
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene în formă continuată,

GHERGHE PETRE, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– fals material în înscrisuri oficiale,
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată ;
– complicitate la fals intelectual,
– complicitate la folosirea  sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în formă continuată,

OROSZ VASILE, expert în cadrul agenţiei SAPARD, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– fals intelectual, în formă continuată,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente  ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată,

POPESCU LIVIU, informatician în cadrul S.C . Edvaur S.R.L.,  pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– fals în înscrisuri sub  semnătură privată în formă continuată,
– complicitate la fals material în înscrisuri oficiale,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din  bugetul general al Comunităţilor Europene, în formă continuată,

GĂINĂ MARIAN DANIEL, fost funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Gorj şi administrator şi asociat la S.C. GPS Construct S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunilor  de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
-complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori  declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în formă continuată,

PAVEL DANIEL ILIE,  fost funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean Gorj şi administrator şi asociat la S.C. GPS Construct S.R.L, pentru săvârşirea infracţiunilor  de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
– complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în formă continuată .  

    Din probele administrate, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

    În cursul anului 2004, Primăria comunei Săcelu judeţul Gorj a beneficiat de fonduri SAPARD în valoare de 2.942.153, 7 RON pentru realizarea lucrării „Extindere şi modernizare, alimentare cu apă comuna Săcelu judeţul Gorj”.
    Anterior licitaţiei organizate pentru desemnarea firmei câştigătoare, inculpatul Rentea Dănuţ, primarul comunei Săcelu, a acceptat propunerea făcută de inculpatul Mihăilă Alexie de a primi suma de 120.000 RON pentru a i se atribui lucrarea, cât şi pentru ca executantul (firma administrată de Mihăilă Alexie) să încaseze contravaloarea lucrărilor neexecutate sau executate necorespunzător.   Mita a fost primită după decontarea primei tranşe de către Agenţia SAPARD .
    Astfel, câştigător al licitaţiei pentru execuţia lucrărilor a fost desemnat consorţiul de firme SC Hiral Exim SRL – SC Edvaur SRL.
    De asemenea, s-a mai reţinut că inculpaţii Rentea Dănuţ şi Mihăilă Alexie, ajutaţi de ceilalţi şase inculpaţi, au falsificat mai multe înscrisuri        ( rapoarte de execuţie, procese verbale de recepţie, fişe de verificare tehnică, documentaţie de eligibilitate, etc. ) , pe care le-au depus la Agenţia SAPARD, având drept consecinţă obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene iar S.C. Hiral Exim S.R.L. a încasat pe nedrept contravaloarea unor lucrări neexecutate sau executate necorespunzător .
        
    Faţă de aceste acuzaţii, la 16 august 2007, procurorii au dispus prin ordonanţe măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Rentea Dănuţ şi Mihăilă Alexie, iar la 17 august 2007 Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a acestora pe o perioadă de 29 de zile, încheierea Tribunalului rămânând definitivă la 20 august 2007 prin încheierea Curţii de Apel Craiova.  
        În vederea recuperării prejudiciului,  în baza ordonanţelor de aplicare a sechestrului asigurător emise de procurori, au fost indisponibilizate mai multe bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Rentea Dănuţ, Mihăilă Alexie, Cimpoieru Cornel şi Gherghe Petre.
    Prin acelaşi rechizitoriu, faţă de inculpatul Mihăilă Alexie s-a dispus disjungerea materialului de urmărire penală în vederea continuării cercetărilor şi sub aspectul altor fapte de corupţie sau asimilate acestora în legătură cu alte lucrări de alimentare cu apă sau de altă natură efectuate pe raza judeţului Gorj.

    Dosarul a fost înaintat Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS