22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOdiseea 2007, la Cetate

Odiseea 2007, la Cetate


Cetate are de acum un Port Cultural. După ce mai bine de 50 de ani nici un vapor nu a mai acostat în portul localităţii de la malul Dunării, la apusul zilei de 11 septembrie, Odiseea 2007, plină cu peste 100 de artişti din întreaga Europă, şi-a făcut apariţia şi a aruncat ancora în vechiul port.

Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu“ a organizat acest eveniment de importanţă majoră pentru localnici, şi nu numai. În acest fel, portul şi-a schimbat existenţa simbolică. Odiseea 2007 opreşte în oraşele- port la Dunăre importante. A plecat de la Viena şi a trecut apoi pe la Bratislava, Budapesta, Drobeta Turnu-Severin şi iat-o acum la Cetate. Într-o ambianţă mai mult decât prietenească, reprezentanţi ai 25 de ţări europene au mâncat din bucate tradiţionale româneşti pregătite la ferma poetului. Au cântat şi au dansat într-o îmbinare de tradiţii şi culturi.

Artiştii care au coborât de pe vaporul „Theodor Korner“, muzicieni, actori, poeţi, pictori, s-au transformat în degustători de vin alb sau roşu de la ferma lui Mircea Dinescu şi au fost primiţi cu pâine pe vatră. Chiar la coborârea de pe vas, oamenii de cultură au fost întâmpinaţi de fanfara locală, iar fraţii Ionel şi Ilie Nistor, doi lăutari din localitate, au interpretat piese din repertoriul propriu.

Deşi ploaia nu a ţinut cu organizatorii, iar vântul bătea foarte tare, atmosfera s-a încălzit pentru că Mircea Dinescu a avut antidotul: palincă şi vin pentru oaspeţii din străinătate. Mulţi dintre ei au declarat că se simt un pic ameţiţi, dar le place de români pentru că sunt oameni veseli şi se vede că au sânge latin, ştiu să se distreze. Bambi, artist de culoare din Camerun, a ţinut neapărat să adreseze, în limba română, un „Noroc“ cu paharul de palincă în mână.

 

Artişti-profesori

 

Oamenii de cultură, veniţi din Franţa, Spania, Grecia şi chiar originari din Camerun, efectuează această croazieră pe Dunăre, sub titlul „Odiseea Dunăreană – 2007“. Scopul lor este de a-i învăţa pe copii câte ceva despre pictură, sculptură sau actorie. Printre profesori se află şi Maia Morgenstern. „E un început. Un loc uitat de lume devine centru cultural. Evenimentul din această seară arată că se întâmplă ceva, se iese sigur din amorţeală. Sunt mândră că am încercat, am aruncat o punte şi am dat o mână de ajutor“, a declarat actriţa.

Implicaţi în aventura portului cultural şi implicit în organizarea evenimentului, membrii fundaţiei se bucură că au descoperit potenţialul portului Cetate. „Pentru noi este un eveniment important, în primul rând pentru că este prima dată când acostează un vapor plin cu artişti de mare clasă la Cetate, şi apoi pentru că se lasă aici o ancoră pentru debarcările viitoare. Astfel are loc renaşterea portului şi numele de «Port Cultural Cetate» este înregistrat deja pe hărţile turistice. Evenimentul are o importanţă majoră pentru localitate, pentru comunitatea de aici. Fiecare s-a implicat cum a putut la organizarea festinului“, a precizat Adam Dinu, membru al Fundaţiei de Poezie.

La eveniment au mai fost invitaţi şi ministrul lucrărilor publice, Laszlo Borbely, Dan Matei Agathon şi Gigi Neţoiu.

Izakun Gracia, poetă din Spania, s-a declarat încântată de primirea de care a avut parte în port. „Sunt pentru prima dată în România şi, evident, pentru prima dată la Cetate. Chiar dacă afară este frig, românii sunt foarte calzi. Îmi place cum am fost primiţi şi cum suntem acompaniaţi de orchestra locală. Este genial că am avut ocazia să acostăm chiar la renaşterea acestui port“, a declarat poeta.

Meniul zilei, cu bucate alese

 

Cum un eveniment de o asemenea amploare nu a mai avut loc la Cetate de aproape 50 de ani, era normal ca toţi localnicii să contribuie cu ceva. La masă au fost servite produse naturale, din grădinile localnicilor sau de la ferma lui Mircea Dinescu. Pe lângă un aperitiv cu roşii, castraveţi, brânză sau caşcaval, s-a servit fasole, salată de sfeclă roşie, salată de varză asortată, salată de vinete, zacuscă şi cârnaţi de raţă sau de fazan. Au urmat iezi la proţap şi pălinca datorită căreia invitaţii au mai uitat de frigul de la malul Dunării şi de ploaia care cădea. Masa a fost întinsă chiar în port, într-o clădire recondiţionată. Fostul hambar de grâne a fost reamenajat şi trasformat într-o clădire care poate primi oaspeţi. Artiştii au fost acompaniaţi în timpul mesei de formaţia-fanfară din Dărvăreni, Mambo Siria, şi formaţia Nightlosers.

În sfârşit, a oprit un vapor

„Întotdeauna am stat pe malul Dunării şi mă uitam la bărcile care treceau ca nişte caravane de cămile prin Sahara. Uite că acum a oprit şi un vas la noi în bătătură şi le-am arătat artiştilor străini ce se mănâncă pe aceste meleaguri şi le-am dat numai produse naturale, nimic cu etichetă. Cetate nu mai poate fi acum port agricol, dar cultură putem să producem, iar ideea unui port cultural stârneşte interesul. Intenţionez să dau amploare localităţii şi portului“, a declarat poetul Mircea Dinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII