10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul justiţiei, cercetat de DNA

Ministrul justiţiei, cercetat de DNA

Spiritele s-au încins din nou între ministrul justiţiei şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, mai ales după ce Tudor Chiuariu s-a ales cu un dosar la DNA.

Relaţiile dintre mult prea tânărul ministru al justiţiei şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) erau destul de încordate în ultimele luni. Liderul PIN, Cozmin Guşă, a pus însă paie pe foc zilele trecute, dezvăluind că ministrul Tudor Chiuariu este cercetat de DNA pentru un aviz dat într-o afacere „cu cântec“ a Poştei Române.

 

Dosar la DNA

 

DNA a confirmat ieri, printr-un comunicat, că efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii realizate de Compania Poşta Română precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi în diferite firme. În cadrul acestui dosar, care datează din 2006, procurorii au extins verificările în cursul anului 2007 cu privire la modul în care imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, a fost constituit de Poşta Română ca aport la capitalul social al firmei private SC Imopost Developments SA. Cercetările presupun, între altele, şi verificarea împrejurărilor emiterii Hotărârii de Guvern nr. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare.

 

Afacere cu cântec

 

Ministrul justiţiei este cercetat de DNA pentru avizul dat hotărârii de guvern menţionată mai sus, în baza căreia Poşta Română ar fi subevaluat de circa 20 de ori clădirea şi terenul din centrul Bucureştiului, asociindu-se apoi la o firmă privată. Tudor Chiuariu a semnat o notă de fundamentare prin care a avizat favorabil iniţiatorul – pe ministrul comunicaţiilor din acea vreme, Zsolt Nagy – girând astfel o ilegalitate.

Şefa Direcţiei de avizare acte normative din Ministerul Justiţiei, Alina Vrabie, a demisionat în luna aprilie, exact după ce i s-a cerut să avizeze amintita hotărâre de guvern. Jurista ministerului a preferat să-şi dea demisia, decât să avizeze respectivul act normativ, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei mai respinsese o dată propunerea de avizare, pe vremea predecesoarei lui Chiuariu, Monica Macovei.

Presiuni discrete

 

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a confirmat ieri că au existat presiuni din partea ministrului justiţiei, care dorea să vadă comunicatele de presă ale DNA înainte de a fi făcute publice, dar şi detalii despre activitatea şi dosarele instituţiei.

Ministrul justiţiei nu a desfăşurat activităţi care să afecteze independenţa şi imparţialitatea procurorilor DNA, dar s-a constatat o anume presiune asupra conducerii administrative a direcţiei, este concluzia la care a ajuns săptămâna trecută Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după verificările efectuate. Verificările au fost cerute de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, care a cerut să se constate dacă ministrul justiţiei Tudor Chiuariu a săvârşit fapte de imixtiune în activitatea profesională, de natură să afecteze independenţa şi imparţialitatea sa şi a procurorilor.

În contextul în care ministrul justiţiei este desemnat pe criterii politice, CSM a considerat că orice intervenţie a sa vizând oricare din segmentele de activitate a procurorilor poate fi calificată drept purtătoare de mesaj politic. Inspectorii CSM au constatat o simultaneitate a intervenţiilor telefonice ale ministrului justiţiei cu momentul rezolvării unor dosare importante, stabilind şi că cererea de revocare din funcţie a procurorului-şef al Secţiei pentru combaterea infracţiunilor asociate celor de corupţie, Doru Ţuluş, formulată de ministrul justiţiei, este disproporţionată în raport cu obiectivul legitim declarat, respectiv eficientizarea luptei împotriva corupţiei. Cererea de revocare formulată în aceste condiţii a fost percepută de procurorii DNA drept suficientă pentru a alimenta un sentiment de nesiguranţă în respectarea principiului stabilităţii şi demnităţii profesiei.

 

Ministrul a înţeles invers

 

Tudor Chiuariu a înţeles concluziile inspectorilor CSM de-a-ndoaselea. Interpretând avocăţeşte rezultatul controlului, ministrul justiţiei a declarat ieri că CSM l-a scos nevinovat: „În cuprinsul notei de inspecţie a Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii se spune foarte clar că actele şi faptele ministrului nu au avut legătură cu atribuţiile de anchetă ale procurorului-şef Daniel Morar sau ale altui procuror de la DNA. Inspecţia judiciară a demonstrat că actele şi faptele ministrului nu au avut nici o legătură cu atribuţiile de cercetare penală ale procurorilor de la DNA. În concluzie, vă spun că nu a existat nici o imixtiune în activitatea procurorilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU