21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputaţii s-au opus majorării preţului biletelor CFR

Deputaţii s-au opus majorării preţului biletelor CFR

Deputaţii au respins astăzi un proiect legislativ pentru adoptarea unei ordonanţe care prevedea majorarea trimestrială a preţurilor biletelor de călătorie pe transportul feroviar cu 7%, începând cu 1 noiembrie 2006. Proiectul a fost respins cu 98 de voturi "pentru", 108 "împotrivă" şi 9 abţineri.
"Managementul dezastruos îşi arată roadele. Cred că ar trebui traşi la răspundere cei de la CFR. Nu vom vota pentru această majorare", a anunţat deputatul PRM Ioan Aurel Rus, în timpul dezbaterilor. El a mai spus că nu este de înţeles această majorare trimestrială, în condiţiile în care "serviciile SNCFR sunt proaste, iar vagoanele de dormit sunt aduse second-hand de afară".
La rândul său, deputatul PSD Aura Vasile a declarat că nici parlamentarii social-democraţi nu vor vota pentru această nouă majorare.
"Ministerul Transporturilor nu a reuşit să aducă dovada că aceste majorări pe care le doresc a fi luate din buzunarul cetăţenilor sunt oportune. Nu sunt decât o proastă administrare a banilor", a afirmat, la rândul său, deputatul PSD Aura Vasile.
De asemenea, conservatorul Petru Călian a acuzat CFR de "prost management". "Avem o scuză că s-a dat ordonanţa şi ea îşi produce efectele. Este o mare greşeală. Majorările de preţ nu trebuie să se producă pe baza ordonaţelor, ci în baza unor iniţiative legislative. Nu majorăm întâi preţurile şi apoi dăm legea, pentru că este absurd", a precizat Petru Călian.
Deputaţii din Comisia de industrii şi servicii, care a avizat negativ proiectul legislativ, au recomandat CFR să realizeze o metodologie de stabilire a tarifelor pentru o perioadă de 3-5 ani şi numai pe baza acestei metodologii să se poată face propuneri pentru eventualele majorări de tarife.
Ordonanţa de urgenţă prevedea majorarea trimestrială cu 7% peste nivelul de inflaţie a biletelor pe transportul feroviar începând cu data de 1 noiembrie 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS