13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn soldat român a fost ucis în Afganistan

Un soldat român a fost ucis în Afganistan

Sergentul major Aurel Marcu a fost ucis în această după-amiază în provincia Zabul din Afganistan, iar locotenentul Nicolae Grigore şi fruntaşul Alex Octavian Zafiu au fost răniţi, fiind transportaţi de urgenţă, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Kandahar.

Alţi doi militari, aflaţi în acelaşi transportor, au primit asistenţă medicală la spitalul din baza Qalat.

Unul dintre militarii români răniţi în Afganistan este în stare gravă, având leziuni în zona gâtului, a declarat, pentru MEDIAFAX, Andreea Dumitru, purtător de cuvânt al MAp, adăugând că celălalt militar român a fost rănit la picior.

Alţi doi militari au suferit leziuni uşoare în urma incidentului, primind îngrijiri în facilităţile medicale din campul principal al detaşamentului, a precizat Andreea Dumitru.

MAp va face demersuri pentru repatrierea cât mai rapidă a militarului decedat, a informat sursa citată.

Potrivit unui comunicat al MAp, militarii se aflau într-un transportor amfibiu blindat care îndeplinea o misiune de intervenţie în provincia Zabul. Transportorul – primul dintr-o coloană de trei autovehicule – executa misiunea la N-E de Qalat, când a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, vehiculul de luptă a fost grav avariat. Sergenţii majori Mircea Solomon şi Marius Enescu, aflaţi în acelaşi transportor, au primit asistenţă medicală la spitalul militar din baza Qalat.

Militarii români sunt încadraţi în Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”, dislocat în Afganistan din luna iulie.

Sergentul major Aurel Marcu, în vârstă de 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Conducerea ministerului, ministrul apărării Teodor Meleşcanu şi-a exprimat profundul regret pentru producerea acestui tragic eveniment şi a transmis sincere condoleanţe familiei sergentului major Aurel Marcu.

În prezent, în principalele teatre de operaţii sunt dislocaţi 1.612 militari români – 597 în Irak, 867 în Afganistan şi 148 în Kosovo. Majoritatea aparţin Forţelor Terestre.
În ultimii 15 ani, peste 4.000 de militari români au participat la misiuni internaţionale, iar în prezent peste 1.600 de militari români sunt dislocaţi în diverse zone ale lumii. Cei mai mulţi se află în Afganistan, unde, din 2002, au fost trimişi în două misiuni de luptă 900 de militari. În tot acest timp, mai mult de zece militari români au murit în misiuni de luptă peste hotare.
În Afganistan şi-au pierdut viaţa patru militari români: sergenţii Iosif-Silviu Fogoraşi şi Mihai Anton Samuilă în 2003, sergentul Narcis Şonei în 2005 şi soldatul Ionel Drăguşanu în 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS