3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProstănacul e naiv dacă vrea premier

Prostănacul e naiv dacă vrea premier

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu a scăpat nici ieri ocazia de a critica ideea lui Geoană de a promova o moţiune de cenzură care ar duce la alegeri anticipate.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reiterat ieri, la lucrările Şcolii de vară a Tineretului Social-Democrat, că o eventuală moţiune de cenzură nu ar fi benefică PSD şi a recomandat formaţiunii să demareze consultări cu partidele pentru a analiza oportunitatea acestui demers.

 

„Nu cred că moţiunea e benefică pentru PSD“

 

Ion Iliescu şi-a exprimat din nou reticenţa că PSD ar putea profita cumva de depunerea moţiunii de cenzură şi a recomandat formaţiunii să aibă consultări cu partidele şi să se uite mai atent la situaţia din ţară înainte de a continua această acţiune.

„Nu cred că moţiunea e benefică pentru PSD. Sunt păreri împărţite, trebuie să vedem ce câştigăm din acest demers. Trebuie să se facă consultări şi cu celelalte partide, pentru a vedea care este punctul de vedere dominant, că nu mergi la întâmplare cu o moţiune care n-are şanse să primească voturile necesare“, a spus Iliescu. Acesta a mai spus că Traian Băsescu nu este obligat, dacă guvernul cade, să numească un premier de la PSD şi că oricine crede aşa ceva – bătând un apropo la Mircea Geoană – dă dovadă de „naivitate“. „PSD nu a avut şi nu are acum 51% în parlament, deci preşedintele nu este obligat să-l desemneze să facă guvernul“, a mai apreciat Iliescu.

 

Ce urmează după moţiune

 

Apreciind lucid actualul moment politic, fostul şef de stat a explicat că PSD riscă prin intermediul moţiunii să cadă în propria capcană şi să-l întărească pe Traian Băsescu. „Poziţia mea e să lucrăm zilele următoare cu multă înţelepciune şi flexibilitate, să nu ne repezim ca leii într-o groapă din care nu vom putea ieşi“, a spus el. Ion Iliescu le-a mai transmis pesediştilor că este uşor să dărâmi acest guvern, dar, o dată ajunşi în acest punct, nu PSD va fi cel care să controleze lucrurile, ci preşedintele Traian Băsescu. „Acesta e un guvern cu slăbiciunile lui. Îl dărâmăm, nu-i mare scofală. Ce urmează? În momentul în care moţiunea trece, iniţiativa trece în mâinile preşedintelui. Să nu ne facem iluzia că preşedintele va fi sensibil la apeluri de bună-credinţă, că va desemna partidul cel mai puternic să facă guvernul, că va recurge la o formulă potrivită“, a prevenit el.

PSD, nepregătit de alegeri

Ion Iliescu susţine că PSD nu e pregătit pentru alegeri anticipate şi că acestea riscă să ducă la pierderea unui număr important de parlamentari. Oportunitatea continuării demersului de înlăturare a guvernului Tăriceanu va fi analizată astăzi, într-o şedinţă a grupurilor parlamentare reunite ale PSD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII