24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrup de falsificatori, anihilat de poliţiştii de frontieră mehedinţeni

Grup de falsificatori, anihilat de poliţiştii de frontieră mehedinţeni

Poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului de Combaterea a Traficului de Persoane al IJPF Mehedinţi, împreună cu ofiţerii SIIPI Mehedinţi, au anihilat un grup de falsificatori de cărţi de identitate, permise auto, certificate de înmatriculare auto şi acte de stare civilă.
Membrii grupului valorificau documentele false cu sume cuprinse între 200 şi 300 de euro, acesta fiind cel de-al doilea grup de falsificatori anihilat de poliţiştii de frontieră severineni în în ultimele 6 luni, informează NewsIn.
Grupul, format din Elvis Mariano Petculescu, Marian Dudaşu şi Gheorghe Dudaşu, toţi din municipiul Drobeta Turnu Severin, avea ca „îndeletnicire” falsificarea de cărţi de identitate, permise auto, certificate de înmatriculare auto, paşapoarte, asigurări internaţionale auto şi cărţi de identitate auto româneşti, principalii clienţi  fiind cetăţenii moldoveni şi asiatici. Membrii grupului aveau sarcini bine stabilite pentru ca „afacerea” să se dezvolte şi să prospere. Astfel, dacă Elvis Mariano Petculescu era specialistul IT al grupului, iar  Marian şi fiul său Gheorghe Dudaşu se ocupau cu găsirea clienţilor, rezidenţi în Bucureşti şi zona de est a ţării.
Executând activităţi şi acţiuni informativ-operative, ce s-au derulat pe parcursul lunilor iulie şi august, poliţiştii de frontieră severineni, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, au documentat şi finalizat, în ziua de 3 septembrie a.c., întreaga activitate infracţională a grupului de falsificatori. Astfel, din cercetările efectuate de către oamenii legii s-a stabilit că Elvis Mariano Petculescu, cu ajutorul a trei calculatoare, un scanner  şi a unui program performant, scana documentele originale şi apoi înlocuia pozele, codurile numerice personale şi seriile documentelor supuse falsificării, primind pentru fiecare document falsificat suma de 50 de euro. Cu falsificarea unor documente care nu aveau elemente deosebite de securizare se ocupau şi Marian şi Gheorghe Dudaşu, care preluau toate documentele falsificate (cărţi de identitate, permise de conducere, paşapoarte, asigurări auto şi cărţi de identitate  ale autovehiculelor) şi le vindeau la preţuri de 200 şi 300 euro unor cetăţeni din Republica Moldova, Iran, Irak şi Turcia, rezidenţi în România.
Marian Dudaşu şi fiul său Gheorghe, datorită legăturilor care le aveau în mediul infracţional, erau şi cei care se ocupau cu găsirea celor care erau interesaţi de obţinerea unor documente false şi implicit obţineau sumele cele mai mari de bani din tranzacţionarea documentelor falsificate. De altfel, la începutul lunii mai, grupul infracţional a falsificat 3 cărţi de identitate pentru 3 cetăţeni turci care intenţionau să părăsească ilegal România, grup reţinut de poliţiştii de frontieră mehedinţeni.     
                                                              
În ziua de 2 septembrie a.c., în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Mehedinţi, poliţiştii de frontieră au efectuat descinderi simultane în trei locaţii din municipiul Turnu Severin, utilizate de către suspecţi. „La percheziţiile efectuate, lucrătorii noştri au descoperit în locuinţele acestora, ascunse în diferite locuri, mai multe documente falsificate (5 cărţi de identitate, 5 paşapoarte, 2 permise auto româneşti, 7 asigurări auto internaţionale, 19 certificate de înmatriculare auto şi cărţi de identitate auto şi alte acte de stare civilă). De la domiciliile acestora au fost ridicate în vederea expertizării 3 laptopuri, 2 unităţi centrale PC, un scanner, 2 imprimante, un laminator folie plastic transparent şi hârtie fotografică, toate în valoare de aproximativ 12.000  lei. Aparatura, în stare de lucru la momentul descinderii, era utilizată în vederea realizării falsurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJPF Mehedinţi, comisarul şef Valeriu Pera.
În cauză s-a întocmit dosar penal împotriva lui Elvis Mariano Petculescu, Marian şi  Gheorghe Dudaşu pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la uz de fals. Cercetările continuă pentru probarea întregii activităţi infracţionale a grupului cu cei trei autori în stare de libertate
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei severineni, riscă o pedeapsă prevăzută cu închisoare de la 5 la 20 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS