17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn Galaţi se reintroduce uniforma şcolară

În Galaţi se reintroduce uniforma şcolară

Prefectul judeţului Galaţi, Mihai Capră, a avizat astăzi regulamentul-cadru al unităţilor de învăţământ preuniversitar, care introduce noi obligaţii şi restricţii pentru elevi, părinţi şi profesori, obligă la portul însemnelor şcolii şi prevede sancţiuni pentru cei care nu respectă noile reguli.
"Regulamentul-cadru de ordine interioară al unităţilor de învăţământ preuniversitar, avizat astăzi (vineri -n.r.) de prefectul Mihai Capră stabileşte cadrul general de asigurare a climatului de ordine şi siguranţă în şcoli, licee, grupuri şcolare, baze sportive, cantine şi internate şi se doreşte a fi un reper important pentru unităţile din învământul preuniversitar din judeţul Galaţi. Acesta va constitui parte integrantă a Regulamentului de ordine interioară al fiecărei unităţi de învăţământ şi va fi aprobat la nivelul fiecărei şcoli în consiliul profesoral, după consultarea părinţilor şi elevilor, în cazul liceelor şi şcolilor de artă şi meserii. Regulamentul va fi adus la cunoştinţă elevilor de către diriginţi sau învăţători, iar elevii şi părinţii vor semna de luare la cunoştinţă", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii judeţului Galaţi, Emanuela Turcu, citat de NewsIn.
Regulamentul-cadru conţine, la capitolul II, nu mai puţin de 14 obligaţii pentru elevi. Cele mai importante dintre acestea impun portul unei ţinute decente în interiorul şcolii şi a însemnelor distinctive ale unităţii de invăţământ. Este vorba de uniformă, acolo unde este există aşa ceva, şi obligatoriu ecuson, care va arăta numele şi prenumele elevului, precum şi clasa în care acesta este înscris. Ecusonul va fi vizat anual pe verso. Însemnele distinctive – ecuson, uniformă, eşarfă sau insignă – vor fi stabilite de consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor. Copiii mai sunt obligaţi să nu favorizeze pătrunderea în şcoală a persoanelor străine, să nu fumeze în incinta unităţii de învăţământ, să nu introducă în şcoală băuturi alcoolice şi droguri, materiale cu caracter obscen, substanţe periculoase sau explozibile, muniţie sau arme albe şi de foc.
De asemenea, elevii trebuie să îşi închidă telefoanele mobile înainte de începerea orelor, să nu folosească mijloace de înregistrare audio-video în timpul orelor fără acordul profesorilor şi să nu joace jocuri de noroc în incinta şcolii.
În ceea ce îi priveşte pe elevii de serviciu pe şcoală, aceştia sunt obligaţi să interzică accesul elevilor în unitatea de învăţământ în timpul orelor de curs.
Regulamentul-cadru conţine şi sancţiuni pentru elevii indisciplinaţi. Cea mai frecventă pedeapsă este eliminarea pe o perioadă de până la 5 zile, cu scăderea notei la purtare, şi se aplică elevilor indisciplinaţi, care folosesc un limbaj vulgar sau care aduc injurii colegilor, profesorilor sau personalului administrativ. De acelaşi regim beneficiază şi cei care folosesc în mod necivilizat grupurile sanitare, care fură sau distrug mobilierul şcolar, care fumează sau care consumă băuturi alcoolice şi droguri în incinta unităţii educaţionale. În zilele în care vor fi eliminaţi de la cursuri, elevii au obligaţia să presteze activitaţi gospodăreşti la şcoală. Sancţiunile, care merg până la exmatriculare şi implicarea Poliţiei, vor fi comunicate părinţilor în cel mult 24 de ore de la luarea deciziei.
Şi părinţii au o serie de obligaţii. Aceştia trebuie să ia legătura cu învăţătorul sau cu dirigintele cel puţin o dată pe lună, pentru a cunoaşte evoluţia copiilor. Autorităţile doresc să strângă astfel legătura cu familia, pentru binele elevilor.
În ceea ce îi priveşte pe profesori, aceştia trebuie să aibă o ţinută vestimentară decentă, să poarte ecusonul pe care este înscris numele şi prenumele, să aibă un comportament civilizat faţă de colegi, elevi şi părinţi, să nu vină la şcoală sub influenţa băuturilor alcoolice şi să îşi închidă celularele înaintea orelor de curs. Diriginţii si învăţătorii au datoria de a informa părinţii, cel puţin o dată pe lună sau ori de câte ori este cazul, despre situaţia şcolară a elevilor şi de a identifica elevii-problemă dintr-un colectiv. Profesorii de serviciu pe şcoală sunt obligaţi, între altele, să supravegheze elevii în timpul pauzelor şi să acorde primul ajutor în cazul producerii unui accident în incinta unităţii de învăţământ.
Conducerea şcolilor trebuie să întocmească un set de măsuri privind asigurarea siguranţei civice în zona unităţii educaţionale împreună cu poliţistul de proximitate şi să asigure paza unităţii de învăţământ.
Regulamentul-cadru de ordine interioară al unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost elaborat de Prefectura judeţului Galaţi, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Consiliul Judeţean, Consiliul Local, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi cu Jandarmeria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS