7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmor nebun la primărie

Amor nebun la primărie


Primarul PD şi viceprimarul PRM din Bănie şi-au trimis şi ieri câteva „bezele“, în direct de această dată şi cu o regie tragicomică: primarul Solomon – la parter, viceprimarul Nedelescu – în balcon.

Confruntarea dintre primarul PD al Craiovei, Antonie Solomon, şi viceprimarul PRM Gheorghe Nedelescu a continuat ieri, la o zi după ce Solomon îl atacase dur pe colegul său din administraţia craioveană. Scena s-a derulat de această dată chiar în plenul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal, cei doi protagonişti lovindu-se însă de la niveluri diferite: primarul, de la masa prezidiului, viceprimarul, de la balcon. Schimbul de replici a venit într-un moment în care nimeni nu mai credea că Solomon şi Nedelescu doresc să reia disputa provocată cu o zi înainte de primar, care declarase că Nedelescu nu face nimic în primărie, se ţine doar de scenarii, de corespondenţe de presă şi de urlat în walkie-talkie. Ieri, încă de la începutul întrunirii consilierilor locali, Antonie Solomon lăsase să se înţeleagă, în mai multe rânduri, că nu mai are chef de animozităţi, că răutăţile dintre el şi viceprimar sunt în mare măsură dictate de interesele politice ale partidelor din care cei doi fac parte şi că, în realitate, ei lucrează foarte bine în echipă. Actul împăciuirii a durat însă numai până la punctul sensibil de pe ordinea de zi, când trebuia desemnaţi membrii Consiliului de Administraţie al Companiei de Apă Oltenia SA şi când se preconiza şi eliminarea din conducerea unităţii a directorului peremist Constantin Stamatoiu. Atunci, primarul Solomon a ţinut să spună că a fost de acord cu toate schimbările de directori la fosta Regie Apa de când e primar şi că nu i-a propus lui Stamatoiu să vină în PD în schimbul păstrării funcţiei.

„Vă spun ce vă spuneam şi când l-aţi schimbat pe Ioniţă sau pe Popescu: vreţi să-i schimbaţi, aşa faceţi!“, li s-a mai adresat Solomon consilierilor locali, referindu-se la foştii şefi ai Regiei Apa, devenită recent Compania de Apă. Declaraţiile primarului l-au iritat însă pe viceprimarul Nedelescu, ieşit de ceva vreme din sala de şedinţe, dar reapărut la balcon: „Minţiţi, domnule primar! De ce nu recunoaşteţi? Nu aveţi curaj să recunoaşteţi că v-aţi dus la Stamatoiu să-l convingeţi să plece din PRM şi apoi să intre în PD şi l-aţi ameninţat că dacă nu face asta îl daţi afară! Să nu aveţi impresia că conduceţi primăria ca pe Comechim, ca pe propriul buzunar!“. În timpul filmului, Solomon le-a transmis lui Nedelescu şi consilierilor municipali PRM să puna mâna pe muncă.

 

Stamatoiu, mazilit de consilieri

 

Dintre reprezentanţii Consiliului Local în viitorul Consiliu de Administraţie al Companiei de Apă nu face parte şi actualul director, Constantin Stamatoiu, şi nici un reprezentant al PRM. Potrivit legii, Stamatoiu nu va mai fi director din momentul în care Adunarea Generală a Acţionarilor îi va confirma pe oamenii desemnaţi ieri de Consiliul Local Municipal, fiindcă, potrivit legii, preşedintele CA, care este obligatoriu ales dintre membrii CA, devine implicit conducătorul executiv al unităţii. Constantin Stamatoiu nu a comentat decizia de ieri a Consiliului Local Municipal.

„Este un act de administraţie ca oricare altul pe care toţi trebuie să-l respectăm. Ba chiar le mulţumesc domnilor consilieri că m-au acceptat nouă luni în fruntea regiei“, a spus Stamatoiu. El a precizat însă că, în privinţa compatibilităţii culorii sale politice cu fotoliul de director, PD i-a dat într-adevăr un termen. „Mi-au spus, prin vocea domnului Teodor Radu (consilier local PD – n.r.), că trebuie să ies din PRM, să devin independent o vreme şi apoi să intru într-un partid pe care mi-l vor indica ei, mai târziu“. Cei doi au negat acuzele lui Stamatoiu.

 

Când doi se ceartă, PNL câştigă

 

Din confruntarea PD-PRM au ieşit mai câştigaţi liberalii, care, în loc de un membru în CA al Compnaiei de Apă, vor avea doi reprezentanţi, prin ocuparea locului lăsat liber de PRM. Ieri au fost votaţi să facă parte din CA: Liviu Mihai Ioniţă – PSD, Laurenţiu Vieru – PSD, Ion Bebe Neacşu – PSD, Ion Gugu – PSD, Mărinică Dincă – PD, Gheorghe Preotu – PD, Laurenţiu Ivanovici – PNL, Aura Oltenceanu – PNL, Sever Bordu – reprezentant al primarului.

Menţionăm că Liviu Mihai Ioniţă este fost director general al Regiei Apa, numele acestuia fiind cel mai des vehiculat ca prima opţiune pentru fotoliul de director al Companiei de Apă Oltenia. Mai merită precizat că ieri, în timpul şedinţei ordinare a Consiliului Local, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a recunoscut că a acceptat înlocuirea lui Ioniţă „fiindcă mi s-a arătat că lucrurile nu merg bine la regie“. Din CA al Companiei de Apă vor mai face parte un reprezentant al Consiliului Judeţean Dolj şi unul al Consiliului Local Filiaşi, AGA fiind însă forul care are ultimul cuvânt de spus.

 

Miroase a proces

 

Potrivit viceprimarului peremist Gheorghe Nedelescu, PRM va contesta hotărârea de ieri a Consiliului Local Municipal Craiova, prin care se modifică structura CA de la Compania de Apă Oltenia. „Şi nu numai PRM va contesta pe toate căile această decizie. Mai sunt şi alţii care o pot face şi o vor face. Lucrurile nu vor rămâne aşa!“, a vrut să aibă ultimul cuvânt Nedelescu. Precizăm că, atacată în contencios-administrativ, decizia poate fi suspendată până ce forul competent – Prefectura Dolj sau, după caz, instanţa de judecată – va da un verdict definitiv. În această situaţie, hotărârea nu poate produce efecte juridice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII