14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânilor le-a explodat termostatul

Românilor le-a explodat termostatul

Românii consumă cu până la 77% mai multă energie termică faţă de media comunitară, la baza acestei discrepanţe stând lipsa reabilitărilor specifice, arată concluziile alarmante ale specialiştilor. „Pentru fiecare metru pătrat al unui apartament din România, consumul energetic anual se ridică la 390 kWh. Tradus în gigacalorii, la nivel naţional acesta ar reprezenta 17,7 milioane Gcal pentru încălzire şi 14,5 milioane Gcal pentru apă caldă, în timp ce media europeană indică valori mult mai scăzute, respectiv 250 kWh/metru pătrat/an“, a spus Petre Naidin, consultant specialist în energetică şi iniţiator al Legii nr. 199/2000 privind utilizarea eficientă a energiei. Datele prezentate denotă o eficienţă energetică mult scăzută comparativ cu celelalte state europene. „Intensitatea energetică finală este în România de 1,6 ori mai mare decât media ţărilor din UE, iar prin promovarea eficienţei energetice la nivelul clădirilor se poate îmbunătăţi vizibil consumul de energie şi se pot reduce costurile pentru întreţinere, reabilitare sau modernizare termică“, menţionează Naidin.

60 la sută dintre blocuri necesită reabilitare

Conform ultimului recensământ al Institutului Naţional de Statistică, 85% dintre clădirile din sectorul terţiar au o vechime cuprinsă între 12 şi 55 de ani, acestea prezentând caracteristici precum grad redus de izolare termică şi uzură avansată a instalaţiilor, randament scăzut al alimentării cu căldură, ventilare-aerisire şi preparare apă caldă. La nivelul ţării, 60 la sută dintre blocuri necesită reabilitare şi modernizare termotehnică, asta în condiţiile în care doar 12% din energia termică de la sursă este utilizată efectiv pentru confortul termic.

Potenţial de economisire de 88%

În ciuda faptului că reabilitarea termică a unei locuinţe ar reprezenta un efort financiar de 5.000 de euro, adică 35 de miliarde de euro, la nivelul celor circa 7 milioane de locuinţe, potenţialul de economisire a energiei termice prin reabilitare s-ar ridica astfel la 40% în ceea ce priveşte consumatorul, iar prin modernizare la furnizorul de căldură  s-ar mai adăuga 48 de procente. „În aceste condiţii, reabilitarea termică este absolut esenţială, dat fiind că în România se pierde energie de 15-20% prin acoperiş, 20-25% prin pereţii exteriori,  5-10% prin planşeul peste subsol şi 20-25% prin ferestre. Rezistenţa termică a ferestrelor şi uşilor este în ţara noastră de trei ori mai mică decât Germania şi de cinci ori mai mică decât în alte ţări vestice. Izolarea casei aduce reducerea cu 50% a pierderilor de căldură“, precizează consultantul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS