21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJustiţia română, criticată de Banca Mondială

Justiţia română, criticată de Banca Mondială

Banca Mondială se arată îngrijorată de faptul că ministrul Tudor Chiuariu şi CSM au lăsat-o mai moale cu reforma.

Banca Mondială şi-a exprimat „îngrijorarea serioasă provocată de încetinirea ritmului reformelor“ printr-un aide-memoire, în urma misiunii de verificare a Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar desfăşurată în iunie la Bucureşti.

Unul dintre exemple se referă la activitatea de raţionalizare a sistemului de instanţe. În 2005, Banca Mondială a acordat asistenţă financiară pentru realizarea unei diagnoze a structurii instanţelor din România, care s-a finalizat cu elaborarea unui raport ce conţinea recomandări pentru raţionalizarea sistemului instanţelor, raport care a fost pus la dispoziţia Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Un grup de lucru a elaborat un plan de implementare a raţionalizării instanţelor care a fost transmis la sfârşitul anului 2006. De la acel moment nu au mai fost întreprinse nici un fel de activităţi în legătură cu acest proiect, iar raţionalizarea instanţelor nu pare să fie una dintre priorităţi, susţine Banca Mondială.

Altă iniţiativă de reformă susţinută prin finanţare din partea Băncii Mondiale a fost dezvoltarea unui mecanism obiectiv şi efectiv de monitorizare a performanţei judiciare, care includea evaluarea încărcăturii şi alţi indicatori măsurabili ai performanţei judiciare. Un astfel de sistem ar fi permis celor aflaţi la conducerea sistemului judiciar să identifice rapid şi sistematic factorii care afectează în mod negativ performanţa judiciară şi să ia măsuri, să asigure aplicarea unor principii obiective, transparente şi bazate pe merit în procesul de promovare şi de salarizare a judecătorilor. Numai că CSM a lăsat-o baltă cu aceste evaluări regulate ale performanţei judecătorilor şi instanţelor, propunând ca aceste evaluări să se realizeze numai în cazul judecătorilor care candidează pentru funcţii de conducere.

 

Regrese privind numirea magistraţilor

 

În documentul reprezentanţilor Băncii Mondiale se menţionează şi că există regrese în promovarea unor proceduri obiective de numire a magistraţilor, bazate pe merit. „În pofida faptului că una dintre cerinţele-cheie pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la UE a fost un proces adecvat de recrutare a judecătorilor şi a faptului că Banca Mondială a acordat şi continuă să acorde asistenţă financiară pentru dezvoltarea unor teste de aptitudini pentru judecători, se pare că practica numirii directe a magistraţilor, fără susţinerea unui examen de aptitudini, continuă să fie folosită pentru un număr semnificativ de posturi, deşi legea prevede ca această procedură să fie utilizată numai cu caracter excepţional“, notează documentul amintit.

CSM s-a ofticat

 

Reacţionând la scrisoarea Băncii Mondiale, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că cea mai importantă instituţie financiară de pe glob şi-ar fi depăşit atribuţiile atunci când a criticat stadiul reformei justiţiei române.

„Criticile aduse de Banca Mondială Consiliului Superior al Magistraturii sunt neîntemeiate şi reprezintă o ingerinţă în activitatea justiţiei. Este surprinzătoare aprecierea acestei instituţii de credit cu privire la stadiul reformei sistemului judiciar, competenţa acesteia limitându-se la modul de derulare de către CSM a proiectelor finanţate de Banca Mondială. Acuzaţiile Băncii Mondiale la adresa CSM nu au fundament real şi nu intră în sfera atribuţiilor acesteia“, a precizat ieri CSM într-un comunicat de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS