12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarta Băniei, dezbatere eşuată

Carta Băniei, dezbatere eşuată

Proiectul Strategiei de dezvoltare a Craiovei a fost supus ieri unei dezbateri publice la care au participat peste 30 de angajaţi ai Primăriei Craiova, vreo zece ai regiilor autonome şi câţiva consilieri municipali.

Elaborarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Craiova, un soi de cartă a oraşului, cum o numea primarul Antonie Solomon anul trecut, se apropie de final. Proiectul îşi doreşte „să structureze într-o formulă coerentă necesităţile şi ambiţiile de dezvoltare ale comunităţii“, după cum aprecia ieri primarul Craiovei. Menţionăm că obiectivele strategice generale sunt, potrivit documentului, racordarea eficientă a municipiului Craiova la Coridoarele Transeuropene de Transport, Crearea Zonei Metropolitane Craiova, relansarea cooperării transfrontaliere şi transnaţionale, creşterea competitivităţii pe termen lung a economiei locale, dezvoltarea urbană durabilă şi regenerarea culturală, reconturarea identităţii locale. Numai că la întrunire, stabilită într-o zi cu cod galben şi la o oră caniculară – 15.00, s-au înghesuit, pe lângă coordonatorii de proiect, primar şi viceprimari, funcţionarii publici ai autorităţii publice locale şi angajaţii regiilor autonome din subordinea municipalităţii. În rest, aceiaşi câţiva pensionari care vin la toate întrunirile la care îi pot cere primarului să repare un trotuar, să intervină la o asociaţie de proprietari. Reprezentanţii primăriei au ridicat din umeri când au fost întrebaţi de ce nu au invitat la dezbatere şi profesionişti din diverse domenii şi au spus că dezbaterea a fost anunţată, aşadar putea să vină cine dorea.

Strategia-semafor

Concluziile proiectului strategiei de dezvoltare, întocmite de Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj, sunt împărţite în funcţie de urgenţă, după culorile semaforului. Pachetul de măsuri prioritare are culoarea roşie, cel de măsuri urgente – culoarea galbenă, iar cel de măsuri pe termen lung – culoarea verde. „Atenţie, semaforul roşu este aprins: nu vom mai permite distrugerea spaţiilor verzi, nu vom acorda autorizaţii de construire oriunde, nu vom mai permite includerea în intravilan a unor terenuri din extravilan pe care se construieşte haotic, dar nu există infrastructură. De asemenea, trebuie să eliminăm rampele de gunoi ilegale, să calmăm traficul în centrul oraşului şi, mai ales, să construim o centură în sudul oraşului“, a enumerat primarul Antonie Solomon câteva dintre priorităţile semaforului roşu. Strategia de dezvoltare a municipiului Craiova este postată pe site-ul Primăriei Craiova şi va fi oficializată prin hotărâre a Consiliului Local Municipal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS