16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalangiu şi Cameniţă se bat pe paturile bolnavilor

Calangiu şi Cameniţă se bat pe paturile bolnavilor

Conflictul dintre dr. Alexandru Cameniţă şi managerul Spitalului de Urgenţă se răsfrânge şi asupra bolnavilor internaţi. Spiritele s-au încins după ce conducerea a hotărât să ia un salon de la Neurochirurgie şi să-l dea Secţiei chirurgie III.

Managerul Spitalului de Urgenţă, dr. Cristina Calangiu, a informat ieri cadrele medicale de la Neurochirurgie că salonul 10 trebuia cedat Clinicii de chirurgie III. Anunţul a creat agitaţie în clinica deja supraaglomerată. Salonul 10 avea câte doi bolnavi în pat. În alt salon, aerul devenise irespirabil. Doi bolnavi în două paturi, plus alţi trei bolnavi înghesuiţi în două paturi, iar pentru un al şaselea – un bătrân de 70 de ani – care nu a mai încăput, fusese adusă cu o seară înainte o canapea din cele aflate pe holul secţiei. Bătrânul a scăpat de chinuri până la urmă, dar pentru aceasta cadrele medicale au comis o ilegalitate. Au adus încă un pat în salon şi astfel au depăşit normele Ministerului Sănătăţii, care spun că un salon de dimensiunea respectivă nu poate să aibă mai mult de patru paturi. „Din week-end-ul trecut ne chinuim aşa. Normativele limitează numărul de paturi pentru neurochirurgie la 25, iar noi avem şi câte 40 de bolnavi internaţi“, a spus dr. Radian Vasilovici, şeful Clinicii de neurochirurgie.

Un salon mai puţin

În ciuda numărului mare de bolnavi internaţi, conducerea a hotărât că Neurochirurgia are prea multe saloane şi că trebuia să cedeze unul. Când au auzit că trebuie să elibereze salonul de bolnavi, cadrele medicale au luat foc. Dr. Radian Vasilovici a refuzat să semneze decizia, însă actul de bravură al şefului de secţie nu a rezolvat problema.

Ce se va întâmpla însă cu bolnavii internaţi în salonul 10? Cadrele medicale spun că nu au unde să-i mute. „Singura variantă ar fi să ducem paturile în cabinetul asistentelor, iar asistentele – la secretariat. Dar aşa a fost înainte şi Sanepidul nu a acceptat acea compartimentare“, a mai spus dr. Vasilovici.

Dr. Alexandru Cameniţă nu se afla în clinică în momentul în care s-a primit decizia. Contactat telefonic de GdS, acesta a spus că decizia managerului este o răzbunare la adresa lui: „Are nişte răfuieli personale cu mine şi nu se lasă. Vrea să distrugă Clinica în condiţiile în care adresabilitatea bolnavilor este foarte mare. Dovedeşte că nu-i pasă de bolnavi“.

Chirurgia nu are suficient spaţiu

În replică, managerul Cristina Calangiu susţine că decizia de a lua un salon de la Neurochirurgie urmăreşte rezolvarea aglomeraţiei din Clinica de chirurgie III. „Salonul respectiv nu a fost de la început al Neurochirurgiei. Clinica l-a primit de la Oftalmologie anul acesta. Iar mutarea lui s-a făcut pentru că secţia vecină, Chirurgie III, avea mare nevoie de spaţiu pentru bolnavi. Acolo sunt 40 de paturi, în timp ce Neurochirurgia are 25 de paturi şi acelaşi număr de saloane“, a declarat Cristina Calangiu.

Managerul crede că mutarea salonului nu rezolvă decât parţial problema: „Clinica de neurochirurgie nu este rentabilă. Are un indice de operabilitate de 10 – 15%, faţă de 70%, cât prevăd normele Ministerului Sănătăţii pentru o clinică de chirurgie. Aceasta înseamnă că o mare parte dintre pacienţii internaţi acolo ar trebui să fie trataţi în policlinică“.

Calangiu a mai spus că, dacă Neurochirurgia nu va deveni rentabilă, pierderea va fi mai mare de un salon: „Dacă va continua aşa, este posibil ca până la sfârşitul anului să se facă şi o reducere a numărului de paturi“.

Deşi decizia de eliberare a salonului ar fi trebuit să fie dusă la îndeplinire ieri, conducerea a amânat până la urmă totul pentru astăzi, pe motiv că asistentele ar fi mutat intenţionat cât mai mulţi bolnavi în salonul respectiv, făcând imposibilă evacuarea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII