21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSNIF Dolj, sărăcită de 40 de miliarde

SNIF Dolj, sărăcită de 40 de miliarde

Societatea ar putea rămâne fără terenurile din proprietate, dacă guvernul va decide achitarea datoriilor către stat prin vânzarea de active. La nivel naţional, SNIF are datorii ce depăşesc 370 de miliarde de lei vechi, având conturile blocate.

Sucursala doljeană a Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF) riscă să rămână fără terenuri, evaluate la peste 40,5 miliarde de lei vechi, dacă guvernul va decide stingerea datoriilor pe care societatea le are către bugetul de stat prin vânzarea de active. Potrivit unor surse de la vârful companiei, citate de agenţiile de ştiri, guvernul va stabili soarta SNIF în şedinţa de săptămâna viitoare. Soluţia convenită ar fi salvarea societăţii de la faliment prin impunerea unui administrator special şi privatizarea ei în mare grabă. Pe lista sucursalelor ale căror bunuri ar urma să fie înstrăinate s-ar afla şi cea de la Dolj. Potrivit directorului tehnic al unităţii, Minel Veghea, SNIF Dolj are în proprietate două terenuri, însă varianta înstrăinării lor ar fi doar un scenariu.

„Vânzarea terenurilor pentru acoperirea datoriilor este un scenariu doar. Sucursala noastră este profitabilă, probabil că vânzarea se va face în cazul sucursalelor neperformante. Din câte ştiu eu, noi avem în proprietate 20.000 de metri pătraţi de teren pe strada Râului (unde este şi sediul) şi 15.000 de metri pătraţi în zona TCIF“, a declarat Veghea.  

Proprietăţi valoroase

Dacă ar fi să ne luăm după preţurile pieţei, SNIF ar putea obţine peste 40 de miliarde de lei pe cele două terenuri. „La zona aflată la canal, un preţ orientativ ar fi de 30 de euro pe metrul pătrat. Dacă este suprafaţă mare şi va fi vândută în bloc, preţurile nu sunt aşa mari. În al doilea rând, trebuie ţinut cont de deschidere. În ceea ce priveşte suprafaţa de la TCIF, preţul ar fi de 45-50 de euro pe metrul pătrat“, a declarat Niculina Otovescu, reprezentant al agenţiei imobiliare Bela.

Potrivit surselor citate, SNIF are în total 403 locaţii imobiliare răspândite în toată ţara, evaluate la circa 100 de milioane de euro. Valoarea pare tentantă pentru amatorii de tunuri imobiliare. Trebuie spus că particularii fac profit în domeniu şi prin înfiinţarea unor firme cu acelaşi domeniu de activitate ca SNIF. Societatea de stat curăţă şi întreţine canale de scurgere, repară intalaţii de pompare, întreţine şi construieşte sisteme de irigaţii. De asemenea, compania întreţine cei 1.281 de kilometri de dig de la Dunăre şi 1.281 de kilometri de diguri în interiorul ţării. În România, există cel puţin 25 de firme de profil, care asigură contracte sigure cu statul. O problemă pentru valorificarea activelor ar fi că SNIF şi compania din care s-a desprins în urmă trei ani, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), nu şi-au reglat până acum problema împărţirii patrimoniului imobiliar. SNIF nu mai lucrează de aproape trei luni, de când Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) i-a blocat conturile. SNIF are datorii care depăşesc 370 de miliarde de lei vechi, iar una dintre firme (Hidroconstrucţia) a cerut în instanţă declanşarea procedurii de faliment pentru a-şi putea recupera datoriile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS