9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFalimentul radiologiei, un pas spre externalizare

Falimentul radiologiei, un pas spre externalizare

Bolnavii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova au fost lăsaţi fără radiologie în numele externalizării.

Serviciul de Radiologie şi Imagistică Medicală de la Spitalul de Urgenţă Craiova a ajuns în pragul falimentului. Mai mult de 80% din aparatele de înaltă performanţă şi radiologice ale secţiei nu mai funcţionează sau funcţionează la capacitate redusă din cauza defecţiunilor repetate şi a lipsei unui contract de service. Pe lista aparatelor cu probleme se află tomograful (fabricaţie 2002), aparatul RMN, două aparate de radiodiagnostic din 1977, un aparat de radiodiagnostic marca Philips din 2000, un aparat digital de radiodiagnostic din 2000, un aparat de radiodiagnostic din 1975, altul din 1976, un aparat de ecografie din 2005, aparatul de mamografie fabricat în 2001 şi lista continuă.

Angajaţii au lansat un SOS

Luna aceasta, angajaţii Serviciului de Radiologie au atenţionat conducerea spitalului că problemele tehnice ameninţă să falimenteze secţia şi au cerut luarea unor măsuri urgente pentru redresarea situaţiei. „Din cauza acestor defecţiuni rezultă imposibilitatea efectuării investigaţiilor în scop diagnostic, în special investigaţii de imagistică (RMN, Computer-Tomograf) pentru cazurile de urgenţă şi cazurile grave din Terapie Intensivă, chirurgie, medicale şi pentru stadializările oncologice. De asemenea, nu mai există nici un post funcţional de radioscopie, iar investigaţiile de radiologie clasică sunt limitate de numărul redus de posturi de radiografiere şi de uzura aparatelor rămase pe care lucrează însumat toate cabinetele din policlinică. Nu se mai pot face investigaţii radiologice cu substanţă de contrast şi nici ecografii ale părţilor moi, solicitate pentru medicii imagişti specializaţi“, se arată într-o adresă înaintată conducerii spitalului, încă de acum două săptămâni.

Cine doreşte falimentul

Problemele au început să apară de la sfârşitul anului trecut, după ce spitalul a rămas fără contract de service pentru aparatura medicală. Deşi legea obligă unităţile spitaliceşti să aibă un astfel de contract, Spitalul de Urgenţă a crezut că se descurcă şi fără. Managerul Cristina Calangiu a declarat ulterior că firmele care asigurau service-ul nu s-au mai arătat interesate de un nou contract cu spitalul pe motiv că era rău-platnic. Această declaraţie a fost contrazisă însă de Centrul Judeţean de Aparatură Medicală (CJAM) Craiova, firma de stat cu care unitatea sanitară a avut până în cursul anului trecut contracte pentru mai mult de jumătate din aparatură. Reprezentanţii CJAM au declarat că s-au retras de la licitaţii pentru că spitalul ar fi impus condiţii inacceptabile legate de numărul de revizii anuale.

Managerul e vinovat

Fără un contract de service, repararea aparaturii s-a dovedit foarte greu de realizat. Firmele specializate cereau banii pe loc pentru repararea aparatelor, care nu mai erau acum o prioritate pentru ele, aşa cum era atunci când exista un contract. Iar lipsa reviziei tehnice a făcut ca aparatura să se strice mai des. De exemplu, din luna mai şi până acum tomograful s-a defectat de cinci ori, iar aparatul digital de radiodiagnostic de la cabinetul nr. 4, de patru ori, potrivit referatelor întocmite de Serviciul de radiologie.

Spitalul de Urgenţă a încheiat un contract cu o firmă privată, Prima Medical, care să efectueze aceste investigaţii. Această afacere s-a dovedit însă dezavantajoasă pentru spital, dar mai ales pentru bolnavii internaţi. Unitatea sanitară plătea contravaloarea investigaţiilor din banii primiţi de la CAS, dar achita în plus pentru transportul bolnavilor. Ba mai continua să plătească şi angajaţii de la radiologie, deşi aceştia prestau mult mai rar, din cauza aparatelor defecte. Iar bolnavii erau plimbaţi dintr-un capăt în altul al oraşului pentru efectuarea investigaţiilor. În plus, Prima Medical percepe şi o coplată pacienţilor veniţi din policlinică pentru efectuarea investigaţiilor, care la Spitalul de Urgenţă se fac gratuit.

Sindicatele s-au opus

În cele din urmă, Serviciul de radiologie a ajuns în starea în care numai o minune mai putea să-l salveze. Iar acea minune se numeşte externalizare. Managerul Spitalului de Urgenţă Craiova a primit girul consiliului judeţean, însă nu a reuşit să convingă sindicatul SANITAS de necesitatea externalizării. Sindicaliştii au declarat că nu sunt împotriva acestei idei, dar au spus că nu este momentul oportun. „La spital s-au mai făcut trei externalizări. Să aşteptăm întâi să vedem cum merg acestea şi apoi mai vorbim“, spunea liderul SANITAS de la Spitalul de Urgenţă, Ion Cotojman.

Sindicaliştii spun acum că falimentarea Serviciului de radiologie nu poate fi decât rezultatul managementului defectuos al Cristinei Calangiu.

Externalizarea, o prioritate

Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Dolj – instituţie în subordinea căreia se află Spitalul de Urgenţă, admite că nu există scuze pentru falimentarea radiologiei, dar spune că în prezent se fac eforturi pentru redresarea secţiei sau mai degrabă pentru externalizarea ei. „Toată lumea este de acord că externalizarea este o soluţie. Iar sindicatele au fost de acord că acest serviciu trebuie să meargă înainte de externalizare. De aceea s-au luat unele măsuri. Pentru început s-a stabilit ca tomograful să fie reparat într-un timp foarte scurt. Piesa de schimb şi contractul de service nu fac mai mult de 10.000 de euro. Pe de altă parte, s-au făcut licitaţii pentru achiziţionarea unor aparate de radiologie“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul executiv al ASP Dolj.

Directorul ASP Dolj a apreciat că serviciul va putea fi funcţional cu două – trei luni înainte de externalizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU