16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCorespondenţa, păguboasă pentru ELECTROPUTERE

Corespondenţa, păguboasă pentru ELECTROPUTERE

Oferta de privatizare a ELECTROPUTERE a fost prelungită cu 30 de zile, din cauza comunicării proaste dintre negociatori şi patronii Al Arrab Contracting Company. În acest timp, compania pierde miliarde de lei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anunţat ieri prelungirea cu 30 de zile a ofertei de privatizare a ELECTROPUTERE SA Craiova. Oferta iniţială de vânzare a pachetului majoritar de 62,8% din acţiunile societăţii a fost valabilă 180 de zile de la publicarea anunţului, respectiv 19 iulie 2007, iar noul termen dat de AVAS este 18 septembrie 2007. În prezent, comisia de privatizare negociază cu ofertantul selectat în urma depunerii celei mai bune oferte, respectiv compania saudită Al Arrab Contracting Company.

Reprezentanţii statului susţin că prelungirea valabilităţii ofertei este necesară pentru a finaliza tranzacţia în bune condiţii. Aceasta în condiţiile în care clauzele negociate cu firma de avocatură Boştină şi Asociaţii trebuie validate şi de conducerea centrală a companiei, din Arabia Saudită.

Pierderi de patru milioane de euro în şase luni

Corespondenţa cu patronii mănâncă foarte mult timp şi de aceea ar fi fost necesară prelungirea ofertei. În schimb, prelungirea ofertei cu 30 de zile este încă o veste proastă pentru managerii ELECTROPUTERE Craiova. Ei s-au plâns că numai în primul semestru din 2007 societatea a înregistrat pierderi de circa 4.000.000 de euro din cauza nefinalizării procesului de privatizare.

„Nu mai avem surse de finanţare pentru materia primă, iar băncile nu ne dau credite pentru că activele pe care le puteam gaja sunt incluse în dosarul de privatizare. Este o situaţie pe muchie de cuţit şi orice prelungire a privatizării aduce consecinţe. Sperăm ca viitorii investitori să vină cu capitalul de lucru necesar“, a declarat Cornel Nica, directorul economic al societăţii.

În primul semestru din 2007, societatea craioveană a avut o cifră de afaceri de 624 de miliarde de lei vechi, cu mult mai puţin faţă de cele 900 de miliarde prognozate pentru prima jumătate a anului. Principala cauză a pierderilor o constituie lipsa capitalului de lucru, ceea ce face dificilă onorarea contractelor angajate. ELECTROPUTERE are în prezent datorii de 1.350 de miliarde de lei vechi către bugetul general consolidat al statului şi circa 590 de miliarde către furnizori şi bănci. În aceste condiţii, capitalul arab ar fi fost colacul de salvare pentru întreprindere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII