12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMandat de arestare pentru primarul din Săcelu - Gorj

Mandat de arestare pentru primarul din Săcelu – Gorj

Primarul comunei Săcelu din judeţul Gorj, Dănuţ Rentea, a fost arestat pentru 29 de zile în această seară de Tribunalul Dolj, în baza unui mandat emis cu câteva minute în urmă la propunerea procurorilor Serviciului Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Rentea este cercetat pentru luare de mită, primire de foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în formă continuată, fapta prevăzută de Legea 78/2000, abuz în serviciu contra intereselor publice în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, în formă continuată.
În acelaşi dosar a fost arestat preventiv tot în acestă seară şi tot pentru 29 de zile de aceeaşi instanţă şi Alexie Mihăilă, administrator la SC Hiral Exim SRL Bumbeşti – Jiu, acuzat de procurorii DNA de dare de mită; instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată; fals în declaraţii, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea e nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.

Din probele administrate acuzarea a reţinut că, în cursul lui 2004, Primăria comunei gorjene Săcelu a beneficiat de fonduri SAPARD în valoare de 29.421.537.720 ROL pentru realizarea lucrării „Extindere şi modernizare, alimentare cu apă comuna Săcelu judeţul Gorj”. Anterior licitaţiei organizate pentru desemnarea firmei câştigătoare, inculpatul Rentea Dănuţ a acceptat propunerea făcută de inculpatul Mihăilă Alexie de a primi suma de 1.200.000.000 ROL în scopul atribuirii lucrării, suma fiind efectiv primită după decontarea primei tranşe de către Agenţia SAPARD. Astfel, câştigător al licitaţiei pentru execuţia lucrărilor a fost desemnat consorţiul de firme SC Hiral Exim SRL – SC Edvaur SRL.
Deşi nu s-a întrunit comisia de evaluare, primarul Rentea Dănuţ a semnat, în calitate de preşedinte al acestei comisii, minuta întâlnirii pregătitoare şi raportul de evaluare pentru atribuirea către SC Asean SRL Târgu Jiu a contractului de verificare proiect tehnic, caiete de sarcini şi detalii de execuţie. Edilul şef al comunei a prezentat aceste înscrisuri în vederea avizării de către Agenţia SAPARD.
Procurorii susţin că, Rentea Dănuţ a întocmit şi semnat rapoartele de execuţie din iunie, iulie şi septembrie 2004 şi procesele verbale de recepţie în care a menţionat date nereale privind stadiul şi valoarea lucrărilor şi a semnat procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor prin care se atesta, în mod nereal, că lucrările au fost terminate. De asemenea, Rentea a folosit şi prezentat documente false, inexacte sau incomplete cu ocazia depunerii dosarelor şi cererilor de plată la Agenţia SAPARD. Acesta, prin contrafacerea semnăturii cotabilului Primăriei Săcelu pe mai multe adrese, a dispus, în mod nelegal, deblocarea garanţiei de bună execuţie, în sumă de 1.366.233.100 ROL, cu toate că lucrările nu au fost terminate iar recepţia nu a fost realizată în totalitate.

La rândul său, Alexie Mihăilă ar fi dispus întocmirea documentaţiei de eligibilitate/calificare pentru consorţiul SC Hilar Exim SRL – SC Edvaur SRL  conţinând informaţii necorespunzătoare adevărului, referitoare la echipamentele deţinute şi personalul folosit pentru realizarea contractului cu Primăria Săcelu.
De asemenea, a emis facturi fiscale însoţite de situaţii de lucrări, liste consumuri, centralizatoare, devize ofertă, în care au fost menţionate cantităţi şi valori pentru lucrări neexecutate sau neconforme cu proiectul tehnic. Alexie Mihăilă a dispus întocmirea, în fals, a documentelor privind calitatea execuţiei lucrărilor, a semnat procesele verbale de control a calităţii lucrărilor, toate completate cu date nereale şi a predat aceste documente inculpatului Rentea Dănuţ pentru a fi depuse la Agenţia SAPARD. Aceste fapte au avut drept consecinţă încasarea de către SC Hiral Exim SRL a sumei de 27.795.534.579 ROL, din care 9.065.033.189 ROL reprezintă valoarea lucrărilor neexecutate sau neconforme calitativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS