7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocuinţele ANL, scumpe şi pentru Solomon

Locuinţele ANL, scumpe şi pentru Solomon

Visul chiriaşilor ANL de a-şi cumpăra locuinţele poate deveni acum realitate, cu ajutorul uni act normativ adoptat în urmă cu câteva zile. Sumele de vânzare, cele de pe piaţa imobiliară, nu le permit însă celor mai mulţi tineri să spere la o casă a lor.

Locuinţele ANL pot fi cumpărate de chiriaşi. Deşi adoptată, legea care reglementează decizia nu a fost încă publicată, dar a făcut deja înconjurul ţării. Vestea că pot deveni proprietarii apartamentelor şi garsonierelor în care locuiesc cu chirie i-a încântat pe tinerii care nu mai visau de mult la o casă proprietate personală. Cu toate acestea, valoarea la care vor fi vândute locuinţele va fi cea de pe piaţa imobiliară şi nu aşa cum sperau chiriaşii, la un preţ pentru orice buzunar.

În Bănie, vânzarea primelor ANL-uri va putea fi făcută abia în martie 2008, atunci când se va împlini termenul de cinci ani de când a fost dat în folosinţă primul lot de locuinţe. Funcţionarii publici din Primăria Craiova au menţionat că nu ştiu cu exactitate care vor fi etapele ce trebuie parcurse până când legea nu va fi publicată în Monitorul Oficial.

Edilul-şef, Antonie Solomon, este însă de părere că tinerii nu se vor înghesui să achiziţioneze o locuinţă ANL, mai ales că este vorba de preţuri destul de mari. Primarul a explicat că dacă ar fi în situaţia acestor craioveni nu ar cumpăra.

„Eu nu aş lua o astfel de locuinţă la suma la care ar trebui să fie vândută. Preţurile sunt prea mari! Şi aşa cred că vor reacţiona şi tinerii. Nu vor da atâţia bani pentru nişte locuinţe de la ANL“, a menţionat Antonie Solomon.

 

Sume piperate pentru ANL-uri

 

Sumele la care vor fi vândute locuinţele au fost aproximate pentru GdS de experţi imobiliari. Potrivit Niculinei Otovescu, directoarea unei agenţii imobiliare din Craiova, preţul unei garsoniere se va situa în jurul sumei de 160 de mii de lei, iar un apartament cu două camere va costa 260 de mii de lei. Sumele sunt orientative, deoarece, în Bănie, nu s-au prea construit blocuri care să aibă o vechime mai mică de cinci ani. „Preţurile pe care le-am enumerat sunt ale unor locuinţe din Calea Bucureşti care au fost ridicate prin anii ’91 – ’92. ANL-urile, deşi sunt mai noi, nu sunt situate în centru, ci în Craioviţa, unde valoarea este mai mică“, a menţionat Niculina Otovescu.

În prezent, 245 de familii locuiesc în unităţile locative ale ANL-ului din Craiova. 191 au închiriat garsoniere, iar restul apartamente cu două camere. Funcţionarii din primărie au menţionat că valoarea la care vor fi înstrăinate imobilele se va stabili, potrivit legii, de o persoană fizică sau juridică de specialitate, care va fi aleasă prin licitaţie.

Ieri, la Primăria din Bănie, îşi făcuseră deja apariţia câţiva chiriaşi curioşi care încercau să obţină mai multe amănunte despre legea mult aşteptată. Când au aflat că, de fapt, nu le este acordată nici o facilitate, cei mai mulţi au strâmbat din nas, declarând că vor muri chiriaşi.

„Păi, dacă aveam banii ăştia, îmi cumpăram singur garsonieră, nu stăteam atâţia ani ca să îmi dea statul casă. Normal că o să stau tot cu chirie, pentru că n-am de unde să fac rost de banii ăştia“, a spus unul dintre chiriaşii ANL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII