10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViitor de aur sănătatea are

Viitor de aur sănătatea are

Prezent ieri la Craiova la inaugurarea a trei obiective importante la Spitalul de Urgenţă, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că are planuri mari pentru viitorul sistemului sanitar.

Vizita ministrului sănătăţii publice, Eugen Nicolăescu, la Spitalul de Urgenţă Craiova a început în jurul orei 11.00. Ministrul a avut mai întâi o discuţie cu directorii spitalelor din Dolj, după care a participat la inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe, a acceleratorului linear de particule şi a spălătoriei, recent externalizată.

Ministrul a fost plăcut impresionat de cele văzute şi a felicitat conducerile Spitalului de Urgenţă Craiova, Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) şi Consiliului Judeţean Dolj pentru aceste realizări, deşi, cu excepţia externalizării, celelalte două au fost începute de fosta conducere a unităţii sanitare.

A urmat o întâlnire cu reprezentanţii Colegiului Medicilor, ai Colegiului Farmaciştilor Dolj şi ai sindicatelor la care ziariştii nu au avut acces.

 

Finanţare mai bună

 

La conferinţa de presă, ministrul a vorbit despre realizări şi planuri de viitor. La capitolul realizări a nominalizat Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei, despre care a spus că funcţionează peste aşteptări în judeţul Dolj. Cât despre planurile de viitor, Eugen Nicolăescu a vorbit despre posibilitatea ca, până la sfârşitul anului, să fie plătite datoriile către farmacii, acumulate prin depăşirea plafoanelor la medicamente în 2005 – 2006, precum şi achitarea datoriilor acumulate de spitale până în 2005.

Ministrul a promis că de la 1 octombrie va fi pus în aplicare noul sistem de finanţare a spitalelor după modelul australian, adică pe pacient externat, care în opinia sa reflectă mai bine cheltuielile suportate de spitale cu îngrijirea bolnavilor decât actualul sistem. Şi, nu în ultimul rând, ministrul a vorbit despre suplimentarea cu sume importante a bugetului sănătăţii în 2008. „Pentru 2008 avem o serie de speranţe legate de finanţarea sistemului sanitar, care va primi peste 4,6% din PIB. Vor creşte, de asemenea, fondurile alocate prin Ministerul Sănătăţii, cu 17-18%, şi cu 29% pe fondul naţional de asigurări sociale de sănătate“, a precizat Eugen Nicolăescu.

 

„Bolnavii mor acum, nu pot să mai aştepte până în 2008“

 

Perspectivele minunate prezentate de ministrul sănătăţii nu l-au impresionat pe preşedintele Colegiului Medicilor Dolj, dr. Doru Dobrescu, un adversar consecvent al lui Eugen Nicolăescu. Acesta s-a arătat dezamăgit de discuţiile cu ministrul. „Speram într-o şedinţă de lucru, dar jumătate din timp a fost închinat la ceea ce se va face din 2008. Problema este că bolnavii mor acum, nu pot să mai aştepte până în 2008“, a spus Dobrescu.

Referitor la perspectivele pe care le are Spitalul de Urgenţă Craiova cu actuala conducere, preşedintele Colegiului Medicilor Dolj a dat un exemplu. Dobrescu a spus că actuala conducere încearcă să ruineze două servicii, laboratorul şi serviciul imagistic, pe motiv că le externalizează, şi a argumentat spunând că tarifele practicate pentru serviciile de laborator au fost stabilite deliberat foarte mari pentru ca investitorul să primească bani mulţi de la spital.

În replică, managerul spitalului, Cristina Calangiu, a spus că tarifele pentru analizele de laborator sunt mai mari, dar că nu sunt deloc exagerate: „Costurile provin din contabilitate şi reflectă realitatea. De fapt, preţurile se află la 106% faţă de cât erau înainte“.

 

Sindicatele acuză

 

Ideea externalizării laboratorului de analize şi a serviciului imagistic a fost respinsă şi de sindicate, care au refuzat să-şi dea acordul pentru ca unitatea sanitară să poată începe licitaţiile.

Pe 1 august sindicatele au deschis conflictul colectiv de muncă şi ameninţă cu greva generală, acuzând, la rândul lor, conducerea spitalului de situaţia dezastruoasă în care a ajuns unitatea sanitară. Un număr insuficient de infirmiere, lipsa medicamentelor şi materialelor sanitare, deficitul de lenjerie şi dezinfectanţi, alimentaţia necorespunzătoare a bolnavilor, incapacitatea efectuării investigaţiilor radiologice şi de laborator pentru a stabili diagnosticul bolnavilor sunt doar câteva dintre aspectele care au fost aduse şi la cunoştinţa ministrului.

 

Concluzii

 

Relaţia tensionată dintre sindicate şi conducerea spitalului va rămâne deocamdată o problemă locală. Ministrul sănătăţii a spus că de medierea conflictului de muncă va trebui să se ocupe Autoritatea de Sănătate Publică Dolj şi conducerea spitalului şi, dacă nu se va ajunge la un rezultat, abia atunci ministerul va purta discuţii cu sindicaliştii.

Altă problemă pentru care ministrul a pasat răspunderea a fost cea legată de terminarea plafoanelor la medicamente compensate şi gratuite. Nicolăescu a spus că este problema Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, instituţie care se află totuşi în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Concluzia vizitei de ieri a fost că imaginea actualei conduceri a spitalului nu a avut deloc de suferit în ochii ministrului, în ciuda avalanşei de acuzaţii venite din toate părţile. Neajunsurile din spital au fost văzute ca simple probleme inerente reformei, nu ca o incapacitate a conducerii de a rezolva problemele, în timp ce realizările, care nici nu aparţin în totalitate actualei conduceri, au fost puse la loc de cinste.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII