24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu cere schimbarea sistemului de predare pentru copiii maghiari

Băsescu cere schimbarea sistemului de predare pentru copiii maghiari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi la Covasna că trebuie introdus un sistem special de predare pentru copiii maghiari, astfel încât aceştia să-şi însuşească limba română corect, transmite corespondentul NewsIn.
„Unul dintre lucrurile pe care le-am sesizat în discuţiile cu cetăţenii din Covasna este legat de învăţarea limbii române de către copiii din familiile maghiare. Cetăţenii au reclamat două chestiuni. Una că sunt prea mulţi profesori suplinitori, în loc de profesori calificaţi de limba română, iar a doua că acei copii care vin din mediul rural şi care vorbesc numai maghiara, sunt trataţi la şcoală ca şi cum ar şti deja limba română. Trebuie introdus un sistem de predare pentru aceşti copii, prin care să înveţe limba română, ca pe o limbă străină, astfel încât să cunoască ambele limbi”, a declarat Traian Băsescu.
Acesta a mai spus că nu este corect ca unui copil de şapte ani care nu a mai vorbit limba română până atunci, să i se predea în şcoală ca şi cum ar şti deja limba română, ci acesta trebuie luat de la zero şi învăţat limba română.
Preşedintele a mai afirmat că profesorul respectiv ar trebui să fie unul calificat, indiferent că este român sau maghiar, dar trebuie să cunoască ambele limbi. „Calificarea profesorului trebuie să fie corespunzătoare pentru rezolvarea acestei probleme”, a spus Băsescu. Sistemul de predare ar putea fi introdus fie la clasele I-IV, fie chiar până la clasa a VIII-a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS