Precipitaţii reduse în zonele afectate de secetă extremă

Autori


Precipitaţiile prognozate pentru zonele deja afectate de secetă vor fi sub norma climatologică până în noiembrie, tendinţă care se va menţine şi în lunile următoare, fiind aşteptată o iarnă blândă, a declarat directorul ANM, Ion Sandu, conform ediţiei de ieri a cotidianului Jurnalul Naţional.

Potrivit directorului general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), cantităţile de precipitaţii prognozate pentru lunile august, septembrie şi octombrie vor fi cu mult sub norma climatologică valabilă pentru această perioadă, deficitul de apă manifestându-se cu precădere în zonele deja afectate de secetă – sudul şi sud-estul ţării. „În nord şi nord-est vor fi cantităţi de precipitaţii între 10-60 de litri pe metru pătrat, în condiţiile în care 64 de litri pe metru pătrat este norma climatologică pentru luna august. Problema este că în zonele de sud, sud-est şi est ale ţării, unde avem secetă, prognozele arată pentru luna august cantităţi între 10-40 de litri pe metru pătrat, adică mai mici decât normele climatologice“, a afirmat Sandu, citat de Jurnalul Naţional.

Potrivit acestuia, în august, faţă de norma de 64 de litri pe metru pătrat, prognoza ne arată 40 de litri. În luna septembrie, norma climatologică e de 45 de litri pe metru pătrat şi ne aşteptăm la precipitaţii apropiate de normă în partea de nord şi în cea de vest ale ţării. „Lucrurile stau mai bine în septembrie decât în august, sunt cantităţi mai importante. În luna octombrie se păstrează scenariul, adică între 40 şi 80 de litri pe metru pătrat în nord şi vest şi între 20 şi 40 în partea de sud. În noiembrie, 40-60 litri pe metru pătrat pe o suprafaţă mai mare, deci e prima lună în care încep să fie şi în partea de sud. Sud-estul Moldovei încă rămâne secetos, dar, repet, e prima lună în care se înregistrează precipitaţii mai însemnate“, a explicat Ion Sandu.

De asemenea, acesta a amintit de cantitatea redusă de precipitaţii înregistrate în lunile iunie şi iulie, ceea ce a condus la deficitul de apă din sol care a determinat fenomenul de secetă extremă. „În luna iunie am avut 50 de litri pe metru pătrat, faţă de norma climatologică de 90 de litri pe metru pătrat. În iulie, ne aflăm la 30 şi ceva şi nu cred că vom avea 40 de litri pe metru pătrat, faţă de norma climatologică de aproximativ 70 de litri“, a mai spus Sandu.

Potrivit acestuia, fenomenul de secetă din acest an este mai puternic decât în 1946. „Argumentele sunt simple: cantitatea de precipitaţii din septembrie 1945 până în august 1946 a fost mai mare decât cea din septembrie 2006 până în august 2007. Eu am spus de multă vreme, şi pe unii i-a deranjat, că vom avea secetă mai puternică decât cea din 1946. Din păcate, iată, se adevereşte“, a menţionat directorul ANM.

În ceea ce priveşte temperaturile aşteptate pentru lunile de iarnă, oficialul ANM a precizat că „vom avea o iarnă destul de blândă“, cu temperaturi de 0-6 grade, izolat -2 şi 0 grade în funcţie de zone, în luna decembrie, şi fără zăpadă. „N-o să fie zăpadă, pentru că temperaturile vor fi mai ridicate cu două grade faţă de normele climatologice ale fiecărei luni. Mi-e greu să cred că o să fie iarnă timpurie. În luna decembrie, vor fi între 40-80 de litri pe metru pătrat pentru o mare parte din ţară, deci vor fi cantităţi normale de precipitaţii. În ianuarie va fi la fel ca în decembrie, chiar mai bine, precipitaţii apropiate de norme în toată ţara (…) Asta e concluzia: temperaturi şi precipitaţii mai aproape de normă în nord şi în vest şi mai cald şi mai secetos în rest“, a adăugat directorul Administraţiei de Meteorologie.

 


Maximele termice vor scădea până miercuri cu 10 grade Celsius

 

Vremea va cunoaşte o uşoară răcire, în următoarele trei zile, cu maxime termice care vor scădea de la 39 la 29 de grade Celsius, înnorări şi condiţii de ploaie care vor cuprinde, treptat, nordul, vestul, centrul şi sudul ţării, au declarat ieri reprezentanţii Administraţiei de Meteorologie. „Codul galben va fi ridicat şi prognoza pentru următoarele zile nu impune alte atenţionări sau avertizări. Vremea se mai răcoreşte, înregistrând valori normale pentru această perioadă“, au spus reprezentanţii ANM. Maximele termice se vor încadra astăzi între 20 şi 34 de grade, iar mâine vor scădea până la 19-29 de grade Celsius. În ceea ce priveşte valorile minime, acestea vor fi, de asemenea, în scădere, astăzi între zece şi 20 de grade şi mâine de la 7-18 grade.

„Vom avea dimineţi şi seri răcoroase, cu precădere în nordul, vestul şi centrul ţării“, au mai spus sursele citate. „Cerul va fi variabil, cu înnorări şi intensificări ale vântului în zona de nord, vest şi centru, mai ales mâine (astăzi – n.r.) şi mâine noapte (marţi spre miercuri – n.r.)“, au precizat reprezentanţii ANM. În ceea ce priveşte zonele de sud şi de sud-est, potrivit ANM, „aici instabilitatea atmosferică se va manifesta foarte puţin, probabil numai miercuri“. Ulterior, pentru zilele de joi şi vineri, meteorologii prognozează valori termice normale pentru această perioadă, cu cer senin, fără precipitaţii sau intensificări ale vântului, care sunt posibile doar izolat.Comenteaza acum

Alte stiri

27 iulie 2018

Tarife mai mari pentru serviciul de canalizare

Severinenii vor plăti, de la 1 august, un nou tarif la serviciul de canalizare. Societatea SECOM, care administrează acest serviciu în municipiu, va percepe un tarif de 2,59 lei pe metru cub pentru utilizatorii casnici şi 2,18 lei pe metru

Sumarul ediției de marţi, 31 iulie 2007

Actualitate

» Precipitaţii reduse în zonele afectate de secetă extremă
» Tarom, în tăvălugul falselor concursuri cu premii
» Război pe terenuri între mai-marii judeţului

Local

» A murit Patriarhul Teoctist
» Scurte ştiri
» Primarul Văle, din nou în boxa acuzaţilor
» 11 oameni căzuţi în stradă
» Blocul operator al Spitalului Judeţean va fi renovat
» Zece milioane de euro pentru staţia de epurare a Râmnicului
» 80 de ani de la înfiinţarea Armatei Populare Chineze
» Zeci de hectare arse din cauza ţigărilor
» Scurte ştiri
» Medicii nu vor rezidenţiatul la Educaţie
» Locuinţe administrate de Ministerul Sănătăţii
» Despăgubiri pentru culturile calamitate
» Nu se mai stinge Domogledul
» Scurte ştiri
» AVAS ar putea privatiza sau lichida companiile miniere
» Năstase se pricepe la vaci
» Arta negocierii cere sacrificii

Gorj

» Scurte ştiri
» Medicii din Motru nu vor spaţii pentru cabinete din cauza preţului
» Abuzuri ale directorului de la Colegiul Tehnic Mătăsari
» Sculptorii, învinşi de căldură

Sport

» Colţul microbistului
» Juniorii Avram şi Ioniţă împart dreptatea etapa viitoare
» Universitatea, în lupta pentru titlu
» Stroe are încredere în juveţi
» Lupescu vrea oltenii în cupele europene
» Ionuţ Popa cere concentrare cu Craiova
» Născuţi învingători
» Scurte ştiri
» 16 medalii pentru atleţii craioveni
» Probleme cu portarii la CSM Vâlcea
» CS Ostroveni a oprit trofeul
» Costel din Coasta de Fildeş a confirmat
» Terry, cel mai bine plătit din campionatul Angliei
» Fotbalul i-a unit pe şiiţi, suniţi şi kurzi în Irak
» Beckham, făcut star pop de Pele
» Alin Stoica nu are loc în Cupa UEFA
» Fanii îl vor pe Cicinho îl locul lui Chivu
» Turcii i-au subapreciat pe români
» Hagi debutează cu Steaua în Europa

Bani & Afaceri

» Nokia N76

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Îngheţată cu gust de vin
» Picnicul, preferat restaurantului

Opinii

» Teoctist şi după
» Ştiinţa, de vis!

Top