16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA murit Patriarhul Teoctist

A murit Patriarhul Teoctist

Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a decedat în această după-amiază, la ora 17.00, în urma unui stop cardiac, la vârsta de 92 de ani.
Patriarhul Teoctist fusese internat la secţia de Urologie a spitalului "Fundeni", pentru efectuarea unei operaţii la prostată. Deşi operaţia s-a desfăşurat în condiţii bune, pe fondul unei complicaţii, Patriarhul Teoctist a decedat.
Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915, în judeţul Botoşani. Pe numele real, Toader, el a fost al zecelea din cei 11 copii ai familiei Arăpaşu. Se alătură monahilor încă de la vârsta de 13 ani, iar 7 ani mai târziu, în 1935, a primit numele Teoctist, după ce a depus voturile monahale la Mânăstirea Bistriţa-Neamţ.
Teoctist a ocupat pe rând posturile de preot, ieromonah, eclesiarh, exarh al mănăstririlor, vicar administrativ şi arhimandrit în diferite lăcaşuri de cult din Moldova. În pararel a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, pe carea absolvit-o Magna cum laude, iar apoi pe cele ale facultăţii de Litere şi Filozofie din Iaşi.
În 1950 a fost ales -de către Sfântul sinod al BOR- episcop-vicar al Patriarhiei, cu titlul de Botoşăneanul. În anii următori, Teoctist şi-a continuat ascensiunea în ierarhia bisericească. El a fost pe rând Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Sucevei şi suplinitor pentru posturile de Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Transilvaniei şi de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei şi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Pe 9 noiembrie 1986, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în demnitateade Patriarh şi instalat în funcţie 10 zile mai târziu. În 1999 a devenit membru de onoare al Academiei Române. Patriarhul Teoctist s-a distins prin efortul depus pentru susţinerea proiectelor privind reeditarea Bibliei de la Bucureşti (tipărită pentru prima dată în 1688) sau reconstruirea Catedralei Neamului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII