Tăierea copacilor dezgroapă securea războiului

Autori
Etichete , , ,


Zvonul privind începerea unei lucrări la râul Bâltag din Perişor ce are drept scop apărarea împotriva inundaţiilor a creat numeroase controverse la nivelul localităţii.

Situată la aproximativ 38 de kilometri de Craiova, comuna Perişor este binecunoscută în judeţ ca leagănul copilăriei lui Henri Coandă. Mai nou, aceasta este singura localitate doljeană al cărei primar este o femeie. Deşi lasă impresia unei localităţi îngrijite, dar secătuite de căldură, cu gospodari al căror trai este liniştit, în spatele curţilor pline de verdeaţă se ascunde însă o mare nelinişte. Aceasta a fost provocată de o lucrare a Direcţiei Apelor (DA) Jiu Craiova care are drept scop apărarea de inundaţii. Procedura a stârnit însă o serie de controverse, din pricina lucrărilor ce urmează a fi efectuate în zonă, care vor determina tăierea unor copaci de pe malul râului Bâltag.

 

Nemulţumiţi că trebuie să taie copacii de pe malul apei

 

Liniştea localnicilor s-a dus pe apa sâmbetei o dată cu zvonul potrivit căruia „cineva“ va veni să taie şi să le ia copacii. „Reprezentanţii primăriei le-au transmis oamenilor să ia cât pot din copacii de pe marginea râului pentru că şi aşa vor veni să-i ia“, a declarat Marian Nicola, una dintre persoanele nemulţumite de situaţie. Având în vedere că râul le străbate o parte din curţi, perişorenii, de teamă să nu rămână fără copacii de pe terenul lor, au început deja să taie o parte din ei. „Am început să-i tăiem. Ne-au spus să-i tăiem patru metri de la apă şi că dacă nu-i tăiem vor veni ei să-i ia“, a declarat cu lacrimi în ochi Marioara Filip, de 68 de ani. Afirmaţia este susţinută şi de alţi localnici, care spun că taie copacii cu mare părere de rău. „Cum să nu ne deranjeze că-i tăiem? Dacă nu îi tăiam eu, îi tăiau ei şi au zis că dacă aduc oameni să-i taie nu au cu ce să-i plătească şi le dau lemnul din bătătura noastră“, a afirmat altă femeie care nu a vrut să-şi spună numele, de teamă să nu aibă necazuri cu reprezentanţii primăriei. Aceasta a explicat că a înţeles că există un proiect potrivit căruia albia râului va fi adâncită. „Am înţeles că vor să adâncească râul şi cu pământul scos să facă un dig. Nu ne convine să-i tăiem – am aşteptat 10-12 ani să crească, dar dacă va fi frumos şi bine sunt de acord“, a spus Maria Trifu, o craioveancă pensionară care îşi petrece vara la Perişor. Ea a explicat că, atunci când plouă, nivelul râului creşte şi-i inundă grădina.

 


Ce spune primarul

 

Primarul comunei spune că nu intenţionează să ia copacii de pe terenul oamenilor. „Acest proiect este finanţat de Guvernul României şi gestionat de Direcţia Apelor (DA) Jiu Craiova. Este vorba despre un proiect de desecare pentru reabilitarea zonei inundabile“, a declarat Mariana Chipirlin, primarul comunei Perişor, care a explicat că primăria doar îi face pe oameni să înţeleagă situaţia. Potrivit acesteia, comuna a fost prinsă în acest proiect pentru că în perioadele ploioase în zonă se produc inundaţii. „Proiectul a fost propus de DA Jiu. Când au fost inundaţii au făcut plângere la primărie. O casă chiar a fost reconstruită anul trecut pe banii guvernului. Nu puteam refuza un astfel de proiect“, a spus Chipirlin. Aceasta a mai spus că aproximativ 90% din proprietari au semnat „tabelul nominal cu acceptul cetăţenilor care deţin proprietăţi în apropierea râului Bâltag pentru deplasarea unor utilaje de curăţare şi decolmatare“.

 

„Nu trebuie să mai taie copacii“

 

Reprezentanţii DA Jiu spun că perişorenii nu au motiv să intre în panică pentru că proprietarii îşi vor putea lua lemnul provenit prin tăierea copacilor de pe malul apei. „Nu trebuie să mai taie copacii – îi vor tăia atunci când vor începe lucrările. Utilajele nu au ajuns încă“, a declarat Iliodor Plăstoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj, din cadrul DA Jiu Craiova. Potrivit acestuia, planul prevede decolmatarea şi reprofilarea albiei râului din localitate – ca lucrare de apărare împotriva inundaţiilor. „Lucrările vor începe în trimestrul trei al acestui an. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 100.000 de lei“, a adăugat Plăstoi.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. viorel said:

    neatza.ma numesc viorel am 22 de ani si am crescut in perisor.desi vin foarte rar pe acolo pt ca lucrez in craiova.tin sa va spun ca primarul actual doamna mariana chipirlin a facut pentru comuna noastra ce nu amai facut nici un primar pana acum.in legatura cu copacii cat si despre taierea lor de pe malul apei baltag majoritatea arborilor sun proprietatea oamenilor care au gradini.soarta copacilor trebuie decisa de insasi plantatorii lor.desi nici mie nu miar place sa fie taiati dar daca nici paraul care ii traverseaza nu este amenajat si ingrijit,deoarece localnicii din preajma lui arunca tot felul de gunoaie in si pe langa el,atunci ce rost?!de aceea apar si inundatiile cand ploua.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 iulie 2007

Actualitate

» Românii şi bulgarii, cu ochii pe podul Calafat – Vidin
» Ionel Manţog – şi la spital, şi la partid
» Scandal pe centru la Calafat
» Tăierea copacilor dezgroapă securea războiului
» Scurte ştiri
» SNLO taie cărbunele RAAN Drobeta
» Program de gravide în primărie
» Însetaţi de dreptate
» Italia: Româncă, descoperită moartă la domiciliu
» Trei marocani suspectaţi de terorism – arestaţi în Italia
» Cei doi germani, ostatici în Afganistan, au fost executaţi

Local

» Scurte ştiri
» SC Metal Lemn, spălată de judecători
» Vegetaţie pârjolită pe 22 de hectare
» A simulat nebunia să scape de închisoare
» Canicula a făcut sute de victime în judeţul Olt
» Au luat foc gunoaiele de la Mofleni
» Scurte ştiri

Dolj

» Legumele şi fructele autohtone, pe cale de dispariţie
» Majorări cu bucluc

Sport

» Colţul microbistului
» Turneu tare la Işalniţa
» Gorjeni vs. bănăţeni
» Viaţă grea pentru vâlceni
» Building vrea în Liga a II-a
» Ultima verificare pentru Pandurii
» Ungureanu zice că nu sunt condiţii de promovare
» Tricolorii aleg între Craiova, Constanţa şi Timişoara
» Buzărnescu, fără probleme în semifinale
» Campionul aleargă la el acasă
» Doar trei români s-au calificat
» Naţionala a învins campioana mondială
» Camelia Potec poate câştiga o medalie olimpică

Bani & Afaceri

» Mediplus investeşte 900.000 de euro în depozitul de la Craiova
» Eroii neamului, comemoraţi pe Muntele Tulişa
» Buzatu, supărat pe Băsescu
» Trăistaru ia modelul Mazăre

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Apariţie editorială
» Utile Craiova
» Simţul umorului – floare rară la bătrâneţe
» Bancul zilei
» IA TE UITĂ
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Shopping nostalgic pe internet
» Vârstnicii, pasionaţi de cumpărăturile on line
» Vremea schimbărilor

Opinii

» Naufragiat în balta pensiilor
» Lupta cu timpul

Top