17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSNLO taie cărbunele RAAN Drobeta

SNLO taie cărbunele RAAN Drobeta

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este pusă în imposibilitatea de a mai funcţiona în condiţii normale, din cauză că nu îşi poate recupera datoriile de la unul dintre beneficiarii săi. Este vorba de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, care primeşte cărbune de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, însă pe care nu l-a mai achitat de ceva timp. Cuantumul total al debitelor se ridică în prezent la aproape 1.000 de miliarde de lei vechi, după cum a declarat Eugen Davidoiu, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia. În urmă cu trei zile, între cele două entităţi economice a fost încheiat un protocol, conform căruia RAAN se obligă să achite o parte din debite, în caz contrar SNLO urmând să sisteze livrarea de lignit, folosit pentru producerea de energie electrică.

Nu şi-au respectat promisiunile

Directorul SNLO, Eugen Davidoiu, a mai declarat că debitul de la RAAN Drobeta Turnu Severin este cel mai mare pe care unitatea îl are de recuperat de la un beneficiar. „Trebuia să ne achite până în luna aprilie 347 de miliarde de lei vechi, o sumă minimă pentru a ne putea derula şi noi contractele şi pentru a ne putea achita datoriile la rândul nostru. De asemenea, cei de la Severin trebuia să ne livreze toată energia electrică de care avem nevoie, începând cu 1 mai. Pâna la data respectivă noi cumpăram energia. Nu s-a mai întâmplat nimic: nici bani, nici energie! Noi primeam de la RAAN Drobeta circa 50.000 de megawaţi pe lună. Încercăm să ne planificăm şi noi consumul pentru a desfăşura o activitate economică în parametrii rentabilităţii şi nu în pierdere„, a afirmat Eugen Davidoiu, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Fără cărbune de la 1 august

În prezent, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a sistat livrările de la Exploatarea Minieră Motru către RAAN Severin. Este vorba de o cantitate lunară de 40.000 de tone de lignit. Singurii care mai trimit cărbune la Severin sunt cei de la Exploatarea Minieră Mehedinţi, respectiv 200.000 de tone lunar. În condiţiile în care nu îşi va achita datoriile către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, începând cu 1 august SNL Oltenia va sista complet livrările de lignit către RAAN Severin. Directorul Eugen Davidoiu a precizat că a transmis o documentaţie completă la Ministerul Economiei şi Finanţelor şi l-a informat pe ministrul Varujan Vosganian despre situaţia creată.

Debite nerecuperate de la CE Craiova

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin nu este singurul mare debitor la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Al doilea mare datornic la SNLO este Complexul Energetic Craiova, cu debite totale de 670 de miliarde de lei vechi.

În prezent, Complexul Energetic Craiova încearcă să achite eşalonat datoriile, ultima tranşă plătită fiind de 75 de miliarde de lei vechi. „La Craiova este o problemă delicată. Complexul a vândut agent termic la Regia de Termoficare Craiova şi nu mai poate recupera banii. Abia le-a fost recunoscută o parte din datorii, adică 800 de milioane de lei vechi. Am înţeles că în realitate ar fi vorba de 1.100 de miliarde de lei“, a mai spus Davidoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS