16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Traian Băsescu a promulgat legea pensiilor

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea pensiilor

Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat în acestă seară că a promulgat legea pensiilor, dar nu fără a fi îngrijorat de fundamentarea financiară a acesteia. Preşedintele a subliniat că a fost dezamăgit de "răspunsul dilentantist" pe care i l-a oferit Guvernul în legătură cu fundamentarea legii, materialul pus la dispoziţie fiind semnat "de doi incompetenţi".
"Aşa cum am promis, am promulgat legea pensiilor şi mâine ar trebui sî fie în Monitorul Oficial", a declarat preşedintele de la Palatul Cotroceni. Motivele sale au fost următoarele: toate partidele parlamentare au votat această lege, ceea ce înseamnă că asupra sa există un consens şi faptul că de la 1 septembrie această creştere era prevăzută în buget.
Băsescu a avut de făcut un comentariu şi în legătură cu scrisoarea Guvernului pentru fundamentarea legii: "Deşi m-am adresar premierului, scrisoarea este semnată de doi miniştri incompetenţi". Mai mult, preşedintele consideră că răspunsul din scrisoare a fost încărcat de de deziderate politice.
Preşedintele a declarat că numeroase aspecte financiare ale legii îi provoacă griji, menţionând că deficitul bugetar cumulat în perioada 2008-2013 va ajunge la 30 de miliarde de euro. Preşedintele a subliniat că acest deficit va deveni un deficit structural, care are nevoie de măsuri structurale pentru a fi dimimnuat. "Guvernul trebuie să treacă la reducucerea cheltuielilor publice", consideră Băsescu, "pentru ca legea pensiilor să nu afecteze dezvoltarea ţării".
"80% din creşterea de pensii se concentrează pe 20% dintre pensionarii cu pensii mari, iar 20% din creştere va avea un efect pentru 80% dintre pensionari, cei cu pensii mai mici. Acest lucru arată că pe fond, problema pensiilor nu este rezolvată", a mai spus Băsescu.
"Sunt doar păreri, parlamentul este suveran. M-a dezamăgit profund răspunsul diletantist pe care l-am primit de la Guvern, ceea ce poate dovedeşte şi lipsa lor de responsabilitate", a conchis Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS