11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrumul de la Câmpu lui Neag a intrat în conservare

Drumul de la Câmpu lui Neag a intrat în conservare

Drumul Câmpu lui Neag – Herculane, care trece prin imediata apropiere a Rezervaţiei Naturale a Parcului Naţional Retezat (PNR), a intrat în conservare, după ce în urmă cu aproape două luni lucrările au fost sistate de Garda de Mediu din cauză că Administraţia Parcului Naţional nu a acordat avizul de mediu constructorului. Potrivit constructorilor, lucrările de conservare se vor desfăşura pe o porţiune de zece kilometri pentru ca traficul rutier să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă.

Anul acesta s-au efectuat zece kilometri de drum din tronsonul al doilea şi ar mai fi de construit tronsonul al treilea, în lungime de 19 kilometri. „ Am primit de la beneficiar ordin de executare a lucrărilor de conservare, până când se va rezolva problema avizelor. Aceste lucrări de conservare au fost inventariate, fiind prevăzut tipul lor exact şi poziţia kilometrică“, a declarat Gheorghe Buciuman, şeful de şantier al DN 66A.

Constructorii vor turna beton în locurile unde armăturile au rămas descoperite, iar pe porţiunile unde există fundaţii sau săpături neacoperite vor fi făcute umpluturi, compactări şi nivelări, astfel încât să se poată circula, a precizat Buciuman.

 

Lucrări de 70 de milioane de lei

 

Lucrările la DN 66A Câmpu lui Neag- Herculane, investiţie cunoscută ca „drumul lui Băsescu“, au fost sistate la începutul lunii iunie de comisarii Gărzii de Mediu deoarece constructorii nu aveau avizele de mediu. Pentru că drumul se învecinează pe o porţiune de circa trei kilometri cu Parcul Naţional Retezat, administraţia parcului nu şi-a dat avizul pentru derularea lucrărilor pe porţiunea respectivă, iar în această situaţie constructorii nu pot obţine celelalte avize de la mediu. Reprezentanţii Administraţiei Parcului Naţional Retezat şi ai Consiliului Ştiinţific al PNR au declarat că vor da aprobare pentru continuarea lucrărilor doar în momentul în care vor avea o asigurare fermă că acest drum nu va aduce după sine o dezvoltare haotică care ar distruge zona şi potenţialul turistic.

Pe de altă parte, preşedintele României, Traian Băsescu, prezent la Câmpu lui Neag la începutul lunii, a declarat, după ce a vizitat drumul, că va sesiza Parchetul în privinţa deciziei de stopare a lucrărilor, deoarece este de părere că în acest caz instituţiile statului nu şi-au făcut treaba.

Lucrările la drumul Câmpu lui Neag – Herculane au început în vara lui 2006, iar la amenajarea traseului lucrează circa 400 de oameni din Uricani, până acum fiind cheltuite 70 de milioane de lei. Drumul Câmpu lui Neag – Herculane este extrem de important pentru dezvoltarea Văii Jiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS