15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCăldură mare, mon cher!

Căldură mare, mon cher!

http:http://www.youtube.com/watch?v=uHNTtDp0nb0

La 50 de grade Celsius, punctele de prim ajutor au stat pitite de ochii craiovenilor. Găsirea acestor unităţi sanitare devenea o adevărată aventură, organizatorii uitând să le marcheze corespunzător.

Bănia a căzut, ieri, victimă unui nou val de caniculă, mercurul termometrelor atingând alarmanta valoare de 50 de grade Celsius. Deşi fenomenul în sine n-a fost o surpriză pentru craioveni, căldura toropitoare le-a venit multora de hac, drept urmare, angajaţii Serviciului de Ambulanţă Dolj au avut ceva mai mult de muncă.

„Au fost destule solicitări, în special din partea persoanelor în vârstă care aveau boli cronice. Un om sănătos nu pică din picioare din cauza căldurii. Din fericire, nu s-a înregistrat nici un deces“, a menţionat dispecera Serviciului de Ambulanţă Dolj.

Pentru a preîntâmpina pierderea de vieţi omeneşti din cauza caniculei, medicii recomandă craiovenilor, încă o dată, să nu iasă din casă, decât în caz de urgenţă. Deşi au declarat că ştiau de riscurile expunerii îndelungate la soare, de voie, de nevoie, craiovenii au ieşit din case, chiar şi în jurul prânzului, când abia se mai putea respira. Pentru a face faţă căldurii sufocante, oamenii apelau la diverse şiretlicuri.

 

„Căldură mare… Simţim că ne sufocăm“

 

În Piaţa „Mihai Viteazul“, în jurul orei 12.00, agitaţie mare. Singurele care mai ofereau o oază de răcoare erau fântânile arteziene. În timp ce unii trecători îşi acopereau capul cu tot felul de şepcuţe şi pălării, alţii, după posibilităţi, foloseau în acelaşi scop ziare şi reviste, iar câteva doamne, de vârsta a treia, îşi scoseseră la plimbare… umbreluţele. Vizibil afectate de căldură, câteva persoane mai treceau, din când în când, pe la ţâşnitoarea de lângă statuia lui Mihai Viteazul, pentru a-şi potoli setea sau pentru a se stropi cu puţină apă. Acelaşi scenariu şi în English Park, unde craiovenii se adăposteau pe băncuţe, la umbra copacilor. Solidari cu trecătorii, cei care prinseseră deja un loc pe bancă se înghesuiau pentru a mai face loc vreunui craiovean toropit de căldură.

„Murim de cald! Nici în casă nu putem sta, că e boare. Căldură mare… Simţim că ne sufocăm. Da’ n-avem ce face“, a spus Ilie Francu, pensionar. Partenerul său de discuţie, un bărbat trecut de 60 de ani, dădea din cap în semn de aprobare, în timp ce sorbea din sticluţa de apă, pe care tocmai o scosese din plasă.

 

Punctele de prim ajutor, marcate necorespunzător

 

În timp ce craiovenii încercau să treacă, fiecare cum putea, peste căldura infernală din timpul zilei, punctele de prim ajutor se dovedeau ineficiente. Deşi autorităţile locale au decis să pună la dispoziţie craiovenilor patru astfel de puncte, numărul clienţilor era insignifiant. Motivul era destul de simplu: oamenii nu ştiau de existenţa lor, acestea fiind prost marcate.

Prima unitate de prim ajutor se afla în incinta Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, unde o asistentă şi o reprezentantă a Crucii Roşii asigurau asistenţa medicală. Numărul celor asistaţi se ridica, în jurul prânzului, la 2.

„Probabil nu ştiu încă unde să vină. Oamenii erau învăţaţi cu cortul care era chiar în staţia de autobuz din spatele teatrului. De obicei, până la ora asta, veneau mai mulţi, însă până se obişnuiesc cu noul loc mai durează“, a precizat Iulica Balaş, asistentă.

Craiovenii care n-aveau habar de existenţa punctului sanitar cu greu puteau să-l găsească, mai ales că indicatoarele se puteau număra pe degete. Trei coli de A4, lipite pe copaci, pe care scria cu litere minuscule „spre punctul sanitar“, erau singurele repere. Pentru a-şi reveni, oamenilor le era oferită apă, însă în lipsa unui frigider, aceasta era destul de caldă.

 

Apă călduţă pentru craiovenii leşinaţi

 

Aceeaşi situaţie şi la punctul sanitar din Gara Craiova, unde organizatorii nu-şi dăduseră prea multă silinţă să marcheze corespunzător oferirea asistenţei de urgenţă. Numărul celor care ceruseră ajutor ajunsese la 18. Surprinzător, nu era însă vorba de persoane la un pas de leşin, ci de angajaţii CFR care au dorit să-şi ia tensiunea. În timp ce reporterii GdS se aflau în încăperea minusculă care adăpostea punctul sanitar, şi-a făcut apariţia o doamnă trecută de prima tinereţe care leşinase. După ce a povestit prin ce trecuse şi i s-a luat tensiunea, femeia a fost liniştită cu un Algozon, pentru care a trebuit să dea cu subsemnatul, şi un pahar de apă… călduţă.

Al treilea punct de prim ajutor, situat în Piaţa Centrală, a avut ieri ceva mai mulţi „clienţi“. Câţiva craioveni ieşiţi la cumpărături, în plină caniculă, n-au mai rezistat. Cu ultimele puteri, după ce au reuşit să găsească unitatea sanitară, au primit asistenţă. Ca să-şi revină, a durat însă ceva mai mult, deoarece temperatura din încăpere era destul de apropiată de cea de afară. Spre deosebire de celelalte, acesta ieşea în evidenţă printr-un banner mare afişat la câţiva metri de hala de carne.

Ultimul punct amenajat de autorităţi era situat chiar în sediul prefecturii. Şi aici, ceva mai interesaţi de asistenţă s-au dovedit funcţionarii publici şi persoanele aflate în trecere prin instituţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII