22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxe de zece ori mai mari pentru rezidenţi

Taxe de zece ori mai mari pentru rezidenţi

Medicii rezidenţi sunt revoltaţi că taxa pentru a doua specializare ar putea creşte de zece ori, la 2.000 de euro, potrivit unei propuneri de ordin al Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care valoarea actuală a taxei variază între 200 şi 300 de euro, în funcţie de specialitate.

Dr. Codruţ Moldovan este medic specialist, cu un venit lunar de 250 euro şi 20 de bonuri de masă, din care 100 de euro lunar sunt cheltuiţi pentru transport. El este nevoit să facă naveta 80 km zilnic şi are de întreţinut o familie cu doi copii, motiv pentru care noile taxe propuse de minister sunt inacceptabile.

„Suma propusă de 1.500-2.000 de euro pe an de rezidenţiat este de-a dreptul aberantă, făcând un raport la venitul mediu lunar al unui medic specialist care profesează în România“, a spus dr. Codruţ Moldovan. „De ce anul trecut cei înscrişi plăteau o sumă de doar 200 euro pe an, iar acum, suma creşte de zece ori?“, s-a întrebat medicul, referindu-se la propunerea Ministerului Sănătăţii, privind stabilirea cuantumului taxei pentru efectuarea pregătirii în vederea obţinerii celei de a doua specialităţi înrudite, fără susţinerea concursului de rezidenţiat.

„Cuantumul taxei îi avantajează pe cei cu bani“

La rândul său, dr. Ştefan Traian Grozescu, medic rezident, medicină de urgenţă Bucureşti, susţine ideea că nivelul taxelor nu ţine cont de nivelul de salarizare a medicului din sistemul sanitar public şi nici din cel privat. „Cuantumul taxei îi avantajează pe cei cu bani, cu alte surse decât medicina şi este de o imoralitate remarcabilă, fiindcă trăim în România, iar aceste taxe trebuie adaptate realităţii medicale româneşti“, a spus dr. Grozescu.

Medicii pot obţine a doua specialitate înrudită fără să mai susţină concursul de rezidenţiat. Plata taxelor se va face, potrivit propunerii Ministerului Sănătăţii, în contul Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, iar neplata sumelor în condiţiile stipulate în angajamentul de plată va atrage după sine excluderea definitivă din programul de pregătire.

Înscrierea la cea de-a doua specialitate înrudită

Din sumele încasate, 20% revin Centrului Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, iar 80%, instituţiilor de învăţământ superior medical, medico-dentar şi farmaceutic uman. Instituţiile de învăţământ superior medical trebuie să aloce fonduri unităţilor sanitare în care se desfăşoară programul de pregătire, 20% pentru specialităţile pentru care taxa este de 2.000 de euro şi 15% pentru specialităţile pentru care taxa este de 1.500 de euro.

Înscrierea la cea de-a doua specialitate înrudită, fără susţinerea concursului de rezidenţiat, se face pe baza propunerii unităţii sanitare publice sau private în care este încadrat solicitantul. Medicii neîncadraţi pot depune cereri în nume propriu. Totodată, înscrierea se face doar cu avizul de primire din partea unui coordonator, cadru didactic cu funcţie de predare. În cazul în care unitatea sanitară publică suportă taxele de pregătire în cea de-a doua specialitate, medicul va încheia un act adiţional la contractul de muncă prin care se obligă să practice în cea de-a doua specialitate în unitatea sanitară respectivă, pentru o perioada de minimum trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS