16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte ştiri

Electrica importă energie din Republica Moldova

Electrica a decis să importe energie electrică din Republica Moldova întrucât preţul acesteia este mai mic decât cel al energiei produse în România. „În acest moment, când cotele Dunării sunt extrem de scăzute şi nu avem destul cărbune, trebuie să folosim gazele naturale ca să producem energie, ceea ce duce la costuri mari. Energia din Moldova este mai ieftină, astfel că este o afacere să imporţi energie din acest stat“, a spus vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Opriş.

 

Hotel de cinci stele la Saturn

Al patrulea hotel de cinci stele de pe litoralul românesc şi primul construit într-o altă staţiune în afară de Mamaia a fost deschis la începutul acestei luni la Saturn, în urma unei investiţii de două milioane de euro. Hotelul se numeşte chiar Saturn, are 64 de camere duble şi patru apartamente şi însumează 144 de locuri de cazare. Are două piscine, dintre care una pentru copii, jaccuzi, sală de conferinţe cu 100 de locuri şi un restaurant cu 150 de locuri.

 

Seceta dublează preţul grâului

Afacerile legate de comerţul cu grâu s-ar putea dubla în 2007, depăşind pragul de un miliard de euro, faţă de 600 de milioane de euro anul trecut. Evoluţia are loc în condiţiile în care estimările plasează preţul grâului la nivelul de 240 euro/tonă pe plan mondial spre finele anului, faţă de 190 de euro în prezent. Pe plan european, cotaţia grâului a urcat în ultimele trei luni de la circa 130 euro/tonă la aproape 190 euro/tonă, ceea ce va avea ca efect majorarea preţurilor la pâine şi paste făinoase.

 

Românii, în faţa bulgarilor la controlul fondurilor UE

România, care a aderat la UE o dată cu Bulgaria, are „patru ani avans“ în ceea ce priveşte controlul utilizării fondurilor europene, susţine preşedintele Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Franz-Herman Bruener. „Românii au început să se pregătească mult mai devreme şi au făcut din buna distribuire a fondurilor europene o prioritate chiar înainte de aderare“, a declarat Bruener, reproşând Bulgariei că nu a făcut acelaşi lucru, având „multe probleme cu transparenţa licitaţiilor publice“ şi incapacitatea justiţiei de a ancheta cazurile de spălare de bani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS