14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOperatorii de taximetrie se aliniază la normele europene

Operatorii de taximetrie se aliniază la normele europene

Potrivit noii legi a taximetriei, operatorii, pentru a primi licenţele, sunt obligaţi să fie proprietari ai automobilelor care funcţionează în regim de taxi. Ei au posibilitatea să încheie de formă contracte de vânzare-cumpărare cu cei de la care au închiriat automobilele.

Legea nr. 92/2007 a intrat în vigoare pe 22 aprilie, cu scopul de a alinia activitatea de taximetrie din România la normele europene. În UE, licenţa de taxi se eliberează doar proprietarilor de automobile. După noua lege, dispare şi în România posibilitatea închirierii maşinilor pentru taximetrie. Încă de la publicarea Legii nr. 92/2007, operatorii mici şi taximetriştii independenţi s-au plâns că vor fi înlăturaţi de pe piaţă de cei cu muşchii mai mari. Operatorii de taxi mari au la dispoziţie mai multe metode să se conformeze legii. Metoda de a intra în legalitate este achiziţia automobilelor prin leasing ori prin contract de vânzare-cumpărare. Iar timpul pune presiune pe operatori din moment ce, în textul legii, se spune că normele de aplicare ale acesteia intră în vigoare după 90 de zile de la data publicării, respectiv pe 22 iulie.

 

Cum se poate proceda?

 

Operatorul de taximetrie, care a închiriat maşina, poate să convingă proprietarul să îi vândă automobilul printr-un contract. Contractul de vânzare-cumpărare este numai de formă şi doar transferă dreptul de proprietate pe maşina către operator. În funcţie de cum se poate înţelege cu proprietarul, operatorul are posibilitatea să achite maşina în rate ori să nu o achite deloc şi doar să plătească actele de vânzare-cumpărare la un notar agreat. Metoda se poate aplica pentru toate maşinile de care operatorul are nevoie. Acesta are posibilitatea de a ajunge proprietar în acte pe întreaga flotă de autoturisme. În practică, operatorul de taximetrie îi lasă automobilul persoanei cu care a încheiat contractul, urmând ca aceasta să lucreze în continuare. Devenind proprietarul automobilelor, operatorul are posibilitatea să solicite autorizaţia taxi conform legii şi poate folosi bunurile pe care este acum proprietar ca garanţie în cazul unui credit bancar.

 

Maşina se poate revinde fostului proprietar

 

După ce a cumpărat maşina prin contract, operatorul, ca proprietar, are posibilitatea vânzării. O poate revinde către cel de la care a cumpărat-o, deoarece nu are nevoie de automobil pentru obţinerea licenţei, ci doar de documentele cu care să demonstreze proprietatea asupra maşinii. Autorizaţia taxi se eliberează pentru o perioadă de cinci ani, conform Legii nr. 92/2007.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU