17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePastă de dinţi periculoasă, în vizorul autorităţilor de protecţia consumatorilor

Pastă de dinţi periculoasă, în vizorul autorităţilor de protecţia consumatorilor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a avertizat astăzi despre existenţa pe piaţa spaniolă a unor sortimente de pastă de dinţii considerată periculoasă pentru sănătate, menţionând că acestea nu au fost întâlnite în România.
Spania a avertizat ţările membre ale Uniunii Europene despre existenţa pe piaţa spaniolă a unei mărci comerciale de pastă de dinţi considerată a fi periculoasă deoarece are în compoziţie ingrediente ce pot fi folosite în produsele cosmetice, cu funcţia de solvent sau în produsul „antigel”. Produsele au fost importate din China şi prezintă un conţinut de 7% dietilenglicol.
Substanţa dietilenglicol (DEG) figurează în Decizia 96/335/EC, modificată prin Decizia 2006/257/EC în Nomenclatorul ingredientelor ce pot fi utilizate în produsele cosmetice, cu funcţia de solvent. Substanţa menţionată este toxică doar dacă este înghiţită într-o cantitate de 0,014 – 0,17 mg/kg corp. Conform opiniilor specialiştilor, nu se poate vorbi despre un risc major imediat pentru siguranţa consumatorilor, neexistând informaţii privind otrăvirea cu această substanţă prin utilizarea produsului respectiv.
Până în prezent, în urma controalelor efectuate în Bucureşti, nu a fost identificat acest produs din lotul respectiv, se specifică în comunicat. Autoritatea a dispus tuturor oficiilor teritoriale, verificarea pieţei pentru identificarea respectivului produs din loturile susmenţionate. De asemenea, ANPC a făcut o serie de prelevări din produsul Spearmint Tri Leaf, cu alt număr de lot de fabricaţie decât cel semnalat, precum şi din altă marcă comercială produsă în China, care vor fi supuse analizei la Laboratoarele LAREX pentru identificarea calitativă şi cantitativă a dietilenglicolului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS