14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Dinel supralicitează

Preşedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, cere pe cota de 22% deţinută de societate la Automobile Craiova peste 60 de milioane de euro. Dinel zice că aşteaptă întâi să vadă oferta financiară a FORD, la care va plusa cu 20%. La ora actuală, acţiunile deţinute de SIF Oltenia valorează pe piaţă 54 de milioane de euro.

Dinel Staicu cere în numele SIF Oltenia peste 60 de milioane de euro pentru vânzarea pachetului de 22% deţinut de societate la Automobile Craiova SA (ACSA). Cel puţin aşa rezultă din calculele făcute după cele discutate ieri cu boss-ul de la SIF. Contactat în legătură cu afacerea „Daewoo“, Dinel Staicu a declarat:

„La preţul la care sunt cotate acţiunile acum pe piaţă, nouă, ca societate, nu ne convine. Practic, ACSA nu prea este lichidă, pentru că pe piaţă se tranzacţionează acum doar circa 2% din acţiuni.

Deocamdată, înainte de a face vreo ofertă, aşteptăm să vedem ce ofertă va face FORD pentru pachetul majoritar de 72,4% din acţiuni“.

Valoare de piaţă: 54 de milioane de euro

Trebuie spus că SIF Oltenia deţine la ACSA, singurul acţionar cu drept de vot (49%) la Daewoo Automobile Romania SA (DWAR), 4,179 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,1 lei. Ieri, pe piaţă ultimul preţ oferit pentru o acţiune ACSA la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 38,8 lei. La acest preţ, cota SIF Oltenia înseamnă, la valoarea de piaţă, circa 54 de milioane de euro. Dinel Staicu ne-a mai spus că va cere, în numele societăţii pe care o conduce, cu cel puţin 20% mai mult decât oferă americanii pe acţiuni. Aceasta, deoarece SIF Oltenia nu are de semnat cu statul clauze sociale. Trebuie spus că iniţial Dinel Staicu propusese Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să negocieze cu FORD şi pentru pachetul deţinut de SIF Oltenia, însă intenţia nu s-a concretizat. „Hotărâsem să mergem împreună cu AVAS la vânzarea acţiunilor, însă ei s-au întors. Impedimentul vânzării de acţiuni vine şi din altă zonă. AVAS are prevederi legale să negocieze cu un singur investitor. Noi trebuie să ne vindem acţiunile prin bursă“, a mai afirmat Staicu.

Efecte nedorite în piaţă

Întârzierea deschiderii ofertei financiare a FORD are efecte directe pe piaţa de capital. La preţul de 38,8 lei, ultima ofertă de ieri pe bursă, titlurile ACSA se apreciaseră cu 1,57% faţă de ziua precedentă. Brokerii spun însă că în ultimele zile cotaţia acţiunilor a scăzut foarte mult.

„FORD va achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni, dar este singurul ofertant. În ultimele zile, acţiunile ACSA au scăzut de la 55 la 38,8 lei. Majoritatea investitorilor aşteaptă să vadă ce ofertă va face FORD, iar în acest timp acţiunile au scăzut. Acţionarii se tem că FORD va face o ofertă financiară ieftină“, a precizat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova. Din momentul preluării pachetului majoritar de 72,4% din acţiuni, FORD poate decide delistarea companiei de la BVB. În acest fel, micii acţionari s-ar vedea puşi în situaţia să nu-şi mai poată vinde acţiunile decât acţionarului majoritar, la preţurile hotărâte de acesta. Rămâne de văzut care va fi oferta americanilor. Dacă SIF Oltenia va cere cu 20% mai mult faţă de preţul actual, de pe piaţă (care este considerat mic de Dinel Staicu), ar putea câştiga 64,8 milioane de euro. AVAS trebuia să deschidă oferta financiară a celor de la FORD luni, însă compania mai are de adus acte suplimentare la dosar. Nici ieri, AVAS nu avea un răspuns: „A fost cerută o completare de documente. În nici un caz astăzi nu se vor deschide ofertele“, a precizat o reprezentantă a biroului de presă al instituţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII