6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii, codaşi în Europa în privinţa internetului în sate

Românii, codaşi în Europa în privinţa internetului în sate

Persoanele din mediul rural au în România de cinci ori mai puţine posibilităţi de a avea acces la internet de acasă comparativ cu orăşenii, în vreme ce în Europa de Vest sătenii au şanse egale cu locuitorii din mediul urban, potrivit datelor publicate astăzi în Eurobarometru.
Utilizatorii cu educaţie superioară au de patru ori mai multe şanse decât cei cu educaţie medie să acceseze internetul de acasă. Persoanele cu educaţie elementară care accesează internetul de acasă sunt de 40 de ori mai puţine decât cele cu studii superioare.
Categoria de vârstă cu şansele cele mai mari de a accesa internetul de acasă este reprezentat în România de persoane cu vârsta între 15-24 de ani, proporţia lor fiind de şapte ori mai mare decât cei care au vârsta de peste 55 de ani.
În cadrul grupului noilor zece state membre, care au aderat în 2004, şansele ca populaţia din mediul rural să aibă acces la internet de acasă sunt de 1,6 ori mai mici decât cele ale orăşenilor. În privinţa nivelului de educaţie, şansele de a avea acces la internet de acasă pentru cei cu o educaţie elementară sunt de opt ori mai mici decât cei care au studii superioare.
În statele din UE 15 (statele membre UE înainte de extinderea din 2004 – n.r.), tinerii de 15-24 de ani au de 2,1 ori mai multe şanse de a accesa internetul de acasă decât vârstnicii. Raportul respectiv este de 4,4 pentru grupul noilor zece state membre (NSM10) şi de aproape şapte pentru România.
Diferenţa este aproape insesizabilă între persoanele care provin din mediul rural sau urban în ţările din UE15.
Eurobarometrul standard 67 a fost realizat în primăvara anului 2007, în perioada 10 aprilie – 8 mai, pe un eşantion de 1.019 persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3,1%. Este primul studiu în care România apare ca stat membru al UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS