24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Noi reguli fiscale

Firmele vor plăti de la 1 septembrie toate impozitele datorate la bugetul de stat (profit, venit, TVA, accize, taxe vamale) într-un singur cont bancar, aceeaşi măsură fiind aplicată şi în cazul contribuţiilor sociale (pensii, şomaj, sănătate), a anunţat ieri Daniel Chiţoiu, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), citat de NewsIn. Ulterior, ANAF va face distribuţia sumelor în Trezorerii pentru fiecare buget.

„Această măsură va duce la debirocratizarea serviciilor administrative ale Fiscului, având în vedere că un agent economic, care până acum era nevoit să completeze de la 10 până la 50 de ordine de plată, de acum va completa doar două ordine de plată: pentru bugetul de stat şi pentru contribuţiile sociale“, a explicat preşedintele ANAF.

Doar pentru cei fără datorii

Iniţial, termenul de implementare a acestei măsuri era 1 ianuarie 2008, însă ANAF a decis să devanseze acest termen şi să treacă la aplicarea acestui sistem de la 1 septembrie 2007. Noul sistem se va aplica însă de la 1 septembrie doar pentru companiile care nu înregistrează datorii la stat, urmând ca extinderea lui şi pentru cele cu datorii să se realizeze de la 1 ianuarie 2008.

În prezent, angajatorii plătesc cinci categorii de contribuţii sociale aplicate fondului de salarii, iar angajaţii datorează trei categorii de contribuţii la venitul brut. Astfel, angajatorii plătesc contribuţia de pensii (19,5%), sănătate (6,7%), şomaj (2,25%), contribuţie pentru accidente de muncă şi boli profesionale ( 3,6-4%), pentru concedii şi indemnizaţii (0,85%), iar angajaţii plătesc pentru pensii (9,5%), sănătate (6,5%) şi şomaj (1%). Contribuabilii plătesc fiecare categorie de contribuţii într-un cont separat la trezorerie.

Contribuţiile la pensiile private

De la 1 ianuarie 2008, Fiscul va colecta şi contribuţiile la pensiile private, prevedere care va fi introdusă în Codul de Procedură Fiscală. În luna august 2007, pensiile private obligatorii (Pilonul II) vor deveni operaţionale, companiile de asigurări având termen până la sfârşitul lunii noiembrie să atragă cât mai mulţi clienţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS