12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Class, spre infinit

O nouă formulă, un nou album. Este vorba de Class şi noile sale piese reunite sub titulatura „Opt“, de fapt un opt culcat, care vorbeşte de infinit.

 

Au trecut ani buni de când apăreau pe micul ecran în „Şcoala vedetelor“. Vremea a trecut, iar învăţăceii de ieri au ajuns o formaţie de renume, care vine să vorbească despre arta adevărată. Şi, chiar dacă de-a lungul anilor Class a cunoscut mai multe transformări, ne referim aici la plecarea din trupă a Mihaelei, apoi la venirea şi plecarea Ancăi, astăzi trupa pare să fi găsit formula mult căutată. „Am ajuns la concluzia că nu trebuie să mai căutăm soluţii, ci să rămânem aşa cum suntem acum, pentru că ne merge destul de bine. Ne-am hotărât să rămânem trei, cât ne va fi dat să rezistăm“, a precizat Florin Cojocaru.

 

Un nou început

 

O dată reţeta găsită, s-a trecut la realizarea unui nou material, care va apărea pe piaţă în cursul săptămânii viitoare. „Nu va fi o lansare tradiţională, concerte, fursecuri, ci vom face o campanie de presă. Vom realiza şi al doilea videoclip, după acest al doilea album care se numeşte «Opt». Un opt culcat, care poate simboliza şi infinitul, sugestiv semn, de altfel, pe care ne-am gândit să îl alegem pentru a ne reprezenta noul material, pentru că este vorba de un album la care noi am pus foarte mult suflet şi în care ne regăsim în totalitate. Ne-am reîntors la ale noastre. Am avut o supriză plăcută să constatăm că piesa „Ocean în deşert“, care nu este o piesă uşoară din nici un punct de vedere, a ajuns numărul unu la multe radiouri. Nu poţi să anticipezi ce se va întâmpla cu muzica ta, la cine va ajunge“. Mâine o nouă piesă se va naşte, după aceeaşi reţetă.

„O piesă se naşte din inspiraţie. Este la început o idee muzicală care se poate contura sau nu. Ea este uşor creionată acasă, pentru ca mai apoi, ajunsă în studio, să fie prezentată celorlalţi. Dacă place, se orchestrează, se reorchestrează, se ascultă. Se ia o pauză, pentru ca după o anumită perioadă să ia forma finală. La rândul ei, şi ea poate fi modificată, pentru că, din păcate, acum trebuie să ai în vedere îngrozitor de multe lucruri, pentru că publicul este din ce în ce mai aproape de informaţie, de muzica de orice fel. Se fac tot timpul comparaţii, se cântăresc lucrurile cu alte măsuri de câţiva ani şi atunci, ca artist român, trebuie să ajungi la un nivel foarte ridicat“, a povestit Florin. Şi chiar dacă munca lor nu este apreciată uneori, cei trei Class nu capitulează, căci dragostea reală pentru muzică, nicidecum beneficiile materiale, „care nu sunt atât de ieşite din comun încât să te mâne în luptă“, îi ţine aproape de scenă, de public.

„Oamenii sunt prea obişnuiţi cu spectacole gratuite. Unii vin să huiduie. Pe parcursul recitalului însă încep să înţeleagă ce faci tu acolo, să respecte munca ta. Ajung în final la o stare de bine generală, la o bucurie adevărată. O simţi şi tu. Începi să o trăieşti şi tu ca artist. Atunci vine şi satisfacţia, căci vezi că munca ta a dat roade, efortul tău a fost răsplătit“, au mărturisit cei de la Class. Cu această satisfacţie în suflet, ei găsesc puterea de a merge mai departe şi de a bucura încă o dată, şi încă o dată pe cei care iubesc muzica.

 

Naşterea unei trupe, Class

 

Trupa Class s-a format în 1994. Numele formaţiei a fost ales dintr-o listă de mai multe nume ce sunau bine în română şi în engleză. Numele Class a fost ales pentru că, pe lângă menţionatul criteriu, putea să reprezinte o muzică dance studiată, cu clasă. Prima apariţie Class în public (şi data naşterii grupului): 28 noiembrie 1994, cu ocazia unui bal al bobocilor.

Cu o săptămână înainte, Mihaela Cernea, Vlad Cernea şi Florin Cojocaru îi propuseseră Mihaelei Florea să colaboreze cu un solo de vioară la realizarea primei lor piese. După această premieră absolută, timp de un an, cei patru au apărut lunar în emisiunea „Şcoala Vedetelor“. Primul lor succes a fost piesa „Răspuns“, clasată printre primele în selecţia finală de la Eurovision 1996.

În acelaşi an, la „Cerbul de Aur“ Class lansează „A, dui, doina“, iar cântecul ajunge în scurt timp hit, fiind primul cântec românesc difuzat intens la radiourile din România. Alături de alte zece piese, apare pe albumul de debut „Răspuns“, la finele anului 1996.

I-au urmat alte piese, adunate în albume, „Aproape de tine“ (1999), „Într-o zi“ (2002), „Pentru dragoste“ (2004), iar astăzi „Opt“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS