Daewoo se mărită cu FordOficialii români se văd nevoiţi să negocieze cu o singură companie vânzarea fabricii de automobile Daewoo din Craiova. Doar Ford Motor Company a depus oferta de preluare a uzinei din Bănie, în timp ce JSC Russian Machines s-a retras din competiţie, iar General Motors a cerut mai mult timp de gândire.

Dacă decizia Ford de a licita pentru Daewoo este normală, dat fiind interesul manifestat până acum pentru uzină, retragerea General Motors Europe surprinde. GM plătise pentru accesul în camera de date de la Daewoo şi avea legături de afaceri cu uzina din Craiova prin intermediul GM din Coreea. Cât despre ruşii de la JSC Russian Machines, aceştia au venit mai mult în excursie la Craiova. Nici măcar nu au plătit pentru a avea acces în camera de date. Potrivit NewsIn, General Motors a considerat că este riscant să depună o ofertă pentru Daewoo. „Am decis să nu mai depunem o ofertă, deoarece riscurile şi incertitudinile erau mai mari decât potenţialele beneficii pe care le-am fi avut dacă am fi devenit proprietari“, a spus un purtător de cuvânt al General Motors Europe. El a adăugat că GM nu a renunţat la ideea de a-şi extinde capacităţile de producţie în regiune şi tocmai de aceea a şi stat aproape de procesul de privatizare.

Directorul ACSA presimţea că vine Ford

Decizia GM de a nu depune oferta pentru Daewoo nu este o surpriză pentru directorul ACSA, Lucian Luţaru. Acesta a declarat pentru GdS că nu este nimic rău în faptul că AVAS va negocia doar cu Ford. „Presimţeam din comportamentul celor de la GM din camera de date că nu vor depune oferta. Cei de la Ford au fost mai interesaţi, au pus mai multe întrebări“, a spus Luţaru. Acesta nu exclude o înţelegere între cei doi producători americani. „O variantă este să se fi înţeles între ei. GM e interesată mai mult de fabrica de motoare, pe când cei de la Ford vor fabrica de montaj. A doua variantă este ca la GM să existe curente de opinie împotriva cumpărării Daewoo. Se ştie că ei au mai multe filiale în lume“, a explicat directorul ACSA.

Mihai Voicu: Nu preţul este important


Deputatul PNL de Dolj, Mihai Voicu, totodată membru în comisia de privatizare a Daewoo, bănuieşte că unul dintre motivele retragerii GM este situaţia financiară a companiei. „GM a avut anul trecut pierderi de trei miliarde de dolari. Este posibil ca AVAS să fi obţinut un preţ mai bun dacă erau doi ofertanţi, dar preţul contează doar 30%. Importante sunt investiţiile şi numărul de maşini produse“, a declarat Voicu. Deputatul PNL a precizat că GM nu a depus scrisoare de renunţare la Daewoo, ci a cerut, cu un sfert de oră înaintea orei 16.00, termenul-limită, prelungirea perioadei de depunere a ofertei.

Coadă la vânzarea de acţiuni

În timp ce oficialii de la Bucureşti aşteptau cu sufletul la gură ofertele pentru Daewoo, sute de acţionari ai SC Automobile Craiova SA luau cu asalt sediile societăţilor de investiţii financiare pentru a profita de creşterea de preţ la bursă a acţiunilor societăţii. „Pe un certificat de 40 de acţiuni primesc aproape 20 de milioane de lei vechi“, a declarat unul dintre vânzători.Comenteaza acum

6 Comentarii

 1. gabi said:

  eu v-am mai zis voua despre articole preluate din alte ziare. de data asta insa, ati luat doar titlul din alte ziare 🙂 daca ati fi citit si articolele, ati fi aflat ca PANA ACUM doar ford a depus oferta finala, insa mai e o luna pana la termenul limita. deci tot articolul vostru pica. si cum tot azi ati comis-o si cu “cernobalul de la craiova”…

 2. Marius said:

  Cred ca nu pretul e important ci negocierile ce tin de viitoarele investiti, crearea de noi locuri de munca, impozite la stat etc.
  Astea-s chestiunile importante caci bani scosi din privatizare ii cheltuie smecheri in 5 zile, important e ca omul sa aiba un viitor in orasul sau.
  Si inca ceva, fara spagi, ca altfel fug si astia si raman oameni fara locuri de munca.

 3. ALIN said:

  Acum la ora 13 se deschide plicul. Cei de la GDS banuiesc care ar fi , nu stiu exact.

 4. florin said:

  Mai acum o luna citeam tot la GDS ca fabrica va fi preluata de un investitor arab (daca nu gresesc). Si ce tambalau atunci era cu cresterea preturilor actiunile Electro la bursa! Acum iese ca doar Ford-ul e in competitie! Cum necum, un lucru e clar, GDS-ul aluneca pe linia dezinformarilor in masa (vezi articolul cu pericolul nuclear de la un amarit de aparat de spital – nu trebuie sa stii multa fizica sa-ti dai seama ce gogoasa umflata e stirea asta). Iar asta inseama ca GDS fie angajeza mai nou neprofesionisti, fie ca GDS face jocul anumitor interese (evident ca nu pe gratis).

 5. neomagic said:

  Draga Florin, ori esti chior, esti chior. Ce dezinformari, bai, tata, ? Articolul cu arabii se referea la electroputere. ford vine la daewoo. Asta daca poti sa faci diferenta intre cele doua societati. In rest iti urez concediu placut.

 6. neomagic said:

  Gabi, pleznesti de informatii. Esti atat de bine documentat incat risti sa faci explozie si sa ne improsti pe toti cu pretioasele-ti pareri. Artocul a aparut a doua zi dupa ce ford a depus oferta. Asa se face in presa scrisa.Nue ca la televizor sa difuzezi imediat ce se intampla eenimentul. Cat despre termenul ala de o luna, esti total pe langa. Deadline-ul ptr depunerea ofertelor a fost joi 5 iulie. Nu peste o luna cum crezi tu. Mai citeste si dupa aia incearca sa faci pe desteptul cu altii. Nu de alta dar te faci de ras.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 6 iulie 2007

Actualitate

» Comisia prezidenţială pentru educaţie propune desfiinţarea testelor naţionale
» Preşedintele Băsescu cere reluarea lucrărilor la drumul Valea Jiului – Herculane
» Societatea civilă protestează faţă de decizia Curţii Constituţionale în dosarul Zambaccian
» Atentatele eşuate din Marea Britanie, organizate cu aprobarea lui Osama ben Laden
» Ministrul David, nemulţumit de intervenţia poliţiştilor
» Legea privind majorarea pensiilor, depusă la Preşedinţie pentru promulgare
» Medicii români habar n-au să obţină profit
» Zambaccian, neconstituţional
» Criză de conserve
» Daewoo se mărită cu Ford
» Primele adeverinte de acţionar la Transelectrica
» 4.000 de Loganuri pe lună în India
» Piaţa de leasing, în creştere în 2007
» Acţiunile Automobile Craiova au pierdut 6%
» NATO crede că armata română are nevoie de timp
» Decedat în sediul Ministerului de Interne
» Accident mortal din cauza unei albine

Local

» Grădina Zoologică intră în renovare
» Locomotivă în flăcări
» Biletele de odihnă, vânate de bugetari
» Bilanţ negru pe şoselele din Vâlcea
» Proba de sport, pentru ultima oară la bac
» Zeci de oameni la un pas de a ajunge în stradă
» A împlinit 105 ani
» Scandal în vama din Mehedinţi
» Comunicat
» 20 de copii nevoiaşi, în excursie la Mănăstirea Topolniţa

Gorj

» Au preferat sportul
» Muncitorii STAR GLASS încă aşteaptă salariile
» Cosaşii momârlanilor vin din Gorj
» Salonul Auto Târgu Jiu, la a VII-a ediţie
» 13 persoane protestează în faţa Tribunalului

Sport

» Chivu, te rugăm, pleacă!
» Scurte ştiri
» România, în semifinale
» Junioarele au dezamăgit la europene
» Putem trece de grupe
» Pascu, Cotoranu şi Puşa Dina, examinaţi
» Fotbal cu băieţi şi fete în Bechet
» Incertitudini la Motru
» Remiză la Vâlcea
» Surprinşi de ninsoare
» Wobay s-a distrat cu amatorii austrieci
» Vom juca în Cupele Europene

Bani & Afaceri

» Veniturile agricultorilor se măresc cu jumătate de măsură
» Scurte ştiri
» O afacere dulce – Cascada

Opinii

» Necunoscutele lui Cioroianu
» Ce trebuie să discutăm despre pensii
» Tinereţe fără bătrâneţe?

Top