12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGigioc şi Babarezu, la cuţite cu CEZ - Electrica

Gigioc şi Babarezu, la cuţite cu CEZ – Electrica


Cez Electrica pune pe butuci afacerile firmelor de pe strada Dezrobirii din Craiova. Furnizorul de curent electric nu e în stare să repare un transformator vechi care se opreşte când le e lumea mai dragă patronilor. Ce e mai rău e că utilajele au început să se ardă unul câte unul fără să ţină cont de promisiunile de ani de zile ale CEZ-ului, cum că va repara defecţiunea.

 

Reţeaua de alimentare cu energie electrică a CEZ Distribuţie a paralizat de câteva zile activitatea a cel puţin 30 de firme care îşi desfăşoară activitatea pe strada Dezrobirii din Craiova. Oamenii spun că în ultimul timp reţeaua pică timp de câteva ore sau nu funcţionează la parametrii normali. Patronii firmelor din zonă se tem că din această cauză aparatele şi utilajele electrice pe care le au în dotare, în valoare de mii de euro, se vor arde. Unul dintre cei mai afectaţi abonaţi ai CEZ – Electrica este Mircea Tobescu, patronul cofetăriei Gringo.

„Marţi nu a fost curent de la patru dimineaţa până pe la vreo opt seara. Când a venit curentul, tensiunea era de 180-185 volţi, sub valoarea la care funcţionează vitrina frigorifică din magazin. Am scos-o din priză, deoarece costă o groază de bani şi nu am chef să se ardă. Prăjiturile le-am înghesuit într-un frigider mai mic. Jos, în laborator, deja un mixer nu mai merge. Eu lucrez cu prăjituri. Dacă nu respect temperatura risc să îmbolnăvesc pe cineva pe căldura asta. Nici frigiderele cu sucuri nu mai merg“, s-a plâns Tobescu. Conform acestuia, factura lunară pe serviciul de „înaltă“ calitate prestat de CEZ-Electrica se ridică la 20-25 de milioane de lei vechi. Ca să nu rişte utilajele în valoare de mii de euro, patronul cofetăriei şi-a cumpărat un voltmetru, cu care măsoară permanent tensiunea din reţeaua electrică.

 

Sifoane la coadă

 

La câţiva metri de cofetărie, o sifonărie suferă, de asemenea, de lipsa curentului. Între timp, sifoanele clienţilor s-au strâns la coadă. „Avem maşinile de sifoane oprite, că altfel riscăm să le ardem cu fluctuaţiile astea de curent. Ne-au lăsat oamenii zeci de sifoane la încărcat, încă de ieri-dimineaţă“, a declarat Gheorghe Stoica, angajat al sifonăriei, iar patroana magazinului alimentar de alături, Lavinia Vreju, a spus : „Stăm în căldură aici. Dacă vine Protecţia Consumatorului la noi, primim amendă că nu pornim aerul condiţionat. Ăştia de la Electrica, la bani, sunt buni să încaseze, iar preţurile să fie cât mai mari. Eu plătesc 3,5 milioane pe lună. În schimb, mi s-a topit toată îngheţata şi ciocolata din frigider“.

Tensiunea scăzută din reţeaua electrică deja a început să facă „victime“ printre aparatele electrice şi utilajele pe care le folosesc firmele de pe strada Dezrobirii, conectate la acelaşi transformator. „Ieri am aruncat aproape o tonă de cocă, iar un injector s-a defectat. Am chemat un specialist, să vedem dacă se mai poate face ceva“, a spus o reprezentantă a brutăriei Goldstar SRL.

 

Electrica plânge 120 de milioane de lei vechi

 

Patronii din zonă se luptă de mult cu problema energiei electrice. Ei declară că în ultimii trei ani au rămas fără curent de nenumărate ori. Exasperaţi de bătaia de joc cu care îi tratează Electrica, micii afacerişti din zona fostului restaurant Parângul au depus o sesizare prin care semnalau problema veche de ani de zile şi ignorată de distribuitorul de energie electrică. Concret, la fiecare ploaie, transformatorul 102 de la fostul restaurant Parângul este inundat, iar angajaţii Electrica fac improvizaţii ori se mulţumesc să scoată apa din beciul în care este plasat transformatorul-problemă. În replică, Electrica se plânge că „în ultimii trei ani, pentru evacuarea apei din incinta postului şi pentru verificările echipamentelor energetice, costurile se ridică la aproximativ 120 de milioane de lei vechi. Pentru a asigura alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din această zonă, s-a procedat la alimentarea cu energie electrică dintr-un alt post de transformare, caz în care valoarea tensiunii nu se încadrează în limite normate“. O dată cu răspunsul la sesizare, compania promite solemn păgubiţilor că în luna următoare (august 2006) va repara postul de transformare. Însă, timp de un an, Electrica a continuat să trateze cu spatele petiţionarii de pe strada Dezrobirii, ba mai mult, îi taxează ca şi cum le-ar furniza electricitate în condiţii normale. „Ei ştiu de treaba asta cu transformatorul, dar nu fac nimic, iar Electrica nu e firmă de doi lei, să zici că nu are bani de investiţii“, a declarat Epure Viorel, patronul Muvio Gen Com.

 

Proprietari exasperaţi

 

Postul de transformare se află în beciul clădirii care adăposteşte localul Baraca, patronat de mai mulţi asociaţi, între care amintim Gigi-Vadik Zavera (Gigioc) şi Nicu Păuna (Babarezu). Reprezentanţii proprietarilor susţin că beciul în care se află postul de transformare se inundă la fiecare ploaie, iar angajaţii CEZ – Electrica se mulţumesc doar să scoată apa cu pompa sau să facă reparaţii superficiale. Din această cauză, problemele revin. Ei susţin că, atunci când au preluat localul, chiar s-au oferit să construiască o nouă clădire pentru transformator, dar că au fost refuzaţi de CEZ – Electrica. La rândul lor, reprezentanţii CEZ susţin că nu au ce face. „Ne pare rău pentru că oamenii nu au avut curent. Dar proprietarul spaţiului nu lasă angajaţii noştri să intre în beci pentru reparaţii. Vina nu ne aparţine“, s-a scuzat Liana Tătăranu, purtătoarea de cuvânt a CEZ-Electrica. Distribuitorul de energie electrică aruncă toată vina în spatele proprietarilor localului. „Când au cumpărat, trebuia să ştie că este grevat de utilităţi. Noi am demarat procedurile pentru a obţine o ordonanţă prezidenţială, ca să putem intra acolo. Oricum, va fi un proces, iar proprietarii vor plăti eventualele daune. Iar abonaţii noştri sunt liberi să facă ce vor. Să ne dea în judecată dacă vor“, a mai spus Tătăranu.

O eventuală mutare a obiectivului s-ar face numai pe banii proprietarilor imobilului ce-l găzduieşte, mai spun reprezentanţii CEZ.

Unul dintre asociaţii localului Baraca, Nicu Păuna, a declarat că ar fi dispus să discute cu reprezentanţii CEZ despre mutarea transformatorului, dar cu anumite condiţii. „Trebuie să ştim de la început cât ar costa să mutăm transformatorul. Nu pot să spun că sunt de acord şi după aia să-mi vină cu vreo factură de 100.000 de euro. Să ne spună cât e cheltuiala, ca să ştim dacă o putem suporta“, a afirmat Păuna.

Profit de peste 900 de miliarde

Deşi nu e în stare să repare un amărât de transformator, CEZ Electrica a obţinut anul trecut un profit net de 952 de miliarde de lei vechi, cu 37,14% mai mare decât cel înregistrat în anul anterior, potrivit raportului de activitate pe 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU